© Koshu Kunii via Unsplash

Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?

In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?

Martin Luther King zette de toon voor burgerlijke ongehoorzaamheid met zijn geweldloze verzet tegen racistische wetten in de Verenigde Staten. Bewegingen als Black Lives Matter, #MeToo en Extinction Rebellion vervolgen de strijd tegen onrecht en zetten met hun acties maatschappelijke problemen op de kaart. Tijdens deze avond gaan we onder leiding van Niels Graaf verder in gesprek met oude en nieuwe experts over de rechtvaardiging van acties tegen fundamenteel onrecht binnen een democratische rechtsstaat.  

Over de sprekers

Cornelis Willem (Cees) Maris van Sandelingenambacht is emeritus hoogleraar rechtsfilosofie en algemene rechtsleer aan de Universiteit van Amsterdam. Vorige maand verscheen zijn samen met Jozef Keulartz geredigeerde Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?

Marthe Wens is universitair docent Water Security and Drought Impacts aan de Vrije Universiteit Amsterdam en pleit voor klimaatrechtvaardigheid met Scientist Rebellion. 

Gerrit Schaafsma heeft een PhD in filosofie en geeft les in Climate Ethics and Politics aan de Universiteit Leiden.

Niels Graaf (moderator) is universitair docent Constitutioneel Recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Staats- en bestuursrecht, UvA.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
12 09 24
Leesclub
De Dragers van Daan Borrel

Uitgeverij De Bezige Bij en SPUI25 organiseren samen een exclusieve leesclub over het romandebuut De Dragers van Daan Borrel. In een intieme setting bespreken en analyseren we de roman samen met de auteur. Moderatie: Doortje Smithuijsen.

Datum
Donderdag 12 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25