© Jatisz Odyssey

Kaási de rebellenleider: het vroege verzet tegen de slavernij in Suriname

Aan het eind van de zeventiende eeuw draaide de trans-Atlantische slavenhandel op volle toeren. Vanuit West-Afrika werden onder onmenselijke omstandigheden miljoenen tot slaaf gemaakten naar Noord- en Zuid-Amerika gebracht, van wie 600.000 op Nederlandse schepen. Een van hen was Kaási, een rebellenleider en de centrale persoon in het nieuwe boek van Frank Dragtenstein. Vanavond bespreekt de historicus met verschillende gasten zijn bevindingen over Kaási en de zijnen. Met spoken word door Zaïre Krieger.

Al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang was gekomen, voerden aan het begin van de achttiende eeuw tot slaaf gemaakten in Suriname een heftige strijd. Marrons, gevluchte tot slaaf gemaakten, vochten tegen de Nederlandse bezetter. Onder hen was ook Kaási, door de Nederlanders meestal Klaas genoemd. In Kaási de rebellenleider. Het vroege verzet tegen de slavernij in Suriname vertelt Frank Dragtenstein het verhaal van deze bijzondere man en zijn ‘Kaásimarrons’, guerrillastrijders met wie hij meer dan vijftig jaar de overhand had in de strijd in Suriname.

Over de sprekers

Frank Dragtenstein is historicus, gespecialiseerd in slavernij- en koloniale geschiedenis. Hij is medeoprichter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), en was daar senior onderzoeker. Van zijn hand verschenen eerder De ondraaglijke stoutheid der wegloopers: Marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768, Alles voor de vrede: De brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 en Van Elmina naar Paramaribo: De slavenhaler.

Zaïre Krieger werkt sinds het afronden van haar studie Internationaal Recht als freelance journalist, dichter en spoken word-artiest. Ze was mede-organisator van de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam en spreker bij TEDx. In 2019 ontving Krieger een spoken Award als ‘een van de meest inspirerende woordkunstenaars van het moment’. Ze vertaalde Amanda Gormans poëzie naar het Nederlands, verschenen bij uitgeverij Meulenhoff. Ze werkt momenteel aan een eigen bundel.

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van Zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten.

Guno Jones is als onderzoeker verbonden aan de Sectie Migratierecht van de VU. Zijn werk is interdisciplinair van aard: hij verbindt sociaalwetenschappelijk onderzoek met een historische inslag. Zijn interesse gaat onder meer uit naar het discours over identiteit en ‘ras’ en hun vertaling in juridische categorieën. Hij schreef regelmatig over het tweederangs Nederlanderschap van de inwoners van de koloniën. 

Nawal Mustafa (moderator) werkt als postdoc-onderzoeker in het project Juridisch Slavernij bij het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law (ACMRL) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeksfocus omvat intersectionele aspecten van islamofobie, racisme en seksisme, en vooral hoe het recht deze onderwerpen heeft proberen te vorm te geven. Vóór haar doctoraat bekleedde Mustafa functies bij Amnesty International, Humanity in Action en richtte ze SPEAK op, een platform voor moslimvrouwen in de strijd tegen structureel racisme.

Gerelateerde programma’s
19 09 23
Het slavenschip. Marcus Rediker over de trans-Atlantische slavenhandel

Ruim drie eeuwen lang werden miljoenen mensen, nadat ze waren ontvoerd en verkocht, op slavenschepen van de Afrikaanse kust naar de Amerika’s vervoerd. Wat weten we over de schepen die de slavenhandel mogelijk maakten? Gebaseerd op dertig jaar archiefonderzoek in maritieme archieven reconstrueert gerenommeerd historicus Marcus Rediker de menselijke drama’s die zich aan boord van deze schepen afspeelden. Hij gaat hierover in gesprek met Lex Heerma van Voss.

Datum
Dinsdag 19 sep 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Het pand der goden uit 1906 is een muziekdramatisch werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone dat in de vergetelheid raakte. Nu gaat het Concertgebouworkest het stuk 15 februari 2024 voor het eerst sinds 1906 weer opvoeren. Hoe is het mogelijk dat de eerste grote opera uit Suriname zo lang ongelezen en ongehoord in de archieven is blijven liggen? En wat vertelt het verhaal over de Surinaamse muziekcultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw?

Datum
Donderdag 1 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 09 23
Een nieuw verhaal over pijn

Een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Dat veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn onderbelicht. We proberen het te meten op een schaal van 1 tot 10, maar hebben geen idee wat die cijfers betekenen. Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Bij de verschijning van haar nieuwe boek Pijn, gaat auteur Sanne Bloemink met verschillende (ervarings)deskundigen in gesprek over nieuwe manieren van denken en praten over pijn.

Datum
Maandag 18 sep 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25