Het vrouwenbrein
Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.
Behalve grootte zijn er meer verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein, zo toont Sommer in Het Vrouwenbrein. Vrouwen hebben een ander stresssysteem, andere hormonen en een ander immuunsysteem. Hoe worden die verschillen tussen de seksen veroorzaakt, en wat betekenen ze? Wat gebeurt er wanneer iemand van geslacht verandert? Hoe gaat de maatschappij om met meisjes en jongens, vrouwen en mannen, en wat zou er beter kunnen? Iris Sommer wendt haar neurowetenschappelijke en psychiatrische expertise aan om deze vragen te beantwoorden en de weg uit te stippelen naar een gelijkwaardiger toekomst. Sommer spreekt deze middag met auteur, spreker en coach Vréneli Stadelmaier en hoogleraar Levensloop Epidemiologie van Veelvoorkomende Psychiatrische Stoornissen Tineke Oldehinkel.
Over de sprekers
Iris Sommer is hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ze publiceerde meer dan 250 artikelen over hallucinaties, taal, cognitie en psychose.
Vréneli Stadelmaier is auteur, publicist, performer/spreker en geboren feminist en richtte SheConsult op, een coachingsbureau waarin zij hoogopgeleide vrouwen begeleidt in het realiseren van hun maximale potentie.
Tineke Oldehinkel is hoogleraar Levensloop Epidemiologie van Veelvoorkomende Psychiatrische Stoornissen aan de faculteit Medische wetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.