Over het oeuvre van Jeroen Brouwers

Een singulier schrijverschap

Voor zijn nieuwe boek Eenzaamheid in eindeloos meervoud las Lodewijk Verduin ruim tienduizend pagina’s van een van de titanen van de Nederlandstalige literatuur: Jeroen Brouwers. Het resultaat is de ontsluiting van een ontzagwekkend oeuvre. Tijdens deze avond reflecteert Verduin met andere schrijvers op het singuliere schrijverschap van een groot auteur.

Dit programma is ook online bij te wonen. 

De enorme stroom van romans, verhalen, essays, studies, egodocumenten en polemieken die Jeroen Brouwers sinds de jaren zestig publiceerde werd alom geprezen en bekroond met vrijwel alle Laaglandse literaire prijzen. Zo veelvormig als zijn werk is, zo herkenbaar blijft steeds zijn verfijnde, muzikale stijl en zijn zwartgallige levensvisie. Met Eenzaamheid in eindeloos meervoud schreef Lodewijk Verduin een compact overzichtswerk voor liefhebbers van Jeroen Brouwers en een gids voor alle nieuwe lezers.

Tijdens dit programma belichten verschillende schrijvers hun persoonlijke verhouding tot het werk van Brouwers. Welke invloed heeft zijn boek op hen gehad? Zien zij overeenkomsten, of verschillen, met hun eigen werk? En wat kan de analyse van een heel oeuvre zoal opleveren?

Over de sprekers

Lodewijk Verduin studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, De Gids, Hollands Maandblad, de lage landen en de Nederlandse Boekengids. Hij is redacteur van Tirade.

Ellen Deckwitz is theatermaker, dichter en columnist voor NRC Handelsblad en De Nieuws BV. Onlangs won ze met haar bundel Hogere Natuurkunde de E.du Perronprijs.

Désanne van Brederode studeerde filosofie. Sinds haar romandebuut in 1994 schrijft ze naast fictie, artikelen en essays over uiteenlopende levensbeschouwelijke onderwerpen en geeft ze regelmatig lezingen. In het voorjaar van 2021 verscheen bij uitgeverij Querido haar negende roman, getiteld De tas.

Vincent Merjenberg studeerde Nederlands in Groningen en werkte bij een uitgeverij in Amsterdam. Zijn verhalen stonden in onder meer De Gids en De Revisor en dit voorjaar verscheen zijn debuutroman De grijzen, die genomineerd is voor de Bronzen Uil.

Lisanne Snelders (moderator) is programmamaker en redacteur, met een interesse in het snijvlak van literatuur, politiek en maatschappij. Momenteel werkt ze o.a. voor internationaal literatuurfestival Read My World en Brainwash (Omroep HUMAN). In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de politiek van de culturele herinnering aan Nederlands-Indië.

 

Gerelateerde programma’s
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 06 23
Literair interview over Alkibiades
Ilja Leonard Pfeijffer en de mooiste man van Griekenland

In zijn nieuwe, monumentale en rijk gedocumenteerde historische roman Alkibiades vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Vanavond gaat literair journalist Jelle Van Riet met Pfeijffer in gesprek over zijn nieuwe roman en het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. Met een historische introductie op Alkibiades door Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 15 jun 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
22 05 23
Slotbijeenkomst leesclubtournee
Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Datum
Maandag 22 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25