pexels-photo-518543

Op zoek naar het geheim van de column

Nederland telt duizenden columnisten, online en offline, in woord en beeld. Sommigen commentatoren en columnisten beweren zelfs dat het er inmiddels téveel zijn. Maar het publiek leest ze graag. Waarom eigenlijk? Met Maarten Asscher, Ellen Deckwitz, Iduna Paalman, Martin Sommer en Stephan Sanders.

Is de column als genre wel voldoende duidelijk omschreven om daar uitspraken over te doen? Is de column bijvoorbeeld een subgenre van het literaire essay of is de column louter een journalistieke verschijningsvorm? En bij welke lengte houdt de column op en begint er iets anders? Zijn er wetmatigheden te formuleren over wat een goede column is? En is er niet een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld de persoonlijke, de satirische, de culinaire en de politieke column? Wie zijn in onze tijd de echte grootmeesters (-meesteressen) van het genre? Is de meer literaire column à la Renate Rubinstein, Gerrit Komrij en Simon Carmiggelt wellicht verbonden aan een glorietijd van de dag- en weekbladcultuur die geleidelijk vervangen wordt door discussieplatforms, influencers en YouTubers?

De vraag naar de karakteristieken, de beperkingen en de toekomstperspectieven voor het genre van de column wordt op deze avond door schrijver Maarten Asscher voorgelegd aan kenners en beoefenaren van deze eigenzinnige vorm van publiceren, in de hoop gezamenlijk – en in dialoog met de zaal –scherper zicht te krijgen op de ware aard van de column, en in het bijzonder op de onderscheidende kwaliteiten en de ontwikkelingsmogelijkheden van het genre.

Over de sprekers

Maarten Asscher is schrijver en was in de afgelopen jaren columnist in FD, daarvoor in VN en NRC.

Ellen Deckwitz is schrijfster, dichteres en columniste in NRC.

Martin Sommer is journalist, voormalig correspondent en columnist in De Volkskrant.

Iduna Paalman schrijft proza, poëzie en toneel en een tweewekelijkse column voor het platform Hard//hoofd. Bij uitgeverij Querido verschijnt op 20 september 2019 Iduna’s poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’.

Stephan Sanders schrijver en columnist in de Volkskrant en Trouw, voorheen ook Vrij Nederland en schrijft in De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
10 12 20
Het vrouwenbrein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.

Datum
Donderdag 10 dec 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
05 10 20
SPUI25 Jaaropening
Stilte. Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Vanaf afgelopen maart dwong Covid-19 het openbare leven tot stilstand. Die pas op de plaats was onheilspellend – maar was dat niet alleen. De stilstand, de stilte van dit voorjaar had ook iets guls. Met Eva Meijer en Ellen Deckwitz exploreren we deze avond de potenties van stilte. Moderatie: Abdelkader Benali.

Datum
Maandag 5 okt 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online
25 03 19
Schrijfsters over hun vader
De vader de man

In de Boekenweek brengt een groot aantal vrouwelijke auteurs een ode aan ‘de vader de man’, met columns, voordrachten en poëzie. Als bescheiden protest bij het boekenweekthema van 2019, ‘De moeder de vrouw’, spreken Nederlandse schrijfsters in dit programma over hun vader.

Datum
Maandag 25 mrt 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25