De politiek van vruchtbaarheid

Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Bij de verschijning van haar nieuwe boek De politiek van vruchtbaarheid gaat Suzanne Roes met verschillende deskundigen in gesprek over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap.

Steeds meer mensen willen geen kinderen: uit klimaatoverwegingen, ongelijkheid of gewoon vanwege een ander levensplan. Ondertussen zijn sommige vrouwen pilmoe en heeft de man nauwelijks opties. Maar als zij hun arts om sterilisatie vragen, wordt hun verzoek vaak afgewezen. In haar boek De politiek van vruchtbaarheid nodigt Suzanne Roes uit tot een eerlijk gesprek over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap. Ze pleit voor een grotere onafhankelijkheid van de medische wereld en een sterker bewustzijn van de politiek en de oordelen van de mensen om je heen. Zodat we eindelijk baas in eigen buik én bal kunnen worden.

Over de spreker

Suzanne Roes werkt als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen aan een proefschrift over arrogantie. Daarnaast schrijft ze regelmatig filosofische essays voor een groter publiek, over een breed scala aan onderwerpen: van muziekfilosofie en kunstmatige intelligentie tot politieke emoties en vrouwenemancipatie.

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek. In 2023 verscheen haar laatste boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap.

Rodante van der Waal is verloskundige in Amsterdam en universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, waar ze promoveert op reproductieve rechtvaardigheid in dekoloniale, marxistische en feministische theorie. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Publicaties van haar hand verschenen in Frontiers, Angelaki, AgendaFeminist AnthropologyBirth, Nursing Ethics, De Gids, NRC, Jacobin, Medisch Contact en Trouw.

Alana Helberg-Proctor is interdisciplinair sociaal wetenschapper en universitair docent aan de UvA in de Antropologie-programmagroep Health, Care and the Body. In haar werk richt zij zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap en beleid. Zo onderzoekt zij onder andere hoe ‘ras’ en etniciteit verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa. Eerder werkte zij als universitair docent aan de Universiteit Maastricht en ontving in 2021 de Marie Curie Sklodowska-beurs.

Marthe Kerkwijk (moderator) is programmamanager bij de ISVW. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze onderzoek deed naar het werk van Jürgen Habermas aan de University of London, waar ze tevens sociale filosofie doceerde. Ze geeft workshops en cursussen over sociale en politieke filosofie.

Gerelateerde programma’s
16 04 24
Vier decennia ervaringen en beleid
Alleenstaand ouderschap

Er zijn vandaag de dag rond de 600.000 alleenstaande ouders in Nederland, waarvan ongeveer 90% een alleenstaande moeder is. Toch is het traditionele kerngezin – een man en vrouw plus kind(eren) – nog vaak het uitgangspunt in beleid en maatschappelijk debat. Welke uitdagingen ervaren alleenstaande ouders in Nederland sinds de jaren ‘80? Wat is er in al die tijd verbeterd – in het beleid en in de praktijk – en welke problemen bestaan nog steeds?

Datum
Dinsdag 16 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 24
The Unmarked Burial Sites in Lebanon
The Soil and the Sea

In Lebanon there are more than 100 untouched mass graves dating back from the Civil War, and thousands of families awaiting a missing relative or at least a bone to bury. The documentary The Soil and the Sea unveils the violence lying beneath a garden, a school, a cafe, a hotel, and other unremarkable landscapes. As the camera interrogates these everyday spaces, voices fill them with erased stories. After screening the documentary, we will have a discussion with film director Daniele Rugo, Yara El Murr and Eleri Connick.

Datum
Maandag 29 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25