© Olga Yastremska

(On)gelijkheid door globalisering

Veel landen trekken actief buitenlandse handel en investeringen door multinationals aan, vanwege de werkgelegenheid, economische groei en kennis die dit met zich meebrengt. Deze voordelen van globalisering komen echter niet aan iedereen ten goede. Op deze avond staat de vraag hoe globalisering tot meer (on)gelijkheid tussen en binnen landen leidt centraal.

Globalisering wordt al jaren gezien als een bron van economische groei en werkgelegenheid. Echter is gelijktijdig met de groei in buitenlandse handel en investeringen ook de ongelijkheid binnen veel landen toegenomen. Verder zijn er veel zorgen over de lonen en werkomstandigheden van werknemers in de exportsector in ontwikkelingslanden. De voordelen van globalisering lijken daarmee maar een bepaald deel van de wereldbevolking ten goede te komen. Deze avond kijken we met experts naar de effecten van globalisering op ongelijkheid binnen landen (zoals bijvoorbeeld ongelijkheid op basis van gender, afkomst en opleidingsniveau) en ongelijkheid tussen landen en stellen we de vraag wat we kunnen doen om negatieve effecten te verminderen en positieve effecten te versterken.

Over de sprekers

Khadija van der Straaten is assistant professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Haar onderzoekt richt zich op de sociale impact van multinationals en hun global value chains. Ze promoveerde aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Inequality of Opportunities in Multinational Enterprises.

Sjoerd Beugelsdijk is hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is internationaal bekend vanwege zijn onderzoek naar globalisering en de-globalisering en adjunct hoofdredacteur van het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op dit terrein. In 2021 schreef hij het boek De Verdeelde Nederlanden over de polarisatie van Nederland.

Sandra Doevendans (moderator)

Gerelateerde programma’s
20 06 25
Annual Wertheim-Lecture
Can universities be antiracist? Liberal scholarship in genocidal times

The Moving Matters research group has invited Arun Kundnani to deliver this year’s Wertheim lecture on the urgent topic of how universities can become antiracist institutions in our current political context. After the lecture, the floor will be open for debate. 

Datum
Vrijdag 20 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 02 25
POSTPONED: Surviving an Intemperate Climate 

Global warming is the existential threat facing our planet, but an increasingly challenging constitutional climate inflames it further. Drawing on her book Human Rights: The Case for the Defence (Penguin, 2024), Shami Chakrabarti will describe the challenges to human rights posed by the climate emergency alongside the ways in which these values may help us navigate our way to just transition.

Datum
Vrijdag 14 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25