© Markus Spiske via Unsplash

De klimaatcrisis en ons pensioengeld

Om de klimaatcrisis echt op korte termijn aan te pakken, moet veel geld verschuiven. Welke rol spelen pensioengelden daarbij? Wat is überhaupt de publieke rol van pensioenfondsen? En is de universiteit verantwoordelijk voor de beleggingen van de pensioengelden van haar medewerkers? In dit programma worden deze en andere vragen voorgelegd aan een panel van klimaatwetenschappers, activisten en beleidsmakers.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

De klimaatcrisis is hier en nu: extreme regenval in centraal China, recordtemperaturen in Canada en Zuid-Europa, en, een stukje dichter bij huis, overstromingen rond de Maas. Het VN-klimaatpanel IPCC benadrukte recent dat we de grens van 1,5 graad opwarming sneller naderen dan verwacht. Grootschalige veranderingen zijn nodig vóór 2030.

Om te doen wat nodig is moet er veel geld worden verschoven. Energiedenktank IEA waarschuwde deze zomer dat we niet langer kunnen investeren in nieuwe fossiele projecten. Er moet extra geïnvesteerd worden in duurzame energietechnologieën. Pensioenfondsen kunnen daarbij een grote rol spelen.

ABP, het pensioenfonds van UvA-medewerkers en talloze anderen die werken voor de Nederlandse overheid, is één van de grootste fondsen ter wereld. Al jaren zegt het ABP-bestuur meer vermogen duurzaam te willen investeren. Maar niet iedereen is tevreden over de voortgang van de ontwikkelingen en in heel Nederland eisen ontevreden medewerker dat ABP hun pensioengeld niet langer in fossiele industrieën investeert, recent nog via een petitie voor UvA-medewerkers. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) stelde afgelopen zomer een commissie in om te helpen vorm te geven aan nieuwe klimaatrichtlijnen voor ABP. De vraag is: wat is de verantwoordelijkheid van pensioenfondsen in de klimaatcrisis? En dienen de universiteiten meer druk uit te voeren om recht te doen aan de uitkomsten van klimaatwetenschap?

Over de sprekers

Jan Lintsen is sinds 1 september 2017 lid van het College van Bestuur van de UvA, verantwoordelijk voor Financiën en Bedrijfsvoering. Nadat hij cum laude afstudeerde aan de Universiteit Twente met een graad in bestuurskunde, werkte Lintsen ruim 27 jaar bij de Rijksoverheid. Van 2013 tot 2017 was Jan Lintsen lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool.

Hiske Arts is campagnecoördinator van ABP Fossielvrij. ABP Fossielvrij won in oktober 2021 de eerste plek in de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

Bart Verheggen is klimaatwetenschapper en docent aan Amsterdam University College. Hij neemt al jaren actief deel aan het maatschappelijk debat over klimaatverandering.

Roel Beetsma is hoogleraar macro-economie en vice-decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Hij neemt deel aan de commissie die op initiatief van de VSNU is samengesteld en ABP dit najaar adviseert op het gebied van klimaatbeleid.

Gerelateerde programma’s
09 12 24
De (on)mogelijkheden van ecocidewetgeving

Wereldwijd zien we een groeiende beweging die ecocide tot een strafbaar feit wil maken. Wat is het doel en de effectiviteit van ecocidewetgeving, en in hoeverre helpt zij ons om klimaatverwoesting tegen te gaan? 

Datum
Maandag 9 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25