De toekomst van werk

In het net verschenen De toekomst van werk betoogt filosoof Lisa Herzog dat ons werk veel te belangrijk is om het door grote techbedrijven te laten dicteren. Vanavond gaat ze met onder anderen Agnes Akkerman in gesprek over hoe we het werk van de toekomst gemeenschappelijk kunnen en moeten vormgeven.

Digitale technologieën zorgen voor ingrijpende veranderingen op de werkvloer. Robots en slimme algoritmes nemen steeds meer taken over, terwijl steeds meer mensen zich zorgen maken over de toekomst van hun werk. Welke rol speelt de mens daar nog in? En hebben we er eigenlijk wel invloed op, of wordt alles door de markt bepaald?

In De toekomst van werk pleit Lisa Herzog voor het belang van het gemeenschappelijk vormgeven van werk. Juist in het digitale tijdperk is het mogelijk om ons werk rechtvaardiger en democratischer in te richten dan ooit tevoren. Maar hoe doen we dat? En wie zijn die ‘we’ eigenlijk? Samen met onder meer Agnes Akkerman gaat Herzog vanavond op zoek naar antwoorden.

Over de sprekers

Lisa Herzog is hoogleraar politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op economische rechtvaardigheid, ethiek in organisaties en democratie in het bedrijfsleven. Voor haar werk kreeg zij in Duitsland onder andere de Preis für Philosophie und Sozialethik, de Schader-Preis en de Tractatus-Preis toegekend.

Koen Haegens is sinds dit jaar weer redacteur bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor werkte hij als financieel-economisch journalist en columnist voor de Volkskrant. Hij schreef onder andere het boek De grootste show op aarde. De mythe van de markteconomie.

Agnes Akkerman (moderator) is hoogleraar Regulering van Arbeid en als arbeidssocioloog verbonden aan de afdeling Arbeidsrecht van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Daar onderzoekt zij hoe de manier waarop we werk reguleren, door de wet of door bijvoorbeeld cao’s, de (on)mondigheid van werkenden beïnvloedt.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 02 25
Carthago: ooit verwoest, nooit verdwenen

Carthago is wereldberoemd als tegenstrever van Rome in de oudheid. De stad werd verwoest, weer opgebouwd en blijft tot op de dag van vandaag als rijke maar verdwenen cultuur herinnerd worden. Over deze prachtstad en de herinnering daaraan, tot aan de huidige dag als UNESCO werelderfgoed, gaan we in discussie. Met: Diederik Burgersdijk, Merijn de Boer, Anja van Leusden, Siward Tacoma, Eric M. Moormann en Dirk Vervenne. 

Datum
Vrijdag 28 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 25
Access Granted? Breaking Into and Breaking Down the Art World

Stepping into the art world can feel like entering a curated dream—sometimes yours, often someone else’s. It is a space where expressions intermingle with power structures and cultural narratives. What are the barriers to enter the art world and thrive within it? How are the boundaries of access, recognition, and visibility created? Who gets a spot in the white cube? And how are senses of belonging created in the cultural scene? 

Datum
Woensdag 29 jan 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25