Luc Panhuysen over ‘Het monsterschip’

Tromp en de armada van 1639

Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie staan we niet alleen stil bij Tromps maritieme revolutie, maar ook bij het dagelijks leven op een zeventiende-eeuws schip: de geur van beschimmelde zeilen, het eeuwige geschommel, het gebrek aan privacy, het gebulder van de kanonnen. Hoe was zo’n schip georganiseerd? Hoe hield Tromp zijn bemanning in de hand? En hoe zorgde hij ervoor dat ze een overmacht aan Spanjaarden konden verslaan?

Luc Panhuysen komt uitgebreid aan het woord komt over zijn boek, schrijver Bert Natter verzorgt een literair intermezzo en scheepskenner Ab Hoving neemt de bezoekers mee naar de wereld van het schip: de deinende en stinkende wereld benedendeks. Na afloop wordt er naast gangbare hapjes scheepsbeschuit en scheepsbier geserveerd.

Over de sprekers

Luc Panhuysen schrijft over de Nederlandse geschiedenis. Tot kort schreef hij uitsluitend over landrotten als Johan de Witt, Willem III en Lodewijk XIV. Het monsterschip vormt zijn maidenvoyage.

Bert Natter is schrijver. Zijn literaire debuut Begeerte heeft ons aangeraakt uit 2009 werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Sindsdien schreef hij vier romans, waarvan de laatste Ze zullen denken van we engelen zijn (2018).

Ab Hoving was ruim twintig jaar hoofd restauratie van de modellenkamer van het Rijksmuseum. Hij heeft meegewerkt aan de site https://witsenscheepsbouw.nl, waarmee het mogelijk is vanachter je scherm over de dekken van een zeventiende-eeuws schip te wandelen.

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
De handelsoorlog van Donald Trump

Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend. Deze maand legde hij verregaande importheffingen op aan Mexico, China en Canada. In dit programma buigen we ons met vooraanstaande economen over deze kwestie. Welke landen en producten worden geraakt door Trumps acties? Wat zal de impact van deze handelsoorlog zijn op de Amerikaanse economie? En wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland?

Datum
Maandag 31 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 03 25
SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 
De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Datum
Woensdag 19 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25