Over het oeuvre van Jeroen Brouwers

Een singulier schrijverschap

Voor zijn nieuwe boek Eenzaamheid in eindeloos meervoud las Lodewijk Verduin ruim tienduizend pagina’s van een van de titanen van de Nederlandstalige literatuur: Jeroen Brouwers. Het resultaat is de ontsluiting van een ontzagwekkend oeuvre. Tijdens deze avond reflecteert Verduin met andere schrijvers op het singuliere schrijverschap van een groot auteur.

Dit programma is ook online bij te wonen. 

De enorme stroom van romans, verhalen, essays, studies, egodocumenten en polemieken die Jeroen Brouwers sinds de jaren zestig publiceerde werd alom geprezen en bekroond met vrijwel alle Laaglandse literaire prijzen. Zo veelvormig als zijn werk is, zo herkenbaar blijft steeds zijn verfijnde, muzikale stijl en zijn zwartgallige levensvisie. Met Eenzaamheid in eindeloos meervoud schreef Lodewijk Verduin een compact overzichtswerk voor liefhebbers van Jeroen Brouwers en een gids voor alle nieuwe lezers.

Tijdens dit programma belichten verschillende schrijvers hun persoonlijke verhouding tot het werk van Brouwers. Welke invloed heeft zijn boek op hen gehad? Zien zij overeenkomsten, of verschillen, met hun eigen werk? En wat kan de analyse van een heel oeuvre zoal opleveren?

Over de sprekers

Lodewijk Verduin studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, De Gids, Hollands Maandblad, de lage landen en de Nederlandse Boekengids. Hij is redacteur van Tirade.

Ellen Deckwitz is theatermaker, dichter en columnist voor NRC Handelsblad en De Nieuws BV. Onlangs won ze met haar bundel Hogere Natuurkunde de E.du Perronprijs.

Désanne van Brederode studeerde filosofie. Sinds haar romandebuut in 1994 schrijft ze naast fictie, artikelen en essays over uiteenlopende levensbeschouwelijke onderwerpen en geeft ze regelmatig lezingen. In het voorjaar van 2021 verscheen bij uitgeverij Querido haar negende roman, getiteld De tas.

Vincent Merjenberg studeerde Nederlands in Groningen en werkte bij een uitgeverij in Amsterdam. Zijn verhalen stonden in onder meer De Gids en De Revisor en dit voorjaar verscheen zijn debuutroman De grijzen, die genomineerd is voor de Bronzen Uil.

Lisanne Snelders (moderator) is programmamaker en redacteur, met een interesse in het snijvlak van literatuur, politiek en maatschappij. Momenteel werkt ze o.a. voor internationaal literatuurfestival Read My World en Brainwash (Omroep HUMAN). In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de politiek van de culturele herinnering aan Nederlands-Indië.

 

Gerelateerde programma’s
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25