Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?
In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?
Martin Luther King zette de toon voor burgerlijke ongehoorzaamheid met zijn geweldloze verzet tegen racistische wetten in de Verenigde Staten. Bewegingen als Black Lives Matter, #MeToo en Extinction Rebellion vervolgen de strijd tegen onrecht en zetten met hun acties maatschappelijke problemen op de kaart. Tijdens deze avond gaan we onder leiding van Niels Graaf verder in gesprek met oude en nieuwe experts over de rechtvaardiging van acties tegen fundamenteel onrecht binnen een democratische rechtsstaat.
Over de sprekers
Cornelis Willem (Cees) Maris van Sandelingenambacht is emeritus hoogleraar rechtsfilosofie en algemene rechtsleer aan de Universiteit van Amsterdam. Vorige maand verscheen zijn samen met Jozef Keulartz geredigeerde Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?
Marthe Wens is universitair docent Water Security and Drought Impacts aan de Vrije Universiteit Amsterdam en pleit voor klimaatrechtvaardigheid met Scientist Rebellion.
Gerrit Schaafsma heeft een PhD in filosofie en geeft les in Climate Ethics and Politics aan de Universiteit Leiden.
Niels Graaf (moderator) is universitair docent Constitutioneel Recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Staats- en bestuursrecht, UvA.