© Archives New Zealand
Miek de Langenlezing door Ybo Buruma

Kinderrechten en jeugdliteratuur

De manier waarop wij over kinderen denken beïnvloedt het kinderstrafrecht. Pietje Bell, Ciske de Rat, Pluk van de Petteflat – ze lieten hun sporen na in wet en rechtspraak. Hoe staat het nu met het beeld van het kind in jeugdliteratuur en wat is de invloed daarvan op het strafrechtelijk beleid? Prof. mr. Ybo Buruma gaat tijdens de Miek de Langenlezing in op de vervlechting van kinderrechten en jeugdliteratuur.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Dit is de eerste editie van de Miek de Langenlezing, een initiatief van het Centre for Children’s Rights Amsterdam, opgedragen aan Miek de Langen (1930-2019). Miek de Langen was een voorvechter voor de rechten van het kind. Zij koos ‘De Kant van het Kind’, zoals ook de titel van het aan haar opgedragen ‘Liber Amicorum’ luidde. De Langen deed dat niet alleen in geschrifte, vanuit haar functie als hoogleraar Jeugdrecht aan de UvA (1976-1992), maar bracht dit ook in de praktijk. In 1985 richtte zij de Kinderrechtswinkel op waar kinderen konden aankloppen voor informatie en advies bij problemen op juridisch gebied en waar aan hen ook daadwerkelijke rechtshulp kon worden verleend. Miek de Langen is een bron van inspiratie en een voorbeeld waar het ging en gaat om het ontwikkelen van een gevoeligheid voor kinderrechten.

Over de sprekers

Ybo Buruma is sinds 2011 raadsheer in de Hoge Raad. Hij studeerde criminologie en strafrecht en promoveerde in 1993. Voor zijn toetreden tot de Hoge Raad was Buruma hoogleraar straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook is Buruma redacteur van het Nederlands Juristen Blad.

Rein Odink is kinderrechter en teamvoorzitter van de afdeling Familie & Jeugd bij de Rechtbank Amsterdam. Eerder was hij voorzitter van een van de drie strafteams van de rechtbank.

Chantal Mak (moderator) is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder fundamentele rechten en privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Zij is bestuurslid van het Centre for Children’s Rights Amsterdam.

Laura Burgers is jurist en schrijver. Aan de UvA onderzoekt zij klimaatrechtszaken en de rechten voor natuur. Samen met haar vader Simon Burgers publiceerde zij de jeugdromans Copycat (2011) en Het Morelliprincipe (2014). In 2020 verscheen van onder andere haar hand ‘De stem van de Noordzee’ bij Boom Filosofie, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 03 25
CANCELLED: Empirical Ethics: On the Art of Paying Attention

What would an ethics of possibility look like? How can “paying attention” be understood ethically? In contrast with classical applied ethics, these types of empirical ethics seek to ground ethical reflection in the observation of concrete practices. Tonight, guest speakers will explore how to account for the messiness, ambiguities, and contradictions through which ethical life unfolds in the everyday experiences of real people. 

*Due to illness this event has been cancelled*

Datum
Maandag 3 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 02 25
Mapping the Erasure

Human geographer Hashem Abushama sheds his light on the significance of understanding the multiple Palestinian spatial realities that exist – taking al ‘Arub refugee camp in the West Bank as his starting point. What unfolds is a geography prone to rupture and transformation. Abushama will introduce the notion and practice of “countermaps” – a map creation process which challenges the maps produced by states. He explores the ways in which counter-mapping can bring into focus the contingent and differentiated nature of settler colonial dispossession and fragmentation, as well as the embodied, spatial practices and processes of Palestinian return and freedom.

Datum
Donderdag 6 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25