Een tijdmachine naar de zeventiende eeuw

De dagboeken van Constantijn Huygens jr.

Bij de naam Constantijn Huygens denken de meeste mensen aan de diplomaat en dichter. Zijn gelijknamige zoon is minder bekend. Deze middag presenteert Jan Paul Schutten zijn boek Schaduwleven. Het dagboek van Constantijn Huygens jr.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Huygens jr. was de secretaris van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Tijdens zijn leven hield hij een dagboek bij, waarvan grote delen bewaard zijn gebleven. Deze journalen geven een ongekend inzicht in het dagelijks leven in de 17de eeuw, de intriges aan het hof en de opmaat en nasleep van de Glorious Revolution.

Voor Schaduwleven hertaalde Schutten deze dagboeken en geeft daarbij commentaar, achtergronden en historische context. Dankzij informatie uit de dagboeken en brieven van familieleden worden we ooggetuige van het leven van een mens in de 17de eeuw.

Deze middag gaat Schutten over zijn boek in gesprek met Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum, over de tijd waarin Huygens jr. leefde en werkte, zijn werkwijze bij het ontsluiten van deze dagboeken, en het belang van het conserveren van erfgoed. Schrijver en historicus Maite Karssenberg spreekt een column uit over het dagboek als genre en hoe dit als historische bron is te gebruiken.

Over de sprekers

Jan Paul Schutten schrijft over allerlei onderwerpen, maar vooral informatieve boeken voor kinderen over wetenschap en natuur. Zijn boeken werden bekroond met talloze prijzen, waaronder twee Gouden Griffels, en zijn in twintig talen vertaald.

Betram Mourits is Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum. Hij promoveerde op de poëzie van de Zestigers en schrijft over literatuur in o.a. De Gids en Poëziekrant.Tot 2018 was hij hoofdredacteur non-fictie en poëzie bij Atlas Contact.

Maite Karssenberg is schrijver en historicus. Ze werkt aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920). Over Kapteyn-Muyskens intieme en veelomvattende dagboeken en de vraag hoe om te gaan met het dagboek als historische bron publiceerde ze onlangs een essay in De Groene Amsterdammer: https://www.groene.nl/artikel/een-raadselachtig-ding

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.

Gerelateerde programma’s
15 05 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
AFGELAST: Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Woensdag 15 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 24
Rampen in Nederland: een geschiedenis

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Watersnoodramp (1953), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd. Waar putten ze hoop uit, waar vechten ze tegen? En hoe hebben rampen de Nederlandse samenleving veranderd?

Datum
Dinsdag 9 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 24
Een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt
De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Jan Brokken wekt deze onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis in zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland tot leven.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25