© Chris Liverani via Unsplash
Navigating a Complex World met Daniel Mügge

Wat zeggen cijfers nu echt over onze economie?

Met de piek van de coronapandemie achter ons staan alle seinen voor de Nederlandse economie op groen. Het ene nieuwsbericht na het andere haalt cijfers aan die laten zien hoe goed het gaat: hoge economische groei, lage werkeloosheid. Maar hoe betrouwbaar is het beeld dat deze statistieken schetsen? Daniel Mügge neemt ons mee in zijn onderzoek naar de politieke onderbuik van cijfers en hun onmacht om recht te doen van de economische verhoudingen van de eenentwintigste eeuw.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Getallen en statistieken over de economie zijn cruciaal voor de overheid. Metingen van bijvoorbeeld groei, werkloosheid, inflatie en (overheids)schulden – dergelijke getallen laten zien ‘hoe onze economie het doet’ en liggen aan de basis van beleid.

Daniel Mügge leidde het onderzoeksproject FickleFormulas, waarin onderzoekers van de UvA de herkomst van de formules achter deze economische indicatoren hebben onderzocht. Waarom meten we onze economie zoals we dat doen? De manier waarop we economische indicatoren definiëren en meten zijn verre van vanzelfsprekend. De keuzes die we maken in de metingen en het presenteren van cijfers zijn niet zonder consequenties. Ze creëren winnaars en verliezers en ze beïnvloeden onze toekomst, bijvoorbeeld wanneer BBP-cijfers de kosten van bijvoorbeeld klimaatverandering verhullen.

In dit programma gaat Mügge in op wat in vredesnaam politieke arithmetiek is, hoe overheidsstatistieken tot stand komen en waarom cijfers zo’n centrale rol spelen in beleidsvorming.

Over de sprekers

Daniel Mügge is hoogleraar Politieke Arithmetiek bij de afdeling politicologie aan de UvA (als je je afvraagt wat politieke aritmetiek is, lees meer hier of hier). Mügges huidige onderzoek richt zich op twee thema’s: de Europese regelgeving omtrent kunstmatige intelligentie en de politieke economie van macro-economische factoren.

Zahra Runderkamp (moderator) is de Communications Officer van het Amsterdam Institute for Social Science Research en promovendus politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Runderkamps proefschrift gaat over de vertegenwoordig van vrouwen en minderheden in de Nederlandse politiek.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
16 04 24
Vier decennia ervaringen en beleid
Alleenstaand ouderschap

Er zijn vandaag de dag rond de 600.000 alleenstaande ouders in Nederland, waarvan ongeveer 90% een alleenstaande moeder is. Toch is het traditionele kerngezin – een man en vrouw plus kind(eren) – nog vaak het uitgangspunt in beleid en maatschappelijk debat. Welke uitdagingen ervaren alleenstaande ouders in Nederland sinds de jaren ‘80? Wat is er in al die tijd verbeterd – in het beleid en in de praktijk – en welke problemen bestaan nog steeds?

Datum
Dinsdag 16 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 03 24
The Return of Paranoid Nationalism

“We are going to ensure that the Netherlands belong to the Dutch again,” promised a triumphant Geert Wilders after the unexpected PVV victory in the 2023 elections. It is tempting to dismiss such statements as an expression of gut feeling, of unthinking xenophobia. But the ideas expressed by Wilders are based on a coherent world view, an ideology. In this lecture, Annelien de Dijn will argue that this ideology can best be described as paranoid nationalism.

Datum
Donderdag 28 mrt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25