Dumuzi

De Syrische goelag

In 2011 kwamen Syriërs in opstand tegen het Assad-regime, dat de demonstranten tegemoet trad met meedogenloos veel geweld. Vele honderdduizenden mensen werden gearresteerd, opgesloten en gemarteld in detentiecentra. Met hun boek De Syrische goelag bieden Uğur Ümit Üngör en Jaber Baker een onthullend overzichtswerk van Assads gevangenissysteem. Zij gaan hierover in gesprek met Petra Stienen.

De niet-aflatende praktijk van gevangenschap heeft een diepgaande impact gehad op Syrië en het Midden-Oosten. Gevangenschap is een centraal, bepalend kenmerk van de moderne Syrische geschiedenis, maar door de strikte geheimhouding en censuur die de Syrische goelag omhullen, is onderzoek tot nu toe vrijwel onmogelijk geweest.

De Syrische goelag is het eerste overzichtswerk over Assads gevangenissysteem. Het is gebaseerd op een breed scala aan bronnen, waaronder interviews, rapporten, privécollecties, memoires, illustraties, kaarten, foto’s, orale geschiedenissen en data van sociale media. Het boek heeft een brede reikwijdte en portretteert slachtoffers en daders in hun onderlinge verhoudingen in wat ongetwijfeld de gruwelijkste gevangenissen ter wereld zijn. Deze middag zullen de auteurs in gesprek gaan over hun onthullende werk.

Over de sprekers

Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust- en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over aspecten van massaal geweld.

Jaber Baker is onderzoeker, documentairemaker, romanschrijver en mensenrechtenactivist. Tussen 2002 en 2004 zat hij in een militaire gevangenis in Syrië.

Petra Stienen (moderator) is auteur, strategisch adviseur, coach en bestuurslid van verschillende maatschappelijke en culturele organisaties. Ze studeerde Arabisch en Midden-Oosten Studies aan de universiteiten van Leiden, Cairo en Londen. Eerder werkte zij als mensenrechtendiplomaat, waarover zij schreef in Dromen van een Arabische lente (2008).

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25