© ANP

Ongelijkheid en democratie

Het Nederlandse vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Hoe is dit zo gekomen? En wat moet er veranderen? In deze tweede aflevering in de reeks Ongelijkheid onderzoeken we de impact en oorzaken van dit historisch lage vertrouwen in onze volksvertegenwoordiging.

De stikstofcrisis met de boerenprotesten, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne: ons vertrouwen in de politiek heeft een knauw gekregen. Naast alle grote crises speelt er nog iets mee: veel mensen voelen zich niet voldoende gerepresenteerd. Qua gender, opleiding en etnische achtergrond zijn velen nog altijd ondervertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Hoe zorgen we dat meer mensen vertrouwen krijgen in onze democratie? Hoe krijgen we meer vrouwen in de politiek? En hoe vergroten we de culturele diversiteit van onze volksvertegenwoordigers? In dit programma over Ongelijkheid kijken we met experts naar verleden, heden en toekomst van ons politieke bestel.

Over de sprekers

Tom van der Meer is hoogleraar Politicologie en internationaal vooraanstaand expert op het gebied van politiek vertrouwen. Hij is daarnaast directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek. Als lid van de Staatscommissie Parlementair Stelsel heeft hij advies uitgebracht over de inrichting van de Nederlandse democratie.

Floris Vermeulen is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, en voormalig directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES). Zijn onderzoek richt zich onder andere op de maatschappelijke en politieke participatie van immigranten, en op (lokaal) beleid rond thema’s als integratie, gewelddadig extremisme, en religieuze diversiteit.

Liza Mügge is universitair hoofddocent politicologie aan de UvA en leidt verschillende internationaal vergelijkende onderzoeksprojecten over diversiteit en politieke vertegenwoordiging. Zij is mede oprichter van het European Journal of Politics & Gender en co- leader van de ‘Diverse Europe’ thema groep van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES)

Zahra Runderkamp (moderator) is promovendus politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Runderkamps proefschrift gaat over de vertegenwoordig van vrouwen en minderheden in de Nederlandse politiek.

N.B. Meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
03 10 22
Populisme in de polder
De macht der gewoonte

‘Gewoon’ doen – waar het voor de één nastrevenswaardig is, vindt de ander het verstikkend; het ‘gewone’ is politiek. In hun nieuwe boek De macht der gewoonte. Populisme in de polder analyseren de sociologen Menno Hurenkamp en Jan Willem Duyvendak hoe en waarom ‘het gewone’ wordt ingezet, aan verschillende kanten van het politieke spectrum. Ter gelegenheid van deze publicatie gaan zij in gesprek met Rineke van Daalen, Evelien Tonkens, Hubert Smeets en Marcel Ham.

Datum
Maandag 3 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25