© Ape to Zebra

De toekomst en de radicale potentie van liefde

Hoe staat het met de liefde in de laat-kapitalistische samenleving? Kan liefde een revolutie in gang zetten? Deze avond onderzoeken we de toekomst en radicale potentie van liefde.

Hoe ontmoeten en verlaten we elkaar in de liefde? Welke ontwikkelingen zijn nog te verwachten in het licht van de groeiende technologisering en robotisering van de samenleving? En welke rol zou ethiek in deze toekomst kunnen spelen? Deze avond buigen we ons over deze vraagstukken, die raken aan dagelijkse praktijken en utopische voorstellingen van liefde. Zo onderzoeken de sprekers hoe liefde een alternatieve politiek van samenzijn kan realiseren voorbij het hyper-individualisme en bezitsdenken, en hoe liefde een bron zou kunnen zijn van zowel kracht als kwetsbaarheid buiten de romantische koppelrelatie. Kan liefde een revolutie in gang zetten?

Over de sprekers

Roanne van Voorst is cultureel antropoloog en futurist, en werkt als docent bij de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: wat houdt ons menselijk, in tijden van digitalisering, robotificering en online polarisatie?

Lotte Spreeuwenberg is filosoof bij het Centrum voor Ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Als schrijver en spreker maakt ze filosofische theorieën en concepten inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek, bijvoorbeeld met haar boek Liefde en Revolutie en podcast Kluwen.

Katrien De Graeve is hoofddocent in de genderstudies aan de Universiteit Gent, verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender. Ze doet onderzoek naar sociale ongelijkheden in het intieme leven, en leidt nu een onderzoeksproject naar de seksualiteit van 50+ vrouwen.

Rahil Roodsaz is cultureel antropoloog en universitair docent bij de Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de diversificatie en paradoxale aspecten van romantische relaties in de laatmoderne samenleving.

Lieke Knijnenburg (moderator) werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 02 24
Welcome to the New Future of the Tech Industry
Data Is Dead

The future of the tech industry is in infrastructure, not data. This means that those companies that control key infrastructure, like chips and cloud computing, hold sway. Companies like ASML, Microsoft, and Amazon Web Services (AWS), rather than X or Meta, will become the most powerful players. Is it their choices that will influence what our collective futures look like? Do we need to adapt our understanding of power in the tech sector to this new reality?

Datum
Vrijdag 23 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 02 24
Feestelijke lancering Madame de Staëlfonds
De literaire salon 2.0

Meer creatief talent op haar podium, met deze ambitie richtte SPUI25 begin 2024 het Madame de Staëlfonds op, genoemd naar de vooruitstrevende Frans-Zwitserse schrijver, essayist en filosoof die invloedrijke literaire salons bestierde in Parijs en het Zwitserse Coppet. Vanmiddag lanceren wij dit fonds tijdens ‘De literaire salon 2.0’. Met bijdragen van: Maarten Asscher, Margot Dijkgraaf, Marita Mathijsen, Peter-Paul Verbeek en Nadia de Vries.

Datum
Dinsdag 6 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25