Op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen

Vreemde eenden

Wat betekent gelijkheid in een democratie waarin mensen stelselmatig het slachtoffer worden van racisme, achterstelling, islamofobie, antisemitisme en homofobie? In die vraag verdiepte onderzoeker en jurist Martine Beijerman zich voor haar boek Vreemde eenden (Podium). In dit programma spreken drie juristen en een politicoloog over de manier waarop uitsluiting juridisch wordt geconstrueerd en hoe dit zou kunnen worden voorkomen.

In haar boek Vreemde eenden. Op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen (Podium) onderzoekt Martine Beijerman hoe uitsluiting tot stand komt, wie erbij gebaat is en waarom we er zo lastig over kunnen praten. Waarom sluiten mensen de ander uit? Hoe bepaalt en bewaakt de meerderheid sociale normen? Waarom gaan we het gesprek over uitsluiting liever uit de weg? En: hoe kunnen we uitsluiting voorkomen? Om antwoord op deze vragen te geven bundelt ze wetenschappelijk onderzoek en interviews met vooraanstaande denkers en wetenschappers, gaat ze in op de rol van groepsdynamieken, angst en de media en laat ze zien hoe we uitsluiting uit de taboesfeer kunnen halen.

In dit programma onderzoekt Beijerman samen met jurist Nawal Mustafa, politicoloog Liza Mügge en jurist en auteur Maurice Seleky (moderator) de uitsluitende kanten van onze democratische rechtsstaat. Wat is de verhouding tussen minderheden en de democratie? Hoe staat het met hun politieke vertegenwoordiging? Reguleren Europese landen langs raciale lijnen? En in hoeverre moet een jurist een morele invulling geven aan de rechtspraktijk om uitsluiting te voorkomen

Over de sprekers

Martine Beijerman woont sinds 2016 in de Verenigde Staten en werkt voor een non-profit organisatie met onderwijsprojecten in Oost-Afrika. Ze is gepromoveerd op het gebied van internationaal recht, publiceert over democratie in theorie en praktijk en werkte als campagnestrateeg.

Liza Mügge is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij leidt een Europees vergelijkend NWO-VIDI project over politieke vertegenwoordiging en diversiteit.

Nawal Mustafa is PhD-onderzoeker Rechten aan de Vrije Universiteit. Haar onderzoek maakt deel uit van het Euromix-project ‘Regulating Mixed Intimacies’, dat de regulering van ‘interraciale’ koppels in Europa bestudeert. Daarnaast richtte zij het collectief S.P.E.A.K. op, een collectief voor moslimvrouwen die de straat op gaan om als moslimvrouwen in al hun facetten zichtbaar te zijn. S.P.E.A.K. organiseert ook get-togethers met moslimvrouwen en initieerde de Muslim Women March onder het motto ‘Ik ben niet jouw strijdtoneel’.

Maurice Seleky (moderator) is auteur, moderator en communicatiestrateeg. Sinds 2020 werkt hij als hoofd Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum. Eerder werkte hij onder meer bij Pakhuis de Zwijger, waarvoor hij in ruim zestig podcasts wetenschappers, schrijvers, bestuurders en kunstenaars interviewde. Ook is hij oprichter van de Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam en auteur van de romans Ego Faber en Een tragedie in New York (Ambo|Anthos).

Gerelateerde programma’s
26 09 24
The effectiveness of psychoanalysis today

What is the place of psychoanalysis in facing human suffering, in the context of the current discontents in civilization? More than a century after its invention by Freud, an attempt was made to return to Lacan’s formula that defines psychoanalysis as a therapy unlike any other.

Datum
Donderdag 26 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 24
Rampen in Nederland: een geschiedenis

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Watersnoodramp (1953), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd. Waar putten ze hoop uit, waar vechten ze tegen? En hoe hebben rampen de Nederlandse samenleving veranderd?

Datum
Dinsdag 9 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur