© Robina Weermeijer

Het vrouwenbrein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.

Behalve grootte zijn er meer verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein, zo toont Sommer in Het Vrouwenbrein. Vrouwen hebben een ander stresssysteem, andere hormonen en een ander immuunsysteem. Hoe worden die verschillen tussen de seksen veroorzaakt, en wat betekenen ze? Wat gebeurt er wanneer iemand van geslacht verandert? Hoe gaat de maatschappij om met meisjes en jongens, vrouwen en mannen, en wat zou er beter kunnen? Iris Sommer wendt haar neurowetenschappelijke en psychiatrische expertise aan om deze vragen te beantwoorden en de weg uit te stippelen naar een gelijkwaardiger toekomst. Sommer spreekt deze middag met auteur, spreker en coach Vréneli Stadelmaier en hoogleraar Levensloop Epidemiologie van Veelvoorkomende Psychiatrische Stoornissen Tineke Oldehinkel.

Over de sprekers

Iris Sommer is hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ze publiceerde meer dan 250 artikelen over hallucinaties, taal, cognitie en psychose.

Vréneli Stadelmaier is auteur, publicist, performer/spreker en geboren feminist en richtte SheConsult op, een coachingsbureau waarin zij hoogopgeleide vrouwen begeleidt in het realiseren van hun maximale potentie.

Tineke Oldehinkel is hoogleraar Levensloop Epidemiologie van Veelvoorkomende Psychiatrische Stoornissen aan de faculteit Medische wetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Gerelateerde programma’s
04 11 20
De wetenschap achter het vrouwelijk orgasme

Jarenlang werd het vrouwelijk orgasme voor onbelangrijk versleten. Het lichaam van de vrouw zou gemaakt zijn om kinderen te baren en een orgasme leek daarbij geen rol te spelen. Inmiddels is menigeen een andere mening toegedaan.

Datum
Woensdag 4 nov 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online
02 03 20
Over diagnostisering en (de)stigmatisering
Een plek voor de psyche

Met welke woorden beschrijven wij psychische problematiek, welke plek is er voor haar ingeruimd in onze samenleving? Wat zijn de gevolgen van spreken in ‘normaal’ en ‘verward’, toenemende diagnostisering en stigmatisering?

Datum
Maandag 2 mrt 2020 19:00 – 20:30
Locatie
SPUI25