Trots en Afgunst

De filosofie van emoties

Wat betekenen emoties als trots en afgunst voor ons begrip van het menselijk bestaan? Tijdens deze avond verkennen we de filosofie van emoties, waarin gevoelens niet zomaar stemmingen zijn, maar complexe en gelaagde aspecten van ons leven. Emoties vormen ons, sturen ons gedrag en beïnvloeden onze relaties – maar hoe goed begrijpen we ze werkelijk? En welke rol speelt de filosofie in ons begrip van de emoties?

Filosoof Martha Claeys, auteur van Trots – De filosofie van een emotie, en Rob Compaijen, schrijver van Afgunst – Een filosofie van een pijnlijke emotie, delen hun inzichten in twee ogenschijnlijk tegengestelde emoties. Waar trots ons zelfvertrouwen voedt en verbinding creëert, kan afgunst juist pijn veroorzaken en ons van anderen vervreemden. Wat zeggen deze emoties over ons zelfbeeld en onze relaties? Na twee bijdragen praten we in een panel verder met de sprekers en Valerie Granberg 

Over de sprekers

Martha Claeys is doctor in de filosofie. Als schrijver en spreker onderzoekt ze hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze laat zien dat een beter begrip van emoties zoals trots, woede en liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken. Samen met Lotte Spreeuwenberg maakt ze de filosofische podcast Kluwen. Met haar debuut Trots – De filosofie van een emotie won ze de Socratesbeker 2024.

Rob Compaijen is als universitair docent filosofie verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder andere op het existentialisme, emoties en onthechting in de ethiek. Hij verzorgt regelmatig publiekslezingen over uiteenlopende onderwerpen. Afgunst – Een filosofie van een pijnlijke emotie is zijn eerste Nederlandstalige boek.

Valerie Granberg studeerde schilderkunst, behaalde haar propedeuse kunstgeschiedenis en studeerde af in de filosofie. Ze maakte het filosofisch fotoboek Diner Pensant. Ze werkt voor de Internationale School voor Wijsbegeerte, en onderzoekt daarnaast het thema jaloezie.

 

Beeld: Edvard Munch, De Schreeuw (1910), tempera op karton. Munchmuseum, Oslo. 

Gerelateerde programma’s
27 11 24
Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the metropole, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 12 24
Bevallen van een jackfruit

Als filosoof Marthe Kerkwijk zwanger wordt, lijkt het alsof haar vermogen om zelfverzekerd haar leven te sturen door onzichtbare monstertjes wordt aangevreten. Moeder worden blijkt geen privézaak, maar een ethische en politieke kwestie. In haar net verschenen boek Bevallen van een jackfruit geeft Kerkwijk een nieuwe invulling van autonomie. 

Datum
Dinsdag 10 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25