20190416_Scharrelaar
Het eerste vogeltijdschrift voor lezers

De scharrelaar

Wat doen vogelaars als ze niet buiten zijn? Lezen natuurlijk! Speciaal voor hen is er vanaf dit voorjaar De scharrelaar – een vogeltijdschrift voor lezers, geschreven door vogelaars met liefde voor schrijven en door schrijvers met liefde voor vogels. Met: Jean-Pierre Geelen, Saskia van Loenen, Caspar Dullaart en Emile Brugman. Met schrijfster Marja Vuijsje, reis- en natuurschrijver Alexander Reeuwijk en stadsbioloog Remco Daalder.

Deze middag vieren wij de lancering van het vogeltijdschrift De scharrelaar. In dit gevarieerd programma spreken we over de wereld van vogels en vogelaars met onder meer de redactie van De scharrelaar. Het tijdschrift zal twee keer per jaar verschijnen, in de lente en in de herfst.

In het lentenummer, dat op de dag van dit programma verschijnt, vinden we onder meer een college natuurschrijven door Koos van Zomeren, Marja Vuijsje over vogels in de Perzische literatuur, André De Baerdemaeker over de spinnende moordenaar, de huiskat, Jean-Pierre Geelen over de doorgeschoten gekte van het vogelringen en Stefan Brijs over de weergaloze roodkopklauwieren in zijn Spaanse achtertuin.

Caspar Dullaart: ‘De tijd is rijp voor een literair vogeltijdschrift; een Hard Gras voor twitchers, vogelaars en vogelliefhebbers. Niet eerder verschenen er in Nederland zoveel goede vogel- en natuurboeken als nu, niet eerder werden er massaal zoveel vogelboeken gekocht als nu.’

Over de sprekers

Jean-Pierre Geelen is redacteur en ombudsman bij de Volkskrant en al heel lang vogelaar. In 2010 schreef hij Blinde vink. Hoe ik leerde vogels kijken. Met Saskia van Loenen, eindredacteur bij nrc Handelsblad, schreef hij Spotvogels. Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars. Ze hebben samen ook een populaire column in het tijdschrift Vogels.

Emile Brugman is oprichter van uitgeverij Atlas. Tegenwoordig is hij als publisher at large verbonden aan uitgeverij Atlas Contact. Hij weet meer van vogelboeken dan van vogels en is de drijvende kracht achter de succesvolle Vogelserie van Atlas Contact.

Marja Vuijsje is schrijver van een bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Biografieprijs. Haar boek Ons kamp stond op de longlist Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil.

Remco Daalder is stadsbioloog. Hij schreef voor de Vogelserie van Atlas contact de monografieen De meerkoet en De gierzwaluw (Jan Wolkersprijs 2014).

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Datum
Maandag 31 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 25
Colonial Collections under Scrutiny: Researching the Origin of Objects

How can academics and museum professionals research the provenance of a colonial museum collection? And can we trace possible ‘involuntary loss of possession’ or looted objects? During the colonial era, a variety of objects were taken to the Netherlands, often against the will of their original owners. For some years now, these collections and the possible return of colonial objects have been under scrutiny.

Datum
Donderdag 20 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25