De vrouwen die de Nederlanden vormden

Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

In Moeders des Vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden (Atlas Contact) brengen achttien historici, zowel nationaal als internationaal, in evenzoveel portretten de vaak over het hoofd geziene vrouwen uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd tot leven. Zij tonen aan dat deze vrouwen belangrijke politieke figuren waren. Vrouwen als Maria van Hongarije, Isabella van Oostenrijk en Albertine Agnes van Oranje-Nassau waren onmisbaar voor het smeden van eenheid, het uitbouwen van netwerken, het beoefenen van diplomatie en het voeren van oorlogen.

Tijdens deze boekpresentatie van Moeders des Vaderlands zal een aantal vrouwen uit de bundel worden voorgesteld aan het publiek. Verder gaat redacteur Simon Dikker Hupkes van Atlas Contact in gesprek met de samenstellers van de bundel, Ineke Huysman en Femke Deen, en met enkele auteurs.

Over de sprekers

Ineke Huysman promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een biografie van Béatrixhu de Cusance (1614-1663), hertogin van Lotharingen. Zij is als senior onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut/NL-Lab, waar ze vooral onderzoek doet naar 17e-eeuwse correspondenties, zoals die van de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen, Johan de Witt en Constantijn Huygens. Onlangs publiceerde zij samen met Roosje Peeters de brievenbundel Vrouwen rondom Johan de Witt (Uitgeverij Catullus, 2024).

Femke Deen is historicus en auteur, gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis. Ze promoveerde op een proefschrift over de rol van propaganda en media in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand. Sindsdien richt ze zich op onderzoek naar vrouwen van hoge adel in de zestiende en zeventiende eeuw, in het bijzonder de vrouwen rondom Willem van Oranje. In 2018 verscheen van haar hand de biografie Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje (uitgeverij Atlas Contact). Op dit moment werkt ze aan de biografie van Charlotte de Bourbon, de derde echtgenote van Oranje.

Simon Dikker Hupkes (moderator) is redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
22 02 24
Een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt
De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Jan Brokken wekt deze onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis in zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland tot leven.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 24
Rampen in Nederland: een geschiedenis

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Watersnoodramp (1953), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd. Waar putten ze hoop uit, waar vechten ze tegen? En hoe hebben rampen de Nederlandse samenleving veranderd?

Datum
Dinsdag 9 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25