De betekenis van het boek voor ons bestaan

De lezende mens

In de relatief korte geschiedenis van kleitablet tot e-book heeft het lezen ingrijpende veranderingen teweeg gebracht voor individu en samenleving. Maar wat is lezen eigenlijk, en hoe werkt het? En wat doen de digitale schermen met onze leesgewoonten?

Leeswetenschappers Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel beschrijven in hun boek De lezende mens (Atlas Contact) hun zoektocht naar de onderliggende betekenis van het lezen voor ons welzijn en onze democratische maatschappij. Zo gingen geletterdheid en de opkomst van de democratie in de negentiende eeuw hand in hand. Samen met schrijver Oek de Jong onderzoeken ze in dit panelgesprek de toekomst van lezen. Moderatie: Simon Dikker Hupkes.

Over de sprekers

Ruud Hisgen werkt als docent en auteur bij het instituut Direct Dutch (Den Haag). Samen met Adriaan van der Weel schreef hij het boek De lezende mens.

Adriaan van der Weel is boekhistoricus, verbonden aan de Universiteit Leiden als emeritus bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het boek in de moderne periode.

Oek de Jong is romanschrijver en essayist. Van zijn romans, waarvan Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur alom bekend zijn, werden ruim 600.000 exemplaren verkocht in binnen- en buitenland. In 2020 ontving hij de Boekenbon Literatuur Prijs en de Peter van Straaten Psychologieprijs voor Zwarte schuur. In datzelfde jaar verscheen Het glanzend zwart van mosselen: Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020. De Jong studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en schreef voor Museumtijdschrift negen jaar over kunstwerken die hem raken en intrigeren.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (nrc) en auteur. Ze was directeur van het Centre Français du Livre bij Maison Descartes, van academisch-cultureel centrum Spui25 en is curator van literaire en culturele evenementen, voornamelijk in Frankrijk en Nederland. Van haar hand verschenen onder meer Franstalige literatuur van nu (2003), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014), Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France (2018), Zij namen het woord. Rebelse vrouwen in de Franse letteren (2020) en Met Parijse pen. Literaire omzwervingen (in samenwerking met fotograaf Bart Koetsier, 2020). In 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer.

Simon Dikker Hupkes (moderator) studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25