© Olga Yastremska

(On)gelijkheid door globalisering

Veel landen trekken actief buitenlandse handel en investeringen door multinationals aan, vanwege de werkgelegenheid, economische groei en kennis die dit met zich meebrengt. Deze voordelen van globalisering komen echter niet aan iedereen ten goede. Op deze avond staat de vraag hoe globalisering tot meer (on)gelijkheid tussen en binnen landen leidt centraal.

Globalisering wordt al jaren gezien als een bron van economische groei en werkgelegenheid. Echter is gelijktijdig met de groei in buitenlandse handel en investeringen ook de ongelijkheid binnen veel landen toegenomen. Verder zijn er veel zorgen over de lonen en werkomstandigheden van werknemers in de exportsector in ontwikkelingslanden. De voordelen van globalisering lijken daarmee maar een bepaald deel van de wereldbevolking ten goede te komen. Deze avond kijken we met experts naar de effecten van globalisering op ongelijkheid binnen landen (zoals bijvoorbeeld ongelijkheid op basis van gender, afkomst en opleidingsniveau) en ongelijkheid tussen landen en stellen we de vraag wat we kunnen doen om negatieve effecten te verminderen en positieve effecten te versterken.

Over de sprekers

Khadija van der Straaten is assistant professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Haar onderzoekt richt zich op de sociale impact van multinationals en hun global value chains. Ze promoveerde aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Inequality of Opportunities in Multinational Enterprises.

Sjoerd Beugelsdijk is hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is internationaal bekend vanwege zijn onderzoek naar globalisering en de-globalisering en adjunct hoofdredacteur van het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op dit terrein. In 2021 schreef hij het boek De Verdeelde Nederlanden over de polarisatie van Nederland.

Sandra Doevendans (moderator)

Gerelateerde programma’s
08 02 23
Post-Growth Planning: Cities Beyond the Market Economy

Cities cover just 2% of the planet’s surface but consume 75% of all the materials and energy worldwide. In 2050, planetary urbanization will demand ten times more materials, water, and energy than today. This is seriously undermining any possibility to halt climate breakdown. In this event, we will analyse how a degrowth agenda for cities might be the answer to this urgent issue.

Datum
Woensdag 8 feb 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
08 03 23
The Future of Global Workers in the Platform Age

For marginalized laborers in the Global South, the future of work is already here—from youth gaining new freedom through the creator economy to algorithmically exploited gig workers. Authors from the new book Feminist Futures of Work: Reimagining Labour in the Digital Economy (eds. Payal Arora, Usha Raman & René König) and beyond engage with this fast-moving market and discuss how we can reshape work platforms to be fair and inclusive.

Datum
Woensdag 8 mrt 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
01 12 22
Ongelijkheid en onderwijs. Hoe pakken we kansenongelijkheid in het onderwijs aan?

Ongelijkheid begint al bij de geboorte. Aan de hand van de postcode waar je opgroeit zijn de kansen in je verdere leven voor een groot deel te voorspellen. Onderwijs zou een gelijkmaker moeten zijn, maar dat is vaak niet het geval. In deze derde en laatste aflevering in de reeks Ongelijkheid onderzoeken we kansenongelijkheid in het onderwijs.

Datum
Donderdag 1 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25