De Groene Meet-up

Hoe te schrijven over literatuur? Met en over Cyrille Offermans

‘Ik heb er een schrijversleven aan oefening en ervaring op zitten om te weten wat ik ongeveer aankan en wat niet.’ De Groene Amsterdammer viert het schrijverschap van Cyrille Offermans, een leven lang criticus, chroniqueur, essayist. Onlangs verscheen een nieuwe persoonlijk journaal Een koord boven de afgrond, en zijn biografische essay over het werk van Thomas Bernhard, Een beschadigd leven.

In een wervelende bijeenkomst over literaire kritiek toen en nu praten we mét en óver hem. Joost de Vries, adjunct-hoofdredacteur, zal Cyrille Offermans interviewen, Marja Pruis, chef Dichters & Denkers, spreekt over zijn werk, en ten slotte zal Xandra Schutte, hoofdredacteur, een gesprek modereren tussen hem en twee nieuwe kritische stemmen, Emilia Menkveld van de Volkskrant en Charlotte Remarque van De Groene.

Over de sprekers

Cyrille Offermans is schrijver, essayist en criticus. Hij was redacteur van het legendarische Raster en publiceert in De Groene Amsterdammer en Ons Erfdeel. Zijn werk werd meermaals bekroond. Een koord boven de afgrond is zijn zevenentwintigste boek.

Joost de Vries is schrijver en adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, een van de vaste krachten van de literaire podcast BoekenFM en de auteur van de romans Clausewitz, De republiek (winnaar Gouden Boekenuil), Oude meesters en de verhalenbundel Rustig aan, tijger. In 2023 ontving De Vries de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.

Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. In 2013 verscheen haar boek over Patricia de Martelaere, Als je weg bent. Haar meest recente essayboek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). In 2023 verscheen haar laatste roman, Huiswerk.

Emilia Menkveld is literair vertaler Italiaans-Nederlands, redacteur van vertaaltijdschrift Filter en eindredacteur en boekrecensent bij de Volkskrant. In 2014 ontving zij een Talentbeurs van de master Literair Vertalen in Utrecht. In 2015 volgde zij de Nella Voss-Del Mar Prijs voor beginnend vertaaltalent. Zij vertaalde werk van onder meer Elio Vittorini, Beppe Fenoglio en Andrea Camilleri.

Charlotte Remarque is recensent, essayist en podcastmaker. Haar werk verscheen onder andere in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, en de Nederlandse Boekengids.

Xandra Schutte is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. In 2016 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Ze werkte eerder als hoofdredacteur van Vrij Nederland en als uitgever bij uitgeverij Meulenhoff. Van 1991 tot 1999 was ze ook al werkzaam bij De Groene, als kunstredacteur.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 24
Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Datum
Dinsdag 4 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 05 24
Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd
De gevangenissonnetten van Albrecht Haushofer

De gevangenissonnetten in Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd van de Duitse dichter Albrecht Haushofer roepen een aantal fundamentele vragen op, zoals over de waarheidsaanspraak van poëzie, over het dichterschap als zelfonderzoek en over schrijven als ontsnapping uit onmogelijke omstandigheden. Vanavond belichten we deze tweetalige bundel op dichterlijke, essayistische, biografisch-historische en muzikaal-theatrale wijze.

Datum
Woensdag 29 mei 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25