Van schone schijn naar taboe

Breken met je ouders

Eén op de vijf Nederlanders heeft het contact met één of beide ouders verbroken. Hoewel het een beslissing is die niet lichtzinnig wordt genomen, mag ze achteraf vaak op onbegrip rekenen. Over dit taboe gaat Schone schijn, een theatervoorstelling van Stephanie Stumpel. Vanavond brengen we een verkorte versie van Schone schijn ten tonele, waarna de regisseur met deskundigen in gesprek gaat over hechting, het verbreken van contact, hoe je tot die keuze komt en waarom het soms noodzakelijk is om dit te doen.

Breken met je ouders: het is voor menigeen een pijnlijk besluit dat vanuit noodzaak wordt genomen. Wanneer het eenmaal zover is, kan de beslissing vaak op weinig begrip rekenen. ‘Het zijn toch je ouders’, luidt de retorische vraag dan. Maar wat te doen met toxisch gedrag van ouders, moet dat te allen tijde worden geslikt – ook als het ten koste gaat van jezelf? Vanuit deze ervaring schreef maker Stephanie Stumpel haar theatervoorstelling Schone schijn; zij hoopt daarmee het taboe dat er op het onderwerp rust te doorbreken.

Hoe kunnen we dergelijke gezinssituaties begrijpen? Hoe komt iemand tot de beslissing wel of niet met haar ouders te breken? Wat zijn de consequenties van zo’n keuze voor de verschillende familieleden? En ook: hoe komt het dat er in de samenleving zo weinig begrip voor is? Samen met een psychotherapeut en historicus onderzoekt Stumpel na afloop van een verkorte vertoning van Schone schijn deze en gerelateerde vragen. Zij verkennen de psychologische ideeën van hechting en contact verbreken, en bezien daarnaast welke maatschappelijke noties er bestaan rondom het gezin, gezinsrelaties en intieme relaties tussen ouders en kinderen.

Over de sprekers

Stephanie Stumpel is communicatiemedewerker bij SPUI25. Stumpel studeerde Media en Entertainment Management aan INHolland en is daarnaast afgestudeerd als theatermaker bij Theaterschool de Trap. Naast haar werk voor SPUI25 maakt ze theatervoorstellingen waarmee ze taboes wil doorbreken, waaronder Fata Morgana.

Carolien Roodvoets is psychotherapeut, gezins- en relatietherapeut en seksuoloog. Zij werkte eerder in een tbs-kliniek en als docent aan een HBO-opleiding. Ze is de auteur van zes vak-gerelateerde boeken, waaronder Niemandskinderen, over ouders die niet (kunnen) houden van hun kind. Zij geeft regelmatig trainingen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Noëmi Willemen is historicus. Zij doet onderzoek naar de naoorlogse geschiedenis van moederen en ouderschapscultuur en geeft les aan de master familiale en seksuologische wetenschappen aan de UCLouvain. Daarnaast blogt zij op @lecoeuramareebasse en illustreert kinderboeken. Het voorbije jaar droeg ze bij aan een burgerinitiatief (@crisiskabinet_kinderopvang) dat ijvert voor fundamentele investeringen om de crisis in de Vlaamse crèches te bezweren.

Jetske Brouwer (moderator) is programmamaker bij SPUI25 en redacteur van de Nederlandse Boekengids. Als promovendus is ze verbonden aan de Amsterdam School for Cultural Analysis waar ze werkt aan een proefschrift over (eco)feministische zorg en klimaatrechtvaardigheid.

Gerelateerde programma’s
24 05 23
Waar ik ophoud. Over psychoanalyse, therapie en maatschappij

De psychoanalytische ruimte is misschien wel de enige ruimte in de huidige maatschappij waar vrijuit, zonder oordeel, over letterlijk alles kan worden gesproken. In zijn werk onderzoekt psycholoog en filosoof Arthur Eaton de waarde van de spreekkamer en pleit hij voor een wereld met meer therapie. Deze avond staat in het teken van zijn nieuwe boek Waar ik ophoud.

Datum
Woensdag 24 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 05 23
Hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden
Paul Verhaeghe over Onbehagen

Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. In zijn nieuwe boek Onbehagen laat Paul Verhaeghe zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het impostersyndroom, de angst om uitgesloten te worden en een groeiende maatschappelijke onrust ondanks de stijgende welvaart. Tijdens de presentatie van Verhaeghes nieuwe boek geeft Marian Donner een laudatio en voelt psycholoog en filosoof Arthur Eaton hem aan de tand over het menselijk onbehagen anno 2023.

Datum
Dinsdag 9 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 03 23
De psychiatrie van P.C. Kuiper, toen en nu
Strijd om de ziel

Ter gelegenheid van het verschijnen van Strijd om de ziel. Het leven van P.C. Kuiper (1919–2002) in de psychiatrie van Koen Hilberdink, gaan biograaf, psychiaters en psychoanalytici met elkaar in gesprek over de relevantie van Kuipers gedachtengoed voor de psychiatrie van vandaag. Daarnaast wordt ingegaan op zijn opvattingen over seksualiteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid, die in het huidige debat over gender en identiteit nog actueel zijn.

Datum
Dinsdag 21 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25