© Archives New Zealand
Miek de Langenlezing door Ybo Buruma

Kinderrechten en jeugdliteratuur

De manier waarop wij over kinderen denken beïnvloedt het kinderstrafrecht. Pietje Bell, Ciske de Rat, Pluk van de Petteflat – ze lieten hun sporen na in wet en rechtspraak. Hoe staat het nu met het beeld van het kind in jeugdliteratuur en wat is de invloed daarvan op het strafrechtelijk beleid? Prof. mr. Ybo Buruma gaat tijdens de Miek de Langenlezing in op de vervlechting van kinderrechten en jeugdliteratuur.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Dit is de eerste editie van de Miek de Langenlezing, een initiatief van het Centre for Children’s Rights Amsterdam, opgedragen aan Miek de Langen (1930-2019). Miek de Langen was een voorvechter voor de rechten van het kind. Zij koos ‘De Kant van het Kind’, zoals ook de titel van het aan haar opgedragen ‘Liber Amicorum’ luidde. De Langen deed dat niet alleen in geschrifte, vanuit haar functie als hoogleraar Jeugdrecht aan de UvA (1976-1992), maar bracht dit ook in de praktijk. In 1985 richtte zij de Kinderrechtswinkel op waar kinderen konden aankloppen voor informatie en advies bij problemen op juridisch gebied en waar aan hen ook daadwerkelijke rechtshulp kon worden verleend. Miek de Langen is een bron van inspiratie en een voorbeeld waar het ging en gaat om het ontwikkelen van een gevoeligheid voor kinderrechten.

Over de sprekers

Ybo Buruma is sinds 2011 raadsheer in de Hoge Raad. Hij studeerde criminologie en strafrecht en promoveerde in 1993. Voor zijn toetreden tot de Hoge Raad was Buruma hoogleraar straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook is Buruma redacteur van het Nederlands Juristen Blad.

Rein Odink is kinderrechter en teamvoorzitter van de afdeling Familie & Jeugd bij de Rechtbank Amsterdam. Eerder was hij voorzitter van een van de drie strafteams van de rechtbank.

Chantal Mak (moderator) is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder fundamentele rechten en privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Zij is bestuurslid van het Centre for Children’s Rights Amsterdam.

Laura Burgers is jurist en schrijver. Aan de UvA onderzoekt zij klimaatrechtszaken en de rechten voor natuur. Samen met haar vader Simon Burgers publiceerde zij de jeugdromans Copycat (2011) en Het Morelliprincipe (2014). In 2020 verscheen van onder andere haar hand ‘De stem van de Noordzee’ bij Boom Filosofie, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker.

Gerelateerde programma’s
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 09 24
Het filosofische ambacht van de zelfzorg
Een oefening in leven

In zijn nieuwe boek Een oefening in leven beschrijft Pablo Lamberti de leefwijzen van klassieke filosofen als Seneca, Plutarchus en Marcus Aurelius aan de hand van hun oefeningen. Hoe kunnen hun antieke praktijken ons helpen om zelfstandig een hedendaags filosofisch levenspad te ontwerpen?

Datum
Woensdag 18 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 06 24
Het verhaal van de Lage Landen

De populaire tv-series Het verhaal van Nederland en Het verhaal van Vlaanderen roepen allerlei vragen op: wat is de historische waarde(n) van deze series? Welke rol spelen historici in het ‘maken’ ? Voor wie en tegen wie spreken zij? Over deze en andere vragen gaan diverse historici en televisiemakers in debat.

Datum
Vrijdag 28 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25