De vrouwen die de Nederlanden vormden

Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

In Moeders des Vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden (Atlas Contact) brengen achttien historici, zowel nationaal als internationaal, in evenzoveel portretten de vaak over het hoofd geziene vrouwen uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd tot leven. Zij tonen aan dat deze vrouwen belangrijke politieke figuren waren. Vrouwen als Maria van Hongarije, Isabella van Oostenrijk en Albertine Agnes van Oranje-Nassau waren onmisbaar voor het smeden van eenheid, het uitbouwen van netwerken, het beoefenen van diplomatie en het voeren van oorlogen.

Tijdens deze boekpresentatie van Moeders des Vaderlands zal een aantal vrouwen uit de bundel worden voorgesteld aan het publiek. Verder gaat redacteur Simon Dikker Hupkes van Atlas Contact in gesprek met de samenstellers van de bundel, Ineke Huysman en Femke Deen, en met enkele auteurs.

Over de sprekers

Ineke Huysman promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een biografie van Béatrixhu de Cusance (1614-1663), hertogin van Lotharingen. Zij is als senior onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut/NL-Lab, waar ze vooral onderzoek doet naar 17e-eeuwse correspondenties, zoals die van de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen, Johan de Witt en Constantijn Huygens. Onlangs publiceerde zij samen met Roosje Peeters de brievenbundel Vrouwen rondom Johan de Witt (Uitgeverij Catullus, 2024).

Femke Deen is historicus en auteur, gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis. Ze promoveerde op een proefschrift over de rol van propaganda en media in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand. Sindsdien richt ze zich op onderzoek naar vrouwen van hoge adel in de zestiende en zeventiende eeuw, in het bijzonder de vrouwen rondom Willem van Oranje. In 2018 verscheen van haar hand de biografie Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje (uitgeverij Atlas Contact). Op dit moment werkt ze aan de biografie van Charlotte de Bourbon, de derde echtgenote van Oranje.

Simon Dikker Hupkes (moderator) is redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Datum
Maandag 31 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 25
Colonial Collections under Scrutiny: Researching the Origin of Objects

How can academics and museum professionals research the provenance of a colonial museum collection? And can we trace possible ‘involuntary loss of possession’ or looted objects? During the colonial era, a variety of objects were taken to the Netherlands, often against the will of their original owners. For some years now, these collections and the possible return of colonial objects have been under scrutiny.

Datum
Donderdag 20 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25