Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

In Ken jezelf neemt Tinneke Beeckman haar lezers vanuit persoonlijke en actuele vragen mee op een tocht door de wereldliteratuur en de geschiedenis van de filosofie. Die leidt langs Socrates, Friedrich Nietzsche, Virginia Woolf, Marcel Proust, Aldous Huxley, Albert Camus en Hannah Arendt. Als je nadenkt over ideeën, doen die ook wat met jou. In Ken jezelf doet Beeckman verslag van deze wonderlijke ervaring. Zij toont hoe filosofische teksten je blik op jezelf en het leven verrijken. Over de wisselwerking tussen filosofie, literatuur en de totstandkoming van het ‘ik’ gaat zij vanavond in gesprek met auteurs Nisrine Mbarki, Tiemen Hiemstra en Dieuwertje Mertens.

Over de sprekers

Tinneke Beeckman is filosoof. Ze schreef onder andere het bekroonde Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en onmacht (2015). In 2020 verscheen haar bestseller Machiavelli’s lef, die bekroond werd met de Hypatia-prijs en op de shortlist van de Socratesbeker kwam. Naast haar boeken schrijft Beeckman columns voor Knack en De Standaard.

Nisrine Mbarki is schrijver, dichter, columnist en literair vertaler. Daarnaast is ze redacteur en programmamamaker bij het Winternachten Festival. Ze schrijft korte verhalen, theaterteksten en poëzie. Ze vertaalt poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Haar poëzie en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Het Liegend Konijn, Tirade en Poëziekrant. Ze is medeoprichter en artistiek leider van theatergroep Landgenoten. In 2022 verscheen haar debuutbundel Oeverloos.

Tiemen Hiemstra is schrijver en performer. Hij werd in Groningen geboren en groeide daar ook op. In Antwerpen studeerde hij Woordkunst. Na zijn studie verhuisde hij naar Leipzig waar hij schreef en postbode was. Inmiddels woont hij weer in Antwerpen. In mei dit jaar verscheen zijn eerste roman, W., bij uitgeverij Das Mag.

Dieuwertje Mertens (moderator) is journalist, literatuurcriticus en moderator. Ze schrijft onder andere voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Voor VPRO DOCS maakte ze diverse podcasts, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). In september 2023 verscheen haar debuutroman Moeders. Heiligen.

Gerelateerde programma’s
22 02 24
En nu? De mens als bedreigde diersoort

We stapelen crisis op crisis. De problemen zijn onderhand zo groot dat de constatering voor de hand ligt dat ook de mens een bedreigde diersoort is. Volgens filosoof Jan Bransen is het de hoogste tijd daar wat aan te doen en wel door anders te denken. Elf mentaliteitsveranderingen, daarvoor pleit hij in zijn nieuwe boek En nu? Vanmiddag licht hij zijn ideeën toe.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 05 24
Welkom in het Symbioceen

Het leven is onlosmakelijk verbonden met competitie, strijd en vernietiging, maar minstens zo belangrijk is symbiose: het samenleven en samenwerken van mensen, andere levensvormen en technische artefacten. In zijn nieuwe boek Welkom in het Symbioceen laat Jos de Mul zien dat symbiose een onuitputtelijke bron van vernieuwing is. Hij gaat hierover in gesprek met Lydia Baan Hofman en Sophie van Balen.

Datum
Maandag 6 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 24
Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Datum
Dinsdag 4 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25