© Ape to Zebra

De toekomst en de radicale potentie van liefde

Hoe staat het met de liefde in de laat-kapitalistische samenleving? Kan liefde een revolutie in gang zetten? Deze avond onderzoeken we de toekomst en radicale potentie van liefde.

Hoe ontmoeten en verlaten we elkaar in de liefde? Welke ontwikkelingen zijn nog te verwachten in het licht van de groeiende technologisering en robotisering van de samenleving? En welke rol zou ethiek in deze toekomst kunnen spelen? Deze avond buigen we ons over deze vraagstukken, die raken aan dagelijkse praktijken en utopische voorstellingen van liefde. Zo onderzoeken de sprekers hoe liefde een alternatieve politiek van samenzijn kan realiseren voorbij het hyper-individualisme en bezitsdenken, en hoe liefde een bron zou kunnen zijn van zowel kracht als kwetsbaarheid buiten de romantische koppelrelatie. Kan liefde een revolutie in gang zetten?

Over de sprekers

Roanne van Voorst is cultureel antropoloog en futurist, en werkt als docent bij de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: wat houdt ons menselijk, in tijden van digitalisering, robotificering en online polarisatie?

Lotte Spreeuwenberg is filosoof bij het Centrum voor Ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Als schrijver en spreker maakt ze filosofische theorieën en concepten inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek, bijvoorbeeld met haar boek Liefde en Revolutie en podcast Kluwen.

Katrien De Graeve is hoofddocent in de genderstudies aan de Universiteit Gent, verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender. Ze doet onderzoek naar sociale ongelijkheden in het intieme leven, en leidt nu een onderzoeksproject naar de seksualiteit van 50+ vrouwen.

Rahil Roodsaz is cultureel antropoloog en universitair docent bij de Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de diversificatie en paradoxale aspecten van romantische relaties in de laatmoderne samenleving.

Lieke Knijnenburg (moderator) werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Gerelateerde programma’s
21 11 23
Double Book Launch with Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy
Sonic Objects of Desire?

In contemporary culture, outdated ideas persist about sound media, such as radio, as being for the ears only. Yet sound media cultures have also variously engaged vision, touch, smell, and taste. This event will focus on the cross-sensory and material qualities of sound media by a double book launch of new books in Media Studies by Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy.

Datum
Dinsdag 21 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
22 05 23
Doeschka Meijsing is niet dood!

Een bewonderde ander en, vooral, een kwetsbaar, ironisch en fantasievol hoofdpersonage wandelen door het werk van Doeschka Meijsing (1947-2012). Haar omvangrijke literaire oeuvre omvat geweldige romans, poëzie en essays, maar tegenwoordig leest men waarschijnlijk vooral haar laatste roman Over de liefde. Tijdens Doeschka Meijsing is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Meijsings werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 22 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 05 23
Uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Dit jaar krijgt Ton Naaijkens deze prijs voor zijn vertaaloeuvre uit het Duits. Op donderdag 11 mei zal tijdens een feestelijk programma in De Duif de uitreiking plaatsvinden, met bijdragen van dichters Iduna Paalman en Ellen Deckwitz (moderator). Paul Celan-liefhebber Arnon Grunberg houdt een lezing over het belang van het vertalen van gedichten. Met muzikale optredens van Ntjam Rosie en Artvark Saxophone Quartet.

Datum
Donderdag 11 mei 2023 17:00 uur
Locatie
De Duif