Onzichtbare macht. Gendergeweld in de praktijk van de wetenschap
Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder. In Voorbij de verbijstering. Over gender en geweld belichten de redacteuren met bijdragen van journalisten, wetenschappers en kunstenaars de diepe wortels van gendergerelateerd geweld in onze cultuur, en de vele gedaantes die dit kan aannemen. Tijdens dit programma bespreken o.a. Renée Römkens en Sarah Bracke de wetenschappelijke kant hiervan: de rol van gendergeweld in de praktijk van de wetenschap.
Naar aanleiding van de publicatie van deze bundel gaat redacteur Renée Römkens (emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria) in gesprek met hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit Sarah Bracke, over de rol van gendergeweld in de praktijk van de wetenschap. Tijdens dit programma bespreken zij onder andere de zwijgcultuur omtrent gendergerelateerd geweld in de wetenschappelijke praktijk van onderzoek en onderwijs. Wat betekent deze zwijgcultuur voor de betrokkenen en de bestaande structuren? Wat wordt wel en niet gezegd als het over dit thema gaat? Hoe dien je om te gaan met deze beperkte mate van bespreekbaarheid? Daarnaast zoomen ze in op bepaalde onderwerpen die omstreden zijn in wetenschap en onderzoek, zoals partnergeweld.
Over de sprekers
Renée Römkens is emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan UvA en ouddirecteur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.
Sarah Bracke is hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds september 2019 is zij betrokken bij het Amsterdam Research Centre of Gender and Sexuality (ARC-GS). Voordat Bracke in 2017 startte bij de afdeling sociologie van de UvA was zij werkzaam als senior onderzoeker bij het Center of Expertise on Gender, Diversity, and Intersectionality (RHEA) van de Vrije Universiteit Brussel, en bij de afdeling sociologie van de Universiteit Gent.
Andere sprekers en moderator worden spoedig aangekondigd.