De drijvende krachten achter sociale verandering
De wereld is de afgelopen jaren getuige van een heropleving van activisme, gedreven door sociale rechtvaardigheid, antiracisme, klimaatverandering, dekolonisatie en politiek wantrouwen. Met als doel: sociale verandering en vooruitgang. De drijvende krachten hierachter zijn veelal niet-gezaghebbende entiteiten, “gewone” mensen die strijden voor gelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. De verhalen en inzet van deze mensen blijven vaak onderbelicht in de geschiedschrijving en publieke opinie. Of de activisten worden afgeschilderd als ‘extreem’ of ‘polariserend’, waardoor zij steeds vaker te maken krijgen met excessief politiegeweld. Om de obscuriteit rond het wezen en de handelingen van activisten te verhelderen, richt SPUI25 in Spe zich op hun verhaal.
Op zoek naar het echte verhaal en de alledaagse ervaringen van activisten in Nederland, gaat de jongerenredactie van SPUI25 in gesprek met activisten van diverse bewegingen. Welke vormen van activisme gebruiken zij om hun doelen te realiseren? Hoe bewandelen zij het pad naar vooruitgang en tegen welke obstakels lopen ze aan? Waarom blijven de verhalen van activisten vaak onderbelicht in de geschiedschrijving, en hoe gaan ze om met negatieve framing? Wanneer slaagt een sociale beweging erin de politiek te beïnvloeden en verandering te bewerkstelligen? En wat is hun activistische toekomstdroom?
Over de sprekers
Martijn Dekker is hoofddocent Conflict Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Als politiek antropoloog is hij gespecialiseerd in de interacties tussen ‘gewone’ mensen en autoriteiten. Hij richt zich met name op sociale bewegingen, en de manieren waarop mensen en gemeenschappen zich organiseren, waarbij hij vooral geïnteresseerd is in ‘contentious politics’. Hij heeft veel onderzoek gedaan in het Midden-Oosten, onder andere gericht op de manieren waarop Palestijnen hun eigen veiligheid proberen te organiseren, en hoe zij zich (geweldloos) verzetten tegen de Israëlische bezetting. Hij houdt zich ook actief bezig met sociale bewegingen, activisme en burgerlijke ongehoorzaamheid in Nederland. Deze thema’s komen niet alleen terug in zijn onderwijs en onderzoek, maar ook in zijn eigen activisme, onder andere binnen de klimaatbeweging.
Eva de Goeij zet zich in voor seksuele gezondheid en reproductieve rechten in Nederland. Zij is oprichter en belangenbehartiger bij Ava, de clientenbelangenorganisatie voor anticonceptie en abortus en was lange tijd actief bij feministische doe-tank De Bovengrondse, waar zij de Abortusbuddy’s en de campagne Abortus Redt Levens opzette. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar de ervaringen met anticonceptie en abortus in Nederland, werkt bij het Aidsfonds en organiseert maandelijks praatgroepen voor non-monogame mensen als @EvaPerel.
Roos Ykema is migratie & Palestina activist en grassroot hulpverlener. Ze is oprichter en directeur van MiGreat, een activistische organisatie die campagne voert om migratie te erkennen als mensenrecht. Verder organiseert MiGreat protesten en campagnes om het gewelddadige en dodelijke grensbeleid van Europa aan de kaak te stellen en te strijden voor veilige migratie- en asielmogelijkheden.
Renée Meershoek (moderator) is redactielid bij SPUI25 in Spe en vierdejaars Politicologie student aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij zich heeft gespecialiseerd in Internationale Betrekkingen en Gender and Sexuality Studies. Thema’s die haar bezighouden zijn gender en conflict, intersectioneel feminisme, postkolonialisme, en restorative justice. Momenteel neemt ze deel aan het Activist Lab over migratie van Oxfam Novib.