Ruimtelijke rechtvaardigheid

Van complex tot grotesk, de omvang en betekenis van de woningnood halen telkens weer het nieuws. Geen wonder: de huidige crisis en haar mogelijke remedies gaan huurders, starters en huiseigenaren aan. Daarbij treffen keuzes rondom de ruimtelijke ordening zowel grote steden als plattelandsregio’s, waarbij de kans bestaat dat er regionale winnaars en verliezers ontstaan. Met haar rijke ervaring heeft stedenbouwkundige Riek Bakker, auteur van De ruimte van Riek (Boom Uitgevers), een heldere visie op hoe we hier zijn aanbeland en welke eerlijke oplossingen er voorhanden zijn. We spreken haar en andere experts over ruimtelijke rechtvaardigheid.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

In haar nieuwe boek De ruimte van Riek vertelt stedenbouwkundige Riek Bakker hoe en waarom ons land geworden is zoals het is en laat zien dat de inrichting van het huidige en toekomstige Nederland een continu proces is van gebiedsontwikkeling. Zelf heeft zij met daadkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit haar stempel gedrukt op de ruimtelijke inrichting van Nederland, met als meest toonaangevende projecten de Kop van Zuid in Rotterdam en Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Met haar rijke ervaring heeft ze een heldere visie op de woon- en stikstofcrisis. Willen we in de komende tien jaar één miljoen huizen duurzaam bouwen, dan moet de overheid volgens haar weer de regie over de ruimtelijke ordening nemen.

Over de sprekers

Riek Bakker is stedenbouwkundige. Onder andere als directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam heeft zij bijgedragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Voor haar werk heeft zij diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen.

Margreet Fogteloo is journalist en werkt bij weekblad De Groene Amsterdammer. Zij schrijft artikelen over sociaal-maatschappelijke thematiek en is auteur van een aantal non-fictieboeken.

Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelde over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen in 2017 als De ruimtemakers bij Vantilt (genomineerd voor de Professor van Winter- en Karel van Manderprijs).

Raounak Khaddari schrijft sinds 2018 voor Het Parool. Nadat ze meerdere jaren over uiteenlopende onderwerpen schreef, focust Khaddari zich nu op onderwijs en jongvolwassenen. In haar serie ‘Nieuwe Lichting’ onderzoekt ze in elke aflevering een uitdaging waar haar generatie mee te maken krijgt.

Marian Stuiver is programmaleider Groene Steden bij Wageningen University & Research, spreker en auteur op onderwerpen als duurzame voedselvoorziening voor steden, natuurontwikkeling in de stad en klimaatrechtvaardigheid. Haar hoofdtaak is om het onderwerp Groene Steden, nieuwe partnerschappen, de maatschappelijke impact en de kwaliteit van kennisontwikkeling te versterken in samenwerking tussen kennisinstellingen, maatschappelijke partijen, bedrijven en overheid.

Bram van Vulpen (moderator) is socioloog en als promovendus verbonden aan Campus Fryslân van de Universiteit van Groningen. In zijn proefschrift doet hij onderzoek naar welke regionale ongelijkheden in Nederland onrechtvaardig zijn en waarom. In 2017 schreef hij met de toenmalige leden van de jongerenredactie van SPUI25 de essaybundel Blikopener.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
03 04 25
From World War II to Sudan, South Sudan, and Gaza
Hunger as a Weapon of War and Genocide

80 years after the ‘Hunger Winter killed an estimated 20,000 people in the western part of the Netherlands, the use of starvation is rising as a tool of war and genocide in global conflicts. Today, around 223 million people living in conflict-affected areas face starvation with devastating long-term consequences. Hunger extends beyond physical sustenance, encompassing moral, emotional, sensorial, and political dimensions. Taking World War II, contemporary Gaza, Sudan, and South Sudan as examples, our expert panel will explore the weaponisation of hunger in its historical, social, economic and political contexts. 

Datum
Donderdag 3 apr 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 03 25
Opera Forward Festival
What Does National Identity Sound Like?

*Unfortunately we will not have a livestream for this program*

How can we comprehend the connection between politics and music? In what ways does ‘the canon’ shape national identity, and how do policies and grassroots movements influence this dynamic? By exploring the sounds of national identity, the Think Tank of the Opera Forward Festival 2025 presents its insights into the musical aspects of nationalism, focusing on the impact of canonization, politics, and identity.

Datum
Vrijdag 21 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25