Denken in het donker

Het feminisme van Greta Gerwig

Greta Gerwigs Barbie was dé bioscoophit van 2023. Deze baanbrekende blockbuster werd het middelpunt van maatschappelijke debatten over gender, feminisme en media. Want wat is nu eigenlijk het feminisme dat Barbie vertegenwoordigt? Naar aanleiding van het verschijnen van Denken in het donker met Greta Gerwig gaan we in gesprek over Gerwigs ideeën over feminisme, mannelijkheid en sociale macht.   

Greta Gerwig begon haar acteer- en schrijfcarrière met films die tot de de mumblecore-beweging worden gerekend, waaronder Hannah Takes the Stairs (2007). Gerwig’s bekendheid nam een gigantische sprong met haar twee Hollywoodfilms Lady Bird (2017) en Little Women (2019). Beide films gaan over opgroeiende witte vrouwelijke tieners die hun eigen weg proberen te vinden in een wereld die zelfbeschikking actief tegenwerkt. Met Barbie (2023) bracht Gerwig het iconische poppenmerk naar het grote scherm. De film leidde tot wereldwijde discussies over gendergelijkheid, feminisme en representatie. Naast een aantal boze mannen die de film ‘manhatend’ noemden, werden er interessantere vragen gesteld als: is de film een feministisch meesterwerk? Of is het een oppervlakkige uitholling van complexe problematiek? En hoe verhoudt Barbie zich tot Gerwig’s eerdere werk?  

Samen met Christl de Kloe en andere denkers gaan we onder leiding van Maan Meelker in op deze en andere vragen over de rol van het feminisme in Gerwig’s oeuvre.  

Over de sprekers 

Christl de Kloe promoveert in de genderstudies aan de Linköping Universiteit in Zweden. In haar werk combineert zij feministische theorie en techniekfilosofie om seksuele subjectiviteit in relatie met technologie en populaire cultuur te onderzoeken. Eerder publiceerde zij in het peer-reviewed tijdschrift Porn Studies.

Wigbertson Julian Isenia, universitair docent in Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt gender, seksualiteit en postkoloniale contexten, met name in het Nederlands-Caribisch gebied. Zijn werk is gepubliceerd in tijdschriften zoals Tijdschrift voor Genderstudies, Feminist Review, Small Axe, en in boeken zoals de Routledge Companion to Sexuality and Colonialism.

Dan Hassler-Forest is een mediawetenschapper die spreekt, schrijft, en onderwijs geeft over de interactie tussen popcultuur en maatschappij. Hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over sciencefiction, cultuurtheorie, Disney, anti-kapitalisme, en Barbie.

Saskia van Dam is onderzoekmasterstudent Religiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In haar werk combineert zij theorieën uit gender- en religiewetenschappen, en richt zij zich voornamelijk op de manieren waarop begrippen als religie, gender en seksualiteit worden geconstrueerd in maatschappelijke discussies. Momenteel doet zij onderzoek naar gendergerelateerde samenwerkingsverbanden in Nederland.

Maan Meelker (moderator) is senior redacteur bij Cineville en is als subsidieadviseur verbonden aan het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, Nederlands Filmfonds en Mondriaan Fonds. Ze studeerde Filosofie en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze ook haar onderzoeksmaster Cultural Analysis voltooide.

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 11 24
Een programma van SPUI25 in Spe
Het mysterie van de cyclus: van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust

Hoewel de helft van de wereldbevolking direct te maken krijgt met de menstruatiecyclus, bestaat er een gebrek aan kennis en bewustzijn over de cyclus en hoe deze ons leven beïnvloedt. SPUI25 in Spe verkent het mysterie van de cyclus en weerlegt mythes over de menstruatie en menopauze, op weg van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust!

Datum
Woensdag 20 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 11 24
A Program by Spui25 in Spe
Expect These Symptoms: Delusional FemTech

Your menstruation app is telling you not to panic about being pregnant while your body is telling you otherwise. At the same time, your neighbour might be falsely worrying about a predictive algorithm telling them they have decreased rates of fertility. SPUI25 explores the state of FemTech software and asks whether we should be using these apps, or not.

Datum
Vrijdag 29 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25