Luc Panhuysen over ‘Het monsterschip’

Tromp en de armada van 1639

Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie staan we niet alleen stil bij Tromps maritieme revolutie, maar ook bij het dagelijks leven op een zeventiende-eeuws schip: de geur van beschimmelde zeilen, het eeuwige geschommel, het gebrek aan privacy, het gebulder van de kanonnen. Hoe was zo’n schip georganiseerd? Hoe hield Tromp zijn bemanning in de hand? En hoe zorgde hij ervoor dat ze een overmacht aan Spanjaarden konden verslaan?

Luc Panhuysen komt uitgebreid aan het woord komt over zijn boek, schrijver Bert Natter verzorgt een literair intermezzo en scheepskenner Ab Hoving neemt de bezoekers mee naar de wereld van het schip: de deinende en stinkende wereld benedendeks. Na afloop wordt er naast gangbare hapjes scheepsbeschuit en scheepsbier geserveerd.

Over de sprekers

Luc Panhuysen schrijft over de Nederlandse geschiedenis. Tot kort schreef hij uitsluitend over landrotten als Johan de Witt, Willem III en Lodewijk XIV. Het monsterschip vormt zijn maidenvoyage.

Bert Natter is schrijver. Zijn literaire debuut Begeerte heeft ons aangeraakt uit 2009 werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Sindsdien schreef hij vier romans, waarvan de laatste Ze zullen denken van we engelen zijn (2018).

Ab Hoving was ruim twintig jaar hoofd restauratie van de modellenkamer van het Rijksmuseum. Hij heeft meegewerkt aan de site https://witsenscheepsbouw.nl, waarmee het mogelijk is vanachter je scherm over de dekken van een zeventiende-eeuws schip te wandelen.

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.

Gerelateerde programma’s
02 02 22
De continue constructie van een tijdperk
Een nieuwe zeventiende eeuw?

Deze maand verschijnt De zeventiende eeuw: een handboek over een beroemd en berucht tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis, geschreven door een team van internationale experts. Ter gelegenheid van de boekpresentatie gaan de redacteurs in debat over de manier waarop ons beeld van deze ‘gouden eeuw’ de laatste decennia is veranderd en wat die periode ons vandaag de dag nog te zeggen heeft.

Datum
Woensdag 2 feb 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Aula
13 01 22
Een tijdmachine naar de 17e eeuw
De dagboeken van Constantijn Huygens jr.

Bij de naam Constantijn Huygens denken de meeste mensen aan de diplomaat en dichter. Zijn gelijknamige zoon is minder bekend.  Deze middag presenteert Jan Paul Schutten zijn boek Schaduwleven. Het dagboek van Constantijn Huygens jr.

Datum
Donderdag 13 jan 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
13 04 22
Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland
Afrekenen met de vijand

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Wat was de impact van dit Nederlandse beleid voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden? Naar aanleiding van haar boek ‘Afrekenen met de vijand’ gaat Marieke Oprel hierover in gesprek.

Datum
Woensdag 13 apr 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25