© Olga Yastremska

(On)gelijkheid door globalisering

Veel landen trekken actief buitenlandse handel en investeringen door multinationals aan, vanwege de werkgelegenheid, economische groei en kennis die dit met zich meebrengt. Deze voordelen van globalisering komen echter niet aan iedereen ten goede. Op deze avond staat de vraag hoe globalisering tot meer (on)gelijkheid tussen en binnen landen leidt centraal.

Globalisering wordt al jaren gezien als een bron van economische groei en werkgelegenheid. Echter is gelijktijdig met de groei in buitenlandse handel en investeringen ook de ongelijkheid binnen veel landen toegenomen. Verder zijn er veel zorgen over de lonen en werkomstandigheden van werknemers in de exportsector in ontwikkelingslanden. De voordelen van globalisering lijken daarmee maar een bepaald deel van de wereldbevolking ten goede te komen. Deze avond kijken we met experts naar de effecten van globalisering op ongelijkheid binnen landen (zoals bijvoorbeeld ongelijkheid op basis van gender, afkomst en opleidingsniveau) en ongelijkheid tussen landen en stellen we de vraag wat we kunnen doen om negatieve effecten te verminderen en positieve effecten te versterken.

Over de sprekers

Khadija van der Straaten is assistant professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Haar onderzoekt richt zich op de sociale impact van multinationals en hun global value chains. Ze promoveerde aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Inequality of Opportunities in Multinational Enterprises.

Sjoerd Beugelsdijk is hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is internationaal bekend vanwege zijn onderzoek naar globalisering en de-globalisering en adjunct hoofdredacteur van het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op dit terrein. In 2021 schreef hij het boek De Verdeelde Nederlanden over de polarisatie van Nederland.

Sandra Doevendans (moderator)

Gerelateerde programma’s
07 11 24
Between Hope and Hype: What’s the (Real) Business Case for AI?

**Due to technical issues there won’t be a livestream available**

Artificial intelligence has been hailed as a productivity booster that can turbocharge firms’ and countries’ growth. More recently, the mood has sobered. Even as companies pledged to go ‘all in’ on AI, many have struggled to make money with it. So have AI hopes been exposed as all hype? And what is the (real) business case for AI? 

Datum
Donderdag 7 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
01 10 24
Het neoliberalisme in Nederland
De marktconforme verzorgingsstaat

Van de privatisering van woningbouwcorporaties tot de inperking van de sociale zekerheid: onder invloed van neoliberale ideeën is de Nederlandse verzorgingsstaat diepgaand getransformeerd. Tijdens de presentatie van haar boek De marktconforme verzorgingsstaat gaat Naomi Woltring in gesprek over de vraag: Hoe kreeg het neoliberalisme voet aan de grond in Nederland?

Datum
Dinsdag 1 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25