© Rijksstudio - Angst, Aat Verhoog, 1966
Oude en nieuwe onzekerheid

Van angst naar anxiety

In zijn essay Gedeelde angsten. Kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid (Boom Uitgevers) stelt Rudi Laermans dat angstgevoelens individueel zijn, maar dat ook sociale onzekerheden ons verontrusten. Daarbij zijn sommige collectieve angsten van alle tijden, maar wat we samen vrezen zegt ook iets over onze tijd en samenleving. Wie vreest wat en waarom? En is anxiety de nieuwe angst?

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Angstgevoelens zijn individueel, maar er zijn ook veel sociale onzekerheden die ons verontrusten. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.

Ter gelegenheid van het essay Gedeelde angsten. Kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid (Boom Uitgevers) buigen verschillende sprekers zich over onze voornaamste collectieve angsten aan de hand van bredere tendensen, van de toenemende individualisering en globalisering tot het veelvuldig flexwerken en de invloed van nieuwe media.

Over de sprekers

Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde bij Boom eerder onder meer De maatschappij van de sociologie (2012) en, samen met Dick Houtman, Weber (2017). In 2020 verscheen zijn essaybundel Ik, wij, zij. Sociologische wegwijzers voor onze tijd.

Monique Kremer is bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Eerder was zij als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (UvA en UU) en werkte zij als senior wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij publiceerde Vreemden in de verzorgingsstaat. Hoe arbeidsmigratie en sociale zekerheid te combineren (Boom/Lemma, 2013) en is columnist voor www.socialevraagstukken.nl.

Bouke van Balen is journalist en techniekfilosoof. Hij maakt en co-host de podcast Red de Millennial, waarin hij zijn eigen generatie onder de loep neemt. Als filosoof is hij vooral bezig met de relatie tussen de moderne mens, technologie, en de wereld.

Lieke Knijnenburg (moderator) werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft daarnaast met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Gerelateerde programma’s
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 09 24
De filosofie van Judith Shklar
Waar krijgt onrecht een stem?

Wat is het verschil tussen onrechtvaardigheid en botte pech? Wanneer spreken we van een natuurramp en wanneer van een humanitaire crisis? In het net naar het Nederlands vertaalde Over onrecht laat Judith N. Shklar zien dat we bij zulke vragen niet met vastomlijnde begrippen, maar met een veranderende werkelijkheid te maken hebben.

Datum
Maandag 23 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25