© Unsplash
Het neoliberalisme in Nederland

De marktconforme verzorgingsstaat

Van de privatisering van woningbouwcorporaties tot de inperking van de sociale zekerheid: onder invloed van neoliberale ideeën is de Nederlandse verzorgingsstaat diepgaand getransformeerd. Tijdens de presentatie van haar boek De marktconforme verzorgingsstaat gaat Naomi Woltring in gesprek over de vraag: Hoe kreeg het neoliberalisme voet aan de grond in Nederland?

In haar boek onderzoekt Naomi Woltring de beleidsmatige, sociale en economische verschuivingen die Nederland tussen 1989 en 2008 onderging. In deze bijeenkomst vertelt ze over de doelbewuste verspreiding en vanzelfsprekende omarming van marktconforme sturing tijdens de jaren negentig. Naarmate neoliberale ideeën terrein wonnen in het wetenschappelijke, ambtelijke en politieke discours, veranderde niet alleen de visie van beleidsmakers op de rol van de staat, marktwerking en individuele verantwoordelijkheid fundamenteel, ook de verzorgingsstaat zelf veranderde van karakter.

Tijdens dit programma gaat Woltring in gesprek over de complexe interacties tussen politieke ideologieën, beleidsvorming en de dagelijkse realiteit van de verzorgingsstaat met straatarts Michelle van Tongerloo, geograaf Cody Hochstenbach (Uitgewoond) en historicus Bram Mellink (Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis). Daarbij praten we niet alleen over de neoliberale invloeden in de periode tussen 1989 en 2008, maar ook hoe dit zijn doorwerking heeft gevonden in de jaren erna in domeinen zoals sociale zekerheid en wonen. Voormalig FNV-voorzitter en Europarlementariër Agnes Jongerius neemt het eerste exemplaar van De marktconforme verzorgingsstaat in ontvangst.

Over de sprekers

Naomi Woltring promoveerde op de geschiedenis van neoliberalisme in Nederland. Daarnaast schreef ze het laatste hoofdstuk van de moderne klassieker ‘Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis’ van Merijn Oudenampsen en Bram Mellink. Eerder was ze werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting en het Humanistisch Verbond. Bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis onderzoekt ze het financieel-economisch beleid van de kabinetten-Lubbers.

Agnes Jongerius was tot voor kort lid van het Europees Parlement. Zij was delegatieleider van de PvdA delegatie en woordvoerder voor de sociaaldemocratische fractie op sociaal beleid. Voorheen werkte zij 25 jaar van de FNV, de laatste 7 jaar als voorzitter. Haar hart tikt voor goed werk, een eerlijk inkomen en een verbonden maatschappij. Samen staan we sterker. 

Cody Hochstenbach is als stadsgeograaf verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft over woonongelijkheid, onder meer in zijn publieksboeken Uitgewoond (2022) en In schaamte kun je niet wonen (2023), beide uitgegeven door Das Mag. Zijn nieuwste onderzoek richt zich op wonen, financieel beleid en klimaatverandering.

Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid en werkt daarnaast als straatarts in de Pauluskerk. Daar biedt ze zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Ook richtte ze de stichting ‘Lekker Geven’ (www.lekkergeven.nl) op.  

Bram Mellink (moderator) is historicus en werkt als universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met Jesse van Amelsvoort onderzoekt hij de geschiedenis van hiv en aids in Nederland, met bijzondere aandacht voor de wijze waarop de epidemie van invloed was op de levens van degenen die direct met de ziekte te maken kregen. Eerder schreef hij met Merijn Oudenampsen Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis dat in 2022 verscheen bij uitgeverij Boom.

Gerelateerde programma’s
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 12 24
Defending and Rejecting Democratic Pluralism – The New American Conflict

Against the backdrop of the 2024 U.S. elections, political scientist Lilliana Mason guides us through the divide between American Democrats and Republicans on questions of social equality. She’ll dive into the GOP’s internal struggle between those resisting progress and those fighting for a pluralistic America, and its profound implications for the future of democratic life

Datum
Vrijdag 13 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
03 12 24
Trots en Afgunst
De filosofie van emoties

Wat betekenen emoties als trots en afgunst voor ons begrip van het menselijk bestaan? Tijdens deze avond verkennen we de filosofie van emoties, waarin gevoelens niet zomaar stemmingen zijn, maar complexe en gelaagde aspecten van ons leven. Emoties vormen ons, sturen ons gedrag en beïnvloeden onze relaties – maar hoe goed begrijpen we ze werkelijk? En welke rol speelt de filosofie in ons begrip van de emoties?

Datum
Dinsdag 3 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25