Een tweegesprek tussen schrijver Willem Melchior en Fokke Obbema

God in Japan

Naar aanleiding van het verschijnen van God in Japan. Een pelgrimslied, het nieuwe boek van Willem Melchior, gaan de schrijver en Fokke Obbema met elkaar in gesprek over de zin van het leven.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

God in Japan. Een pelgrimslied van Willem Melchior is een eigenzinnig reisverslag dat op even scherpe als geestige wijze het religieuze en erotische verlangen naar aanbidding, overgave en zelfvernietiging belijdt. Kort nadat vanwege stembandkanker zijn strottenhoofd verwijderd was, belandde Willem Melchior voor een kort verblijf in Tokio. Eigenlijk wilde hij alleen nog een keer met de Boeing 747 van de KLM vliegen, voordat die werd uitgefaseerd. Maar Japan betoverde hem zo dat hij er sindsdien elk voorjaar, wanneer de irissen bloeien, is teruggekeerd. Landschappen, stadsgezichten en het vliegveld: Melchior neemt alles onbevangen en nauwgezet in zich op..

Over de sprekers

Willem Melchior bouwt sinds zijn debuut in 1992 aan een oeuvre waarin het lichaam en de vergankelijkheid centraal staan. Met zijn stilistische gaven dwingt hij telkens weer diepe bewondering en respect af. Ook zijn laatste twee boeken, over zijn ziekte en de gevolgen daarvan, De tijd is op en Alles wat was, werden unaniem geprezen en hebben vele lezers ontroerd.

Fokke Obbema werkt bij de Volkskrant, waar hij chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk is geweest. Hij schreef eerder China en Europa, dat zowel in het Nederlands als het Engels verscheen. Tegenwoordig legt hij zich voor de krant toe op zingeving. In dat thema verscheen in 2019 zijn boek De zin van het leven. In 2021 verscheen Een zinvol leven, met meer gesprekken over de essentie van het bestaan.

Gerelateerde programma’s
10 10 24
Acid Clouds: Mapping Data Centre Topologies

How can we rethink the ownership and control of data? And in what ways do data centres influence our identities and societal norms? In this book launch we will discuss the themes addressed in ‘Acid Clouds’, which examines data centres through different lenses, from artifical intelligence to machine learning and from environmental impact to digital capitalism. How can we critically engage with the hidden yet pervasive infrastructures that shape our world?

Datum
Donderdag 10 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25