Van schone schijn naar taboe

Breken met je ouders

Eén op de vijf Nederlanders heeft het contact met één of beide ouders verbroken. Hoewel het een beslissing is die niet lichtzinnig wordt genomen, mag ze achteraf vaak op onbegrip rekenen. Over dit taboe gaat Schone schijn, een theatervoorstelling van Stephanie Stumpel. Vanavond brengen we een verkorte versie van Schone schijn ten tonele, waarna de regisseur met deskundigen in gesprek gaat over hechting, het verbreken van contact, hoe je tot die keuze komt en waarom het soms noodzakelijk is om dit te doen.

Breken met je ouders: het is voor menigeen een pijnlijk besluit dat vanuit noodzaak wordt genomen. Wanneer het eenmaal zover is, kan de beslissing vaak op weinig begrip rekenen. ‘Het zijn toch je ouders’, luidt de retorische vraag dan. Maar wat te doen met toxisch gedrag van ouders, moet dat te allen tijde worden geslikt – ook als het ten koste gaat van jezelf? Vanuit deze ervaring schreef maker Stephanie Stumpel haar theatervoorstelling Schone schijn; zij hoopt daarmee het taboe dat er op het onderwerp rust te doorbreken.

Hoe kunnen we dergelijke gezinssituaties begrijpen? Hoe komt iemand tot de beslissing wel of niet met haar ouders te breken? Wat zijn de consequenties van zo’n keuze voor de verschillende familieleden? En ook: hoe komt het dat er in de samenleving zo weinig begrip voor is? Samen met een psychotherapeut en historicus onderzoekt Stumpel na afloop van een verkorte vertoning van Schone schijn deze en gerelateerde vragen. Zij verkennen de psychologische ideeën van hechting en contact verbreken, en bezien daarnaast welke maatschappelijke noties er bestaan rondom het gezin, gezinsrelaties en intieme relaties tussen ouders en kinderen.

Over de sprekers

Stephanie Stumpel is communicatiemedewerker bij SPUI25. Stumpel studeerde Media en Entertainment Management aan INHolland en is daarnaast afgestudeerd als theatermaker bij Theaterschool de Trap. Naast haar werk voor SPUI25 maakt ze theatervoorstellingen waarmee ze taboes wil doorbreken, waaronder Fata Morgana.

Carolien Roodvoets is psychotherapeut, gezins- en relatietherapeut en seksuoloog. Zij werkte eerder in een tbs-kliniek en als docent aan een HBO-opleiding. Ze is de auteur van zes vak-gerelateerde boeken, waaronder Niemandskinderen, over ouders die niet (kunnen) houden van hun kind. Zij geeft regelmatig trainingen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Noëmi Willemen is historicus. Zij doet onderzoek naar de naoorlogse geschiedenis van moederen en ouderschapscultuur en geeft les aan de master familiale en seksuologische wetenschappen aan de UCLouvain. Daarnaast blogt zij op @lecoeuramareebasse en illustreert kinderboeken. Het voorbije jaar droeg ze bij aan een burgerinitiatief (@crisiskabinet_kinderopvang) dat ijvert voor fundamentele investeringen om de crisis in de Vlaamse crèches te bezweren.

Jetske Brouwer (moderator) is programmamaker bij SPUI25 en redacteur van de Nederlandse Boekengids. Als promovendus is ze verbonden aan de Amsterdam School for Cultural Analysis waar ze werkt aan een proefschrift over (eco)feministische zorg en klimaatrechtvaardigheid.

Gerelateerde programma’s
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
16 04 24
Vier decennia ervaringen en beleid
Alleenstaand ouderschap

Er zijn vandaag de dag rond de 600.000 alleenstaande ouders in Nederland, waarvan ongeveer 90% een alleenstaande moeder is. Toch is het traditionele kerngezin – een man en vrouw plus kind(eren) – nog vaak het uitgangspunt in beleid en maatschappelijk debat. Welke uitdagingen ervaren alleenstaande ouders in Nederland sinds de jaren ‘80? Wat is er in al die tijd verbeterd – in het beleid en in de praktijk – en welke problemen bestaan nog steeds?

Datum
Dinsdag 16 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 03 24
The Return of Paranoid Nationalism

“We are going to ensure that the Netherlands belong to the Dutch again,” promised a triumphant Geert Wilders after the unexpected PVV victory in the 2023 elections. It is tempting to dismiss such statements as an expression of gut feeling, of unthinking xenophobia. But the ideas expressed by Wilders are based on a coherent world view, an ideology. In this lecture, Annelien de Dijn will argue that this ideology can best be described as paranoid nationalism.

Datum
Donderdag 28 mrt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25