Wat denken doet. Als filosofie je wereld verandert
Het denken van de filosofie is abstract, maar zodra ideeën je leven veranderen wordt filosofie heel concreet. Op deze Wereldfilosofiedag (Unesco) leggen Coen Simon en Carolien van Welij schrijvers, kunstenaars, wetenschappers én het publiek gemakkelijke en ongemakkelijke waarheden voor om hun leven te veranderen.
Filosofie benadert kwesties doorgaans op een abstract niveau. Maar wat betekent filosofie voor onze dagelijkse praktijk? Voor het boek Wat denken doet sprak Carolien van Welij schrijvers, kunstenaars, dichters en wetenschappers over een moment waarop filosofie hun leven veranderde. Een rouwproces, scheiding, onvervulde kinderwens, identiteitscrisis, depressie: in momenten van grote of kleine nood kwamen zij op hun pad een filosoof tegen. Die ontmoeting bracht troost, verzoening of moed. Op Wereldfilosofiedag (Unesco) wordt Wat denken doet tot leven gebracht op het podium: Carolien van Welij en Coen Simon onderzoeken met gasten uit de literatuur, kunsten en wetenschap én het publiek hoe de filosofie gedachtepatronen op losse schroeven kan zetten alsook nieuwe denkbeelden weet te generen.
Over de sprekers
Carolien van Welij is filosoof en neerlandicus. Voor Filosofie Magazine interviewde zij meer dan honderd mensen over de betekenis van filosofie voor hun leven. Ze ontwikkelde het programma ‘Doorleefde filosofie’, waarin deelnemers filosofische thema’s op eigen vraagstukken toepassen.
Coen Simon is schrijver, filosoof, en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Hij is hoofdredacteur van Filosofie Magazine en auteur van verschillende boeken, waaronder Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. Hij won in 2012 de Socratesbeker met En toen wisten we alles.
Esther Gerritsen schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film. Ze debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en sindsdien volgden meerdere succesvolle romans, waarvan er vier genomineerd werden voor de Libris Literatuurprijs: Superduif (2010), Dorst (2012), Roxy (2014) en De Trooster (2018). Momenteel werkt ze aan het filmscript voor de verfilming van de bestseller Het Hooge Nest en haar nieuwe roman Gebied 19, die in de zomer van 2023 zal verschijnen.
Rinske Hillen is romanschrijver en auteur van Houtrot en Mannenmaal. Zij is afgestudeerd in rechten en filosofie in Amsterdam en Cambridge. Voor haar werk ontving ze de ANV Debutantenprijs, een nominatie voor de Bronzen Uil en ook lof in Duitsland. Momenteel werkt zij aan haar derde roman.
Grâce Ndjako studeerde filosofie en politicologie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral beziggehouden met postkoloniale kwesties. Ze is momenteel PhD-kandidaat filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2021 verscheen Over het kolonialisme, haar Nederlandse vertaling van Aimé Césaires Discours sur le colonialisme.
Benno Tempel is kunsthistoricus en sinds 2009 directeur van Kunstmuseum Den Haag (inclusief Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis). Hij begon zijn loopbaan als gastconservator in het Dordrechts Museum en werkte vervolgens als assistent-conservator bij het Van Gogh Museum en als conservator van Museum Mesdag. Van het Rijksmuseum ontving hij een onderzoeksbeurs voor onderzoek naar de geschiedenis van het museum. Van 2000 tot 2006 was hij conservator tentoonstellingen bij de Kunsthal Rotterdam.