© Jatisz Odyssey

Kaási de rebellenleider: het vroege verzet tegen de slavernij in Suriname

Aan het eind van de zeventiende eeuw draaide de trans-Atlantische slavenhandel op volle toeren. Vanuit West-Afrika werden onder onmenselijke omstandigheden miljoenen tot slaaf gemaakten naar Noord- en Zuid-Amerika gebracht, van wie 600.000 op Nederlandse schepen. Een van hen was Kaási, een rebellenleider en de centrale persoon in het nieuwe boek van Frank Dragtenstein. Vanavond bespreekt de historicus met verschillende gasten zijn bevindingen over Kaási en de zijnen. Met spoken word door Zaïre Krieger.

Al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang was gekomen, voerden aan het begin van de achttiende eeuw tot slaaf gemaakten in Suriname een heftige strijd. Marrons, gevluchte tot slaaf gemaakten, vochten tegen de Nederlandse bezetter. Onder hen was ook Kaási, door de Nederlanders meestal Klaas genoemd. In Kaási de rebellenleider. Het vroege verzet tegen de slavernij in Suriname vertelt Frank Dragtenstein het verhaal van deze bijzondere man en zijn ‘Kaásimarrons’, guerrillastrijders met wie hij meer dan vijftig jaar de overhand had in de strijd in Suriname.

Over de sprekers

Frank Dragtenstein is historicus, gespecialiseerd in slavernij- en koloniale geschiedenis. Hij is medeoprichter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), en was daar senior onderzoeker. Van zijn hand verschenen eerder De ondraaglijke stoutheid der wegloopers: Marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768, Alles voor de vrede: De brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 en Van Elmina naar Paramaribo: De slavenhaler.

Zaïre Krieger werkt sinds het afronden van haar studie Internationaal Recht als freelance journalist, dichter en spoken word-artiest. Ze was mede-organisator van de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam en spreker bij TEDx. In 2019 ontving Krieger een spoken Award als ‘een van de meest inspirerende woordkunstenaars van het moment’. Ze vertaalde Amanda Gormans poëzie naar het Nederlands, verschenen bij uitgeverij Meulenhoff. Ze werkt momenteel aan een eigen bundel.

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van Zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten.

Guno Jones is als onderzoeker verbonden aan de Sectie Migratierecht van de VU. Zijn werk is interdisciplinair van aard: hij verbindt sociaalwetenschappelijk onderzoek met een historische inslag. Zijn interesse gaat onder meer uit naar het discours over identiteit en ‘ras’ en hun vertaling in juridische categorieën. Hij schreef regelmatig over het tweederangs Nederlanderschap van de inwoners van de koloniën. 

Nawal Mustafa (moderator) werkt als postdoc-onderzoeker in het project Juridisch Slavernij bij het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law (ACMRL) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeksfocus omvat intersectionele aspecten van islamofobie, racisme en seksisme, en vooral hoe het recht deze onderwerpen heeft proberen te vorm te geven. Vóór haar doctoraat bekleedde Mustafa functies bij Amnesty International, Humanity in Action en richtte ze SPEAK op, een platform voor moslimvrouwen in de strijd tegen structureel racisme.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 02 25
Carthago: ooit verwoest, nooit verdwenen

Carthago is wereldberoemd als tegenstrever van Rome in de oudheid. De stad werd verwoest, weer opgebouwd en blijft tot op de dag van vandaag als rijke maar verdwenen cultuur herinnerd worden. Over deze prachtstad en de herinnering daaraan, tot aan de huidige dag als UNESCO werelderfgoed, gaan we in discussie. Met: Diederik Burgersdijk, Merijn de Boer, Anja van Leusden, Siward Tacoma, Eric M. Moormann en Dirk Vervenne. 

Datum
Vrijdag 28 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 25
Access Granted? Breaking Into and Breaking Down the Art World

Stepping into the art world can feel like entering a curated dream—sometimes yours, often someone else’s. It is a space where expressions intermingle with power structures and cultural narratives. What are the barriers to enter the art world and thrive within it? How are the boundaries of access, recognition, and visibility created? Who gets a spot in the white cube? And how are senses of belonging created in the cultural scene? 

Datum
Woensdag 29 jan 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25