Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

In Ken jezelf neemt Tinneke Beeckman haar lezers vanuit persoonlijke en actuele vragen mee op een tocht door de wereldliteratuur en de geschiedenis van de filosofie. Die leidt langs Socrates, Friedrich Nietzsche, Virginia Woolf, Marcel Proust, Aldous Huxley, Albert Camus en Hannah Arendt. Als je nadenkt over ideeën, doen die ook wat met jou. In Ken jezelf doet Beeckman verslag van deze wonderlijke ervaring. Zij toont hoe filosofische teksten je blik op jezelf en het leven verrijken. Over de wisselwerking tussen filosofie, literatuur en de totstandkoming van het ‘ik’ gaat zij vanavond in gesprek met auteurs Nisrine Mbarki, Tiemen Hiemstra en Dieuwertje Mertens.

Over de sprekers

Tinneke Beeckman is filosoof. Ze schreef onder andere het bekroonde Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en onmacht (2015). In 2020 verscheen haar bestseller Machiavelli’s lef, die bekroond werd met de Hypatia-prijs en op de shortlist van de Socratesbeker kwam. Naast haar boeken schrijft Beeckman columns voor Knack en De Standaard.

Nisrine Mbarki is schrijver, dichter, columnist en literair vertaler. Daarnaast is ze redacteur en programmamamaker bij het Winternachten Festival. Ze schrijft korte verhalen, theaterteksten en poëzie. Ze vertaalt poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Haar poëzie en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Het Liegend Konijn, Tirade en Poëziekrant. Ze is medeoprichter en artistiek leider van theatergroep Landgenoten. In 2022 verscheen haar debuutbundel Oeverloos.

Tiemen Hiemstra is schrijver en performer. Hij werd in Groningen geboren en groeide daar ook op. In Antwerpen studeerde hij Woordkunst. Na zijn studie verhuisde hij naar Leipzig waar hij schreef en postbode was. Inmiddels woont hij weer in Antwerpen. In mei dit jaar verscheen zijn eerste roman, W., bij uitgeverij Das Mag.

Dieuwertje Mertens (moderator) is journalist, literatuurcriticus en moderator. Ze schrijft onder andere voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Voor VPRO DOCS maakte ze diverse podcasts, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). In september 2023 verscheen haar debuutroman Moeders. Heiligen.

Gerelateerde programma’s
16 11 23
Wat denken doet. Als filosofie je wereld verandert

Het denken van de filosofie is abstract, maar zodra ideeën je leven veranderen wordt filosofie heel concreet. Op deze Wereldfilosofiedag (Unesco) leggen Coen Simon en Carolien van Welij schrijvers, kunstenaars, wetenschappers én het publiek gemakkelijke en ongemakkelijke waarheden voor om hun leven te veranderen.

Datum
Donderdag 16 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
01 12 23
Voltaire-lezing 2023
De democratie als volkstuin

De volkstuin (een gemeenschappelijk terrein, verdeeld in individuele percelen) bestaat sinds jaar en dag, op elke schaal en overal. In zijn combinatie van het communale en persoonlijke, lijkt hij emblematisch voor de democratie. In de Voltaire-lezing van dit jaar verkent de Franse filosoof Joëlle Zask de volkstuin als innovatieve vorm van gemeenschapsdenken in de context van de ecologische transitie.

Datum
Vrijdag 1 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 09 23
Een nieuw verhaal over pijn

Een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Dat veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn onderbelicht. We proberen het te meten op een schaal van 1 tot 10, maar hebben geen idee wat die cijfers betekenen. Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Bij de verschijning van haar nieuwe boek Pijn, gaat auteur Sanne Bloemink met verschillende (ervarings)deskundigen in gesprek over nieuwe manieren van denken en praten over pijn.

Datum
Maandag 18 sep 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25