De vrouwen die de Nederlanden vormden

Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

In Moeders des Vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden (Atlas Contact) brengen achttien historici, zowel nationaal als internationaal, in evenzoveel portretten de vaak over het hoofd geziene vrouwen uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd tot leven. Zij tonen aan dat deze vrouwen belangrijke politieke figuren waren. Vrouwen als Maria van Hongarije, Isabella van Oostenrijk en Albertine Agnes van Oranje-Nassau waren onmisbaar voor het smeden van eenheid, het uitbouwen van netwerken, het beoefenen van diplomatie en het voeren van oorlogen.

Tijdens deze boekpresentatie van Moeders des Vaderlands zal een aantal vrouwen uit de bundel worden voorgesteld aan het publiek. Verder gaat redacteur Simon Dikker Hupkes van Atlas Contact in gesprek met de samenstellers van de bundel, Ineke Huysman en Femke Deen, en met enkele auteurs.

Over de sprekers

Ineke Huysman promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een biografie van Béatrixhu de Cusance (1614-1663), hertogin van Lotharingen. Zij is als senior onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut/NL-Lab, waar ze vooral onderzoek doet naar 17e-eeuwse correspondenties, zoals die van de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen, Johan de Witt en Constantijn Huygens. Onlangs publiceerde zij samen met Roosje Peeters de brievenbundel Vrouwen rondom Johan de Witt (Uitgeverij Catullus, 2024).

Femke Deen is historicus en auteur, gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis. Ze promoveerde op een proefschrift over de rol van propaganda en media in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand. Sindsdien richt ze zich op onderzoek naar vrouwen van hoge adel in de zestiende en zeventiende eeuw, in het bijzonder de vrouwen rondom Willem van Oranje. In 2018 verscheen van haar hand de biografie Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje (uitgeverij Atlas Contact). Op dit moment werkt ze aan de biografie van Charlotte de Bourbon, de derde echtgenote van Oranje.

Simon Dikker Hupkes (moderator) is redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 06 25
Annual Wertheim-Lecture
Can universities be antiracist? Liberal scholarship in genocidal times

The Moving Matters research group has invited Arun Kundnani to deliver this year’s Wertheim lecture on the urgent topic of how universities can become antiracist institutions in our current political context. After the lecture, the floor will be open for debate. 

Datum
Vrijdag 20 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 02 25
POSTPONED: Surviving an Intemperate Climate 

Global warming is the existential threat facing our planet, but an increasingly challenging constitutional climate inflames it further. Drawing on her book Human Rights: The Case for the Defence (Penguin, 2024), Shami Chakrabarti will describe the challenges to human rights posed by the climate emergency alongside the ways in which these values may help us navigate our way to just transition.

Datum
Vrijdag 14 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25