Onzichtbare macht. Gendergeweld in de praktijk van de wetenschap

Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder. In Voorbij de verbijstering. Over gender en geweld belichten de redacteuren met bijdragen van journalisten, wetenschappers en kunstenaars de diepe wortels van gendergerelateerd geweld in onze cultuur, en de vele gedaantes die dit kan aannemen. Tijdens dit programma bespreken o.a. Renée Römkens en Sarah Bracke de wetenschappelijke kant hiervan: de rol van gendergeweld in de praktijk van de wetenschap.

Naar aanleiding van de publicatie van deze bundel gaat redacteur Renée Römkens (emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria) in gesprek met hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit Sarah Bracke, over de rol van gendergeweld in de praktijk van de wetenschap. Tijdens dit programma bespreken zij onder andere de zwijgcultuur omtrent gendergerelateerd geweld in de wetenschappelijke praktijk van onderzoek en onderwijs. Wat betekent deze zwijgcultuur voor de betrokkenen en de bestaande structuren? Wat wordt wel en niet gezegd als het over dit thema gaat? Hoe dien je om te gaan met deze beperkte mate van bespreekbaarheid? Daarnaast zoomen ze in op bepaalde onderwerpen die omstreden zijn in wetenschap en onderzoek, zoals partnergeweld.

Over de sprekers

Renée Römkens is emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Sarah Bracke is hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds september 2019 is zij betrokken bij het Amsterdam Research Centre of Gender and Sexuality (ARC-GS). Voordat Bracke in 2017 startte bij de afdeling sociologie van de UvA was zij werkzaam als senior onderzoeker bij het Center of Expertise on Gender, Diversity, and Intersectionality (RHEA) van de Vrije Universiteit Brussel, en bij de afdeling sociologie van de Universiteit Gent.

Andere sprekers en moderator worden spoedig aangekondigd.

Gerelateerde programma’s
02 06 23
Over de waardering en verdeling van zorgtaken in de Nederlandse samenleving
Zorgen over zorgen

Hoe leidt de onderwaardering van zorg tot de ongelijke verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse samenleving? Op welke manieren schaadt deze ongelijkheid ons allen? En wat zijn mogelijke alternatieven voor gelijke en duurzame zorgconstructies?

Datum
Vrijdag 2 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 03 23
Een programma over intersekse
De I in LHBTQIA+

For Your Information (FYI) is een programma over intersekse, de I in LHBTQIA+. Intersekse betekent dat je geboren bent in een lichaam dat niet helemaal past binnen de hokjes man of vrouw. Via theater, een lezing en een korte documentaire maken we kennis met de ervaringen van drie intersekse personen.

Datum
Dinsdag 14 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 03 23
Hoe een generatie God inruilde voor het ware socialisme
Kind van Maria en Mao

In Kind van Maria en Mao vertelt Jos Palm het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen God verdween uit Nederland. Een hele generatie zette God aan de kant voor socialistische idealen. Wim Berkelaar en Laura Stek praten met Jos Palm over roomse en christelijke jongeren die hun barmhartige energie gingen richten op de arbeidersklasse en onderdrukten elders in de wereld. Nelleke Noordervliet draagt een column voor.

Datum
Donderdag 30 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25