© Olga Yastremska

(On)gelijkheid door globalisering

Veel landen trekken actief buitenlandse handel en investeringen door multinationals aan, vanwege de werkgelegenheid, economische groei en kennis die dit met zich meebrengt. Deze voordelen van globalisering komen echter niet aan iedereen ten goede. Op deze avond staat de vraag hoe globalisering tot meer (on)gelijkheid tussen en binnen landen leidt centraal.

Globalisering wordt al jaren gezien als een bron van economische groei en werkgelegenheid. Echter is gelijktijdig met de groei in buitenlandse handel en investeringen ook de ongelijkheid binnen veel landen toegenomen. Verder zijn er veel zorgen over de lonen en werkomstandigheden van werknemers in de exportsector in ontwikkelingslanden. De voordelen van globalisering lijken daarmee maar een bepaald deel van de wereldbevolking ten goede te komen. Deze avond kijken we met experts naar de effecten van globalisering op ongelijkheid binnen landen (zoals bijvoorbeeld ongelijkheid op basis van gender, afkomst en opleidingsniveau) en ongelijkheid tussen landen en stellen we de vraag wat we kunnen doen om negatieve effecten te verminderen en positieve effecten te versterken.

Over de sprekers

Khadija van der Straaten is assistant professor aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Haar onderzoekt richt zich op de sociale impact van multinationals en hun global value chains. Ze promoveerde aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Inequality of Opportunities in Multinational Enterprises.

Sjoerd Beugelsdijk is hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is internationaal bekend vanwege zijn onderzoek naar globalisering en de-globalisering en adjunct hoofdredacteur van het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op dit terrein. In 2021 schreef hij het boek De Verdeelde Nederlanden over de polarisatie van Nederland.

Sandra Doevendans (moderator)

Gerelateerde programma’s
22 01 24
Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting
Nieuwe lichamelijkheid

Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met Annemie Halsema, Jacqueline Kool en Alana Helberg-Proctor over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Datum
Maandag 22 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 10 23
In gesprek met historicus Theodore Rosengarten
De kleur van katoen

De kleur van katoen is het levensverhaal van Nate Shaw, een zwarte pachtboer uit het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Het werd in 1974 gepubliceerd en won meteen de prestigieuze National Book Award. Historicus Theodore Rosengarten had Shaws meeslepende verhalen precies zo opgetekend als hij Shaw, een geboren verteller, had horen spreken. Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van de hand van Frans Kooymans gaat Rosengarten in gesprek met twee jonge historici: Dan Afrifa en Liang de Beer. Moderatie: George Blaustein.

Datum
Maandag 30 okt 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
04 04 24
Blinde vlekken: hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden

We kunnen mensen onrechtvaardig behandelen zonder het te willen, en zelfs zonder het op te merken. Onbewust en ongewild maken we onderscheid tussen personen op basis van hun gender, etniciteit, leeftijd, lichaamsgewicht of seksuele oriëntatie. In haar nieuwe boek onderzoekt Lieke Asma die blinde vlekken. Om deze werkelijk te begrijpen, betoogt zij, is het zaak de blik niet naar binnen te keren, maar onze aandacht te richten naar de wereld buiten ons.

Datum
Donderdag 4 apr 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25