In gesprek met historicus Theodore Rosengarten

De kleur van katoen

De kleur van katoen is het levensverhaal van Nate Shaw, een zwarte pachtboer uit het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Het werd in 1974 gepubliceerd en won meteen de prestigieuze National Book Award. Historicus Theodore Rosengarten had Shaws meeslepende verhalen precies zo opgetekend als hij Shaw, een geboren verteller, had horen spreken. Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van de hand van Frans Kooymans gaat Rosengarten in gesprek met twee jonge historici: Dan Afrifa en Liang de Beer. Moderatie: George Blaustein.

De voertaal van dit programma is Engels.

In 1974 bracht historicus Theodore Rosengarten All God’s Dangers uit. Zo’n vijftig jaar later blijft Shaws geschiedenis boeien. De burgerrechtenbeweging heeft in de VS veel ten goede veranderd voor de zwarte bevolking, maar het racisme en de maatschappelijke achterstelling zijn grotendeels gebleven. De kleur van katoen (vert. Frans Kooymans) laat de harde realiteit van het leven in het Diepe Zuiden zien, en de veerkracht die nodig is om door te vechten. De kleur van katoen is de eerste Nederlandse vertaling van dit belangrijke boek, waarvoor Rosengarten een speciaal addendum schreef. 

Over de spreker

Theodore Rosengarten is een Amerikaanse historicus. Hij heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van tot slaaf gemaakten en het jodendom. Rosengarten doceerde aan meerdere universiteiten en schreef enkele prijswinnende boeken, waarvan All God’s Dangers (De kleur van katoen) de beroemdste is.

Liang de Beer studeerde koloniale en wetenschapsgeschiedenis in Leiden. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor de Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. Ze werkt momenteel aan haar eerste roman (verschijnt bij Uitgeverij Chaos) waarin Chinees-Indische hoofdpersonages in verleden en toekomst een grote rol spelen. 

Dan Afrifa is een schrijver en historicus wiens werk vaak draait om thema’s als Ghana, geschiedenis en geloof. Hij publiceerde columns, artikelen en essays in onder meer De Groene Amsterdammerde Volkskrant en Het Parool. Ook bracht hij in eigen beheer vier verhalenboekjes uit: KumasiAmsterdamParis en London. Onlangs rondde hij zijn master geschiedenis af aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over de geschiedenis en erfgoedwaarde van het Kwakoe/u Festival in Amsterdam Zuidoost, gebaseerd op oral history-onderzoek.

George Blaustein (moderator) is docent Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert onder andere in The New Republic, The New Yorker, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en n+1. Hij is mede-oprichter van The European Review of Books. 

Gerelateerde programma’s
26 10 23
De Kesslers: een familiegeschiedenis in olie en staal

In zijn nieuwe boek De Kesslers vertelt Jeroen Koch de familiesaga van de familie Kessler, die grondleggers voortbracht van twee van de grootste Nederlandse ondernemingen: Koninklijke Shell en Hoogovens. Het is een verhaal over Nederlandse burgerlijke cultuur in Azië en Europa: van ondernemerschap, gezinsleven en opvoeding, via kunst, sport en wetenschap, tot oliewinning en westerse overheersing. Koch gaat over zijn bevindingen in gesprek met historici Alicia Schrikker en Marin Kuijt. Met poëzie door Robin Block. Moderatie: Lisanne Snelders.

Datum
Donderdag 26 okt 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Het pand der goden uit 1906 is een muziekdramatisch werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone dat in de vergetelheid raakte. Nu gaat het Concertgebouworkest het stuk 15 februari 2024 voor het eerst sinds 1906 weer opvoeren. Hoe is het mogelijk dat de eerste grote opera uit Suriname zo lang ongelezen en ongehoord in de archieven is blijven liggen? En wat vertelt het verhaal over de Surinaamse muziekcultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw?

Datum
Donderdag 1 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 09 23
Platform Perspectives
Navigating the Sharing Economy and Its Transformative Impact

Have you ever shared your house, your car, your household items or borrowed a dress via a sharing platform? Or are you curious, but still a bit weary to try it?

Datum
Dinsdag 19 sep 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25