Tromp en de armada van 1639
Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.
Tijdens deze feestelijke boekpresentatie staan we niet alleen stil bij Tromps maritieme revolutie, maar ook bij het dagelijks leven op een zeventiende-eeuws schip: de geur van beschimmelde zeilen, het eeuwige geschommel, het gebrek aan privacy, het gebulder van de kanonnen. Hoe was zo’n schip georganiseerd? Hoe hield Tromp zijn bemanning in de hand? En hoe zorgde hij ervoor dat ze een overmacht aan Spanjaarden konden verslaan?
Luc Panhuysen komt uitgebreid aan het woord komt over zijn boek, schrijver Bert Natter verzorgt een literair intermezzo en scheepskenner Ab Hoving neemt de bezoekers mee naar de wereld van het schip: de deinende en stinkende wereld benedendeks. Na afloop wordt er naast gangbare hapjes scheepsbeschuit en scheepsbier geserveerd.
Over de sprekers
Luc Panhuysen schrijft over de Nederlandse geschiedenis. Tot kort schreef hij uitsluitend over landrotten als Johan de Witt, Willem III en Lodewijk XIV. Het monsterschip vormt zijn maidenvoyage.
Bert Natter is schrijver. Zijn literaire debuut Begeerte heeft ons aangeraakt uit 2009 werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Sindsdien schreef hij vier romans, waarvan de laatste Ze zullen denken van we engelen zijn (2018).
Ab Hoving was ruim twintig jaar hoofd restauratie van de modellenkamer van het Rijksmuseum. Hij heeft meegewerkt aan de site https://witsenscheepsbouw.nl, waarmee het mogelijk is vanachter je scherm over de dekken van een zeventiende-eeuws schip te wandelen.
Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.