Ruimtelijke rechtvaardigheid

Van complex tot grotesk, de omvang en betekenis van de woningnood halen telkens weer het nieuws. Geen wonder: de huidige crisis en haar mogelijke remedies gaan huurders, starters en huiseigenaren aan. Daarbij treffen keuzes rondom de ruimtelijke ordening zowel grote steden als plattelandsregio’s, waarbij de kans bestaat dat er regionale winnaars en verliezers ontstaan. Met haar rijke ervaring heeft stedenbouwkundige Riek Bakker, auteur van De ruimte van Riek (Boom Uitgevers), een heldere visie op hoe we hier zijn aanbeland en welke eerlijke oplossingen er voorhanden zijn. We spreken haar en andere experts over ruimtelijke rechtvaardigheid.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

In haar nieuwe boek De ruimte van Riek vertelt stedenbouwkundige Riek Bakker hoe en waarom ons land geworden is zoals het is en laat zien dat de inrichting van het huidige en toekomstige Nederland een continu proces is van gebiedsontwikkeling. Zelf heeft zij met daadkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit haar stempel gedrukt op de ruimtelijke inrichting van Nederland, met als meest toonaangevende projecten de Kop van Zuid in Rotterdam en Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Met haar rijke ervaring heeft ze een heldere visie op de woon- en stikstofcrisis. Willen we in de komende tien jaar één miljoen huizen duurzaam bouwen, dan moet de overheid volgens haar weer de regie over de ruimtelijke ordening nemen.

Over de sprekers

Riek Bakker is stedenbouwkundige. Onder andere als directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam heeft zij bijgedragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Voor haar werk heeft zij diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen.

Margreet Fogteloo is journalist en werkt bij weekblad De Groene Amsterdammer. Zij schrijft artikelen over sociaal-maatschappelijke thematiek en is auteur van een aantal non-fictieboeken.

Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelde over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen in 2017 als De ruimtemakers bij Vantilt (genomineerd voor de Professor van Winter- en Karel van Manderprijs).

Raounak Khaddari schrijft sinds 2018 voor Het Parool. Nadat ze meerdere jaren over uiteenlopende onderwerpen schreef, focust Khaddari zich nu op onderwijs en jongvolwassenen. In haar serie ‘Nieuwe Lichting’ onderzoekt ze in elke aflevering een uitdaging waar haar generatie mee te maken krijgt.

Marian Stuiver is programmaleider Groene Steden bij Wageningen University & Research, spreker en auteur op onderwerpen als duurzame voedselvoorziening voor steden, natuurontwikkeling in de stad en klimaatrechtvaardigheid. Haar hoofdtaak is om het onderwerp Groene Steden, nieuwe partnerschappen, de maatschappelijke impact en de kwaliteit van kennisontwikkeling te versterken in samenwerking tussen kennisinstellingen, maatschappelijke partijen, bedrijven en overheid.

Bram van Vulpen (moderator) is socioloog en als promovendus verbonden aan Campus Fryslân van de Universiteit van Groningen. In zijn proefschrift doet hij onderzoek naar welke regionale ongelijkheden in Nederland onrechtvaardig zijn en waarom. In 2017 schreef hij met de toenmalige leden van de jongerenredactie van SPUI25 de essaybundel Blikopener.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25