© Ape to Zebra

De toekomst en de radicale potentie van liefde

Hoe staat het met de liefde in de laat-kapitalistische samenleving? Kan liefde een revolutie in gang zetten? Deze avond onderzoeken we de toekomst en radicale potentie van liefde.

Hoe ontmoeten en verlaten we elkaar in de liefde? Welke ontwikkelingen zijn nog te verwachten in het licht van de groeiende technologisering en robotisering van de samenleving? En welke rol zou ethiek in deze toekomst kunnen spelen? Deze avond buigen we ons over deze vraagstukken, die raken aan dagelijkse praktijken en utopische voorstellingen van liefde. Zo onderzoeken de sprekers hoe liefde een alternatieve politiek van samenzijn kan realiseren voorbij het hyper-individualisme en bezitsdenken, en hoe liefde een bron zou kunnen zijn van zowel kracht als kwetsbaarheid buiten de romantische koppelrelatie. Kan liefde een revolutie in gang zetten?

Over de sprekers

Roanne van Voorst is cultureel antropoloog en futurist, en werkt als docent bij de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: wat houdt ons menselijk, in tijden van digitalisering, robotificering en online polarisatie?

Lotte Spreeuwenberg is filosoof bij het Centrum voor Ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Als schrijver en spreker maakt ze filosofische theorieën en concepten inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek, bijvoorbeeld met haar boek Liefde en Revolutie en podcast Kluwen.

Katrien De Graeve is hoofddocent in de genderstudies aan de Universiteit Gent, verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender. Ze doet onderzoek naar sociale ongelijkheden in het intieme leven, en leidt nu een onderzoeksproject naar de seksualiteit van 50+ vrouwen.

Rahil Roodsaz is cultureel antropoloog en universitair docent bij de Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de diversificatie en paradoxale aspecten van romantische relaties in de laatmoderne samenleving.

Lieke Knijnenburg (moderator) werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Gerelateerde programma’s
21 04 22
Susan Sontag en de liefde
Love Sontag

Hoe komen we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde? Geïnspireerd door het leven en werk van Susan Sontag (1933-2004) zoekt Maatschappij Discordia nu een antwoord op de vraag: is ‘de liefde’ niet meer dan een beeld waardoor we massaal misleid worden?

Datum
Donderdag 21 apr 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
16 05 22
Over Anne Boleyn en de rol van Donizetti in de operakunst van de Romantiek
Anna Bolena

De opera Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares. In deze lezing onderzoekt Joep Leerssen de cultuurhistorische context van deze opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.

Datum
Maandag 16 mei 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
09 04 22
Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

Datum
Zaterdag 9 apr 2022 14:00 – 16:00
Locatie
Aula