Over het oeuvre van Jeroen Brouwers

Een singulier schrijverschap

Voor zijn nieuwe boek Eenzaamheid in eindeloos meervoud las Lodewijk Verduin ruim tienduizend pagina’s van een van de titanen van de Nederlandstalige literatuur: Jeroen Brouwers. Het resultaat is de ontsluiting van een ontzagwekkend oeuvre. Tijdens deze avond reflecteert Verduin met andere schrijvers op het singuliere schrijverschap van een groot auteur.

Dit programma is ook online bij te wonen. 

De enorme stroom van romans, verhalen, essays, studies, egodocumenten en polemieken die Jeroen Brouwers sinds de jaren zestig publiceerde werd alom geprezen en bekroond met vrijwel alle Laaglandse literaire prijzen. Zo veelvormig als zijn werk is, zo herkenbaar blijft steeds zijn verfijnde, muzikale stijl en zijn zwartgallige levensvisie. Met Eenzaamheid in eindeloos meervoud schreef Lodewijk Verduin een compact overzichtswerk voor liefhebbers van Jeroen Brouwers en een gids voor alle nieuwe lezers.

Tijdens dit programma belichten verschillende schrijvers hun persoonlijke verhouding tot het werk van Brouwers. Welke invloed heeft zijn boek op hen gehad? Zien zij overeenkomsten, of verschillen, met hun eigen werk? En wat kan de analyse van een heel oeuvre zoal opleveren?

Over de sprekers

Lodewijk Verduin studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, De Gids, Hollands Maandblad, de lage landen en de Nederlandse Boekengids. Hij is redacteur van Tirade.

Ellen Deckwitz is theatermaker, dichter en columnist voor NRC Handelsblad en De Nieuws BV. Onlangs won ze met haar bundel Hogere Natuurkunde de E.du Perronprijs.

Désanne van Brederode studeerde filosofie. Sinds haar romandebuut in 1994 schrijft ze naast fictie, artikelen en essays over uiteenlopende levensbeschouwelijke onderwerpen en geeft ze regelmatig lezingen. In het voorjaar van 2021 verscheen bij uitgeverij Querido haar negende roman, getiteld De tas.

Vincent Merjenberg studeerde Nederlands in Groningen en werkte bij een uitgeverij in Amsterdam. Zijn verhalen stonden in onder meer De Gids en De Revisor en dit voorjaar verscheen zijn debuutroman De grijzen, die genomineerd is voor de Bronzen Uil.

Lisanne Snelders (moderator) is programmamaker en redacteur, met een interesse in het snijvlak van literatuur, politiek en maatschappij. Momenteel werkt ze o.a. voor internationaal literatuurfestival Read My World en Brainwash (Omroep HUMAN). In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de politiek van de culturele herinnering aan Nederlands-Indië.

 

Gerelateerde programma’s
28 05 22
Dean Bowen presenteert Synecdoche, New York
Schrijvers in het Donker

Voor bioscoop Rialto maakt schrijver Basje Boer al enkele jaren de programmareeks Schrijvers in het Donker, waarin film en literatuur elkaar ontmoeten. In de tweede editie van een nieuw seizoen sprak zij Dean Bowen over de rol die films spelen in zijn schrijverspraktijk – in het bijzonder Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008).

Datum
Zaterdag 28 mei 2022 16:20 – 18:00
Locatie
Rialto
01 02 23
Boekpresentatie Animals in Dutch Travel Writing, 1800-Present
Reizen met de dieren

In vrijwel alle reisverhalen komen dieren voor: van vervoersmiddel of metgezel, tot voedsel of hinderlijke plaag. Er is nog nauwelijks wetenschappelijke aandacht geweest voor de beschrijving van deze dieren in reisliteratuur. In de bundel die vandaag gepresenteerd wordt, analyseren wetenschappers uit binnen- en buitenland de rol die dieren spelen in de Nederlandse reisliteratuur van 1800 tot heden.

Datum
Woensdag 1 feb 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
28 10 22
Het nieuwe boek van Thijs Lijster
Wat we gemeen hebben

Wat bindt ons in een wereld waarin ons gemeenschappelijk bezit steeds meer wordt onteigend en vernietigd? De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons neoliberale zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk?

Datum
Vrijdag 28 okt 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25