© Darren Booth
Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen

Hoe migratie echt werkt

Deze avond vieren we het verschijnen van het boek Hoe migratie echt werkt waarin Hein de Haas op basis van 30 jaar onderzoek korte metten maakt met 22 hardnekkige linkse én rechtse migratiemythen. Hij voorziet in zijn boek van essentiële kennis en confronteert ons met ontnuchterende lessen over migratie.

Al jaren zorgt het debat over migratie voor verdeeldheid binnen de wereldpolitiek en inmiddels lijkt de kloof groter dan ooit. De media tonen bijna wekelijks beelden van gevaarlijke overtochten op de Middellandse Zee en politici beloven de toestroom van migranten en asielzoekers in te perken. Anderen beweren dat we immigranten juist hard nodig hebben om groei en innovatie te stimuleren. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen, de beweringen van politici en de beslissingen die zij nemen?

Ter ere van zijn nieuwe boek Hoe migratie echt werkt, vertelt migratie-expert Hein de Haas het ware verhaal over migratie en de effecten ervan.

Over de sprekers

Hein de Haas is socioloog, geograaf en een internationaal toonaangevend migratieonderzoeker. Tussen 2006 en 2015 was hij onderzoeker aan en mededirecteur van het International Migration Institute (IMI) aan de Universiteit van Oxford. Momenteel is hij hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, van waaruit hij leiding blijft geven aan het IMI. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar Migratie en Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht.

Nawal Mustafa (moderator) werkt als postdoc-onderzoeker in het project Juridisch Slavernij bij het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law (ACMRL) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeksfocus omvat intersectionele aspecten van islamofobie, racisme en seksisme, en vooral hoe het recht deze onderwerpen heeft proberen te vorm te geven. Vóór haar doctoraat bekleedde Mustafa functies bij Amnesty International, Humanity in Action en richtte ze SPEAK op, een platform voor moslimvrouwen in de strijd tegen structureel racisme.

Gerelateerde programma’s
03 10 24
The Kazakh Spring
Protests and Pro-democracy Movements in Autocracies

How can decentralized protest movements challenge entrenched, repressive, and highly resilient authoritarian regimes? This question is central to Diana T. Kudaibergen’s groundbreaking new book, The Kazakh Spring: Digital Activism and the Challenge to Dictatorship. Together with renowned political scientists and sociologists we discuss the dynamics between authoritarian regimes and democratization movements – with a focus on Central Asia and Eastern Europe.

Datum
Donderdag 3 okt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25