Week tegen Racisme 2022

Verbindend leiderschap

‘The point is not to become a leader, the point is to empower others.’ Met een verkenning van verbindend leiderschap trappen wij de Week tegen Racisme 2022 af. Wat is het belang van deze week voor het hoger onderwijs en hoe draagt een visie op verbindend leiderschap bij aan de doelstellingen van de Week?

Please note. This event will be translated to English via Zoom audio. Please use your smartphone and headset if you want to listen in English. 

Geert ten Dam heet iedereen welkom met een persoonlijke videoboodschap over het belang van de Week Tegen Racisme, gevolgd door een introductie door Machiel Keestra. Sahar Noor spreekt over de betekenis van inclusief hoger onderwijs en hoe verbindend leiderschap daaraan bijdraagt. Daarna gaat zij het gesprek aan met Machiel Keestra. Hoe ziet hij zijn rol als Centrale Diversity Officer? Hoe past hij verbindend leiderschap toe in zijn functie? Ook wordt er ingegaan op het publieke debat waarin steeds vaker bevraagd wordt of mensen met een bevoorrechte positie, ook de juiste persoon zijn om ongelijkheid aan te kaarten. De avond wordt gemodereerd door Andrew Makkinga en ondersteund door feelgood Dj Moataz Rageb.

De avond wordt geopend door een optreden van House of Vineyard, het eerste huis van de Nederlandse Ballroom scene. Zij beogen middels voguing ‘empowerment’ en ‘fearlessness’ te creëren voor iedereen die niet past binnen de verwachtingen van de samenleving op het gebied van schoonheid, geslacht en seksuele expressie.

Over de sprekers

Machiel Keestra is sinds 1 februari 2022 de Centrale Diversity Officer (CDO) van de UvA. Als CDO draagt hij bij aan het realiseren en uitvoeren van beleid op het gebied van diversiteit en inclusie, in samenwerking met betrokken stafafdelingen.

Sahar Noor is onderzoeker, adviseur en manager diversiteit en inclusie bij BNNVARA.

Andrew Makkinga is presentator, interviewer en dagvoorzitter. Interesses betreffende de actualiteit, de muziek en de politiek combineert hij in zijn werk. Zo is was hij de presentator en interviewer van North Sea Jazz en de Uitmarkt, heeft hij een eigen interviewprogramma (Makkinga Meets op NPO Soul & Jazz. Daarnaast is hij met regelmaat te zien als gast in talkshows om te spreken over politieke kwesties in binnen- en buitenland.

Moataz Rageb staat ook bekend als DJ Aarebesquo. Zijn feestjes (voor corona), waarop een mengeling van old school Arabische disco, funk, soul en jazz uit de jaren zestig tot negentig werd gedraaid in Café Mezrab in Amsterdam, waren standaard uitverkocht.

Raisa Sambo (curator) maakt sinds december 2020 deel uit van Het UvA Centrale Diversity Officer (CDO) team, waar ze projecten coördineert met betrekking tot studentenbetrokkenheid en studentenwelzijn. Zij gelooft in het creëren van een inclusieve samenleving – een samenleving voor iedereen – waarin mensen met verschillende geloofsovertuigingen (of geen geloof), tegengestelde ideologieën, uit verschillende sociaaleconomische posities, met diverse seksuele oriëntaties en genderexpressies, talent of beperkingen zich ingesloten voelen.

Over de Week tegen Racisme 2022

In de Europese Week tegen Racisme organiseert de Centrale Diversity Office van de UvA een reeks activiteiten. Deze week vindt plaats in aanloop naar de Landelijke Demonstratie Tegen Racisme op zondag 20 maart. Het thema is dit jaar ‘Verbindend leiderschap: the point is not to become a leader, the point is to empower others’.
Bekijk het volledige programma hier: NLENG

Gerelateerde programma’s
15 03 22
Week against Racism 2022
Indigenous Knowledge in Academia

Who decides what is valid knowledge and what is not? During this event we challenge the disbalances of power between Indigenous knowledge and Western scientific knowledge.

Datum
Dinsdag 15 mrt 2022 16:00 – 17:30
Locatie
SPUI25
11 03 22
The Complexities of Black Life in the Netherlands

On the occasion of the publication of Francio Guadeloupe’s new book Black Man in the Netherlands: an Afro-Antillean Anthropology, various scholars studying Dutch realities of racism, the afterlife of colonialism, conviviality and urban popular culture join the author in conversation.

Datum
Vrijdag 11 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
05 10 21
Perspectives and Tools
Decolonizing the University

Universities around the world realize that they have a responsibility to pursue diversity, inclusion and equity, but struggle with the approach. How does one make room for multiple perspectives and contribute to cultural, structural and institutional change? During this launch, the CDO team of the UvA presents their new decolonization toolkit for people inside and outside universities who want to learn and educate themselves and others.

Datum
Dinsdag 5 okt 2021 19:00 – 20:30
Locatie
Online