Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

In haar boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945 ontdekte Merel Leeman dat de economische collaboratie van Rotterdamse handelslieden tijdens de oorlog vaak nauwelijks aangeroerd blijft in de geschiedschrijving van de stad. De hele Nederlandse economie beleefde tijdens de eerste twee oorlogsjaren een bloeiperiode. Maar vooral in de havenstad, die sinds eind 19e eeuw lééfde van het Duitse achterland, lijkt deze controversiële geschiedenis nog onverwerkt. Sommige collaborerende handelslieden werden in 1945 zelfs gelauwerd om hun optreden tijdens de oorlog. In bredere zin traden de beperkingen van economisch-pragmatisme en opportunisme, zeker in een crisistijd, daardoor nauwelijks aan het licht. Hoe was dat mogelijk? De sprekers verkennen de omgang met economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog in heden en verleden.

Over de sprekers

Merel Leeman is historicus, literatuurwetenschapper en schrijver. In 2023 publiceerde zij het boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945 (2023, Atlas Contact). Eerder promoveerde zij op de geëmigreerde Joods-Amerikaanse historicus Peter Gay (1923-2015) en publiceerde diverse recensies en artikelen in o.a. NRC en De Groene Amsterdammer. Momenteel schrijft zij een biografie van de Nederlandse schrijfster Anna Blaman.

Arjen van Veelen
is schrijver van o.a. de non-fictie bestsellers Rotterdam. Een Ode aan inefficiëntie en Amerikanen lopen niet. Leven in het hart van de VS (de Correspondent, 2022 en 2018). Eerder publiceerde hij de bekroonde roman Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (Bezige Bij, 2017). Hij schrijft regelmatig essays in o.a. NRC en de Correspondent.

Ariëtte Dekker is econoom en schrijver. Zij schreef een biografie van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) en promoveerde in 2015 op Anton Kröller, 1862-1941. Leven op Krediet. Dit voorjaar verschijnt van haar hand De Vertrouweling. Sam van Deventer, het echtpaar Kröller-Müller en de Tweede Wereldoorlog (Prometheus).

Joop Hopster (moderator) is historicus. Hij was hoofd van de geschiedenis-afdeling van boekhandel Athenaeum. Bij het Historisch Café was hij jarenlang gespreksleider.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 02 25
Carthago: ooit verwoest, nooit verdwenen

Carthago is wereldberoemd als tegenstrever van Rome in de oudheid. De stad werd verwoest, weer opgebouwd en blijft tot op de dag van vandaag als rijke maar verdwenen cultuur herinnerd worden. Over deze prachtstad en de herinnering daaraan, tot aan de huidige dag als UNESCO werelderfgoed, gaan we in discussie. Met: Diederik Burgersdijk, Merijn de Boer, Anja van Leusden, Siward Tacoma, Eric M. Moormann en Dirk Vervenne. 

Datum
Vrijdag 28 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 25
Access Granted? Breaking Into and Breaking Down the Art World

Stepping into the art world can feel like entering a curated dream—sometimes yours, often someone else’s. It is a space where expressions intermingle with power structures and cultural narratives. What are the barriers to enter the art world and thrive within it? How are the boundaries of access, recognition, and visibility created? Who gets a spot in the white cube? And how are senses of belonging created in the cultural scene? 

Datum
Woensdag 29 jan 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25