© jaikishan patel via Unsplash

Bevallen van een jackfruit

Als filosoof Marthe Kerkwijk zwanger wordt, lijkt het alsof haar vermogen om zelfverzekerd haar leven te sturen door onzichtbare monstertjes wordt aangevreten. Moeder worden blijkt geen privézaak, maar een ethische en politieke kwestie. In haar net verschenen boek Bevallen van een jackfruit geeft Kerkwijk een nieuwe invulling van autonomie. 

Anderen bemoeien zich met voortdurend met Kerkwijk en haar toekomstige kind. Niet zozeer goedbedoelende buren of familieleden, als wel medische instituties en het bedrijfsleven. Waarom mag ze niet bang zijn voor de bevalling, terwijl haar foetus zo groot is als een jackfruit? Waarom doet de verloskundige zo geheimzinnig over pijnstilling? Waarom heeft ze zo ontzettend veel opties en voelt ze toch zo weinig vrijheid?

‘Het voelde als een strijd, mijn autonomie bewaren tijdens mijn zwangerschap, bevalling en gedurende het eerste jaar van jouw leven.’  

Onder leiding van Harriët Bergman gaan we in gesprek met Marthe Kerkwijk, Rodante van der Waal en Bahareh Goodarzi over het maatschappelijk onrecht waar moeders mee te maken krijgen, en hoe zij zich hier beter tegen kunnen wapenen.  

Over de sprekers  

Marthe Kerkwijk is moeder, filosoof en programmamanager bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en deed promotieonderzoek aan de Universiteit van Londen. Bij ISVW Uitgevers publiceerde ze eerder een inleiding in het werk van rechtsfilosoof Clara Wichmann, Het recht tot straffen hebben we niet.   

Rodante van der Waal is verloskundige in Amsterdam en doet promotieonderzoek in de filosofie naar reproductieve rechtvaardigheid en obstetrisch geweld. Publicaties van haar hand verschenen in De Gids, Tirade, NRC, Jacobin, Medisch Contact, Trouw, Frontiers, Angelaki, AgendaFeminist AnthropologyBirth, Nursing Ethics en Violence Against Women.  

Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent en assistant professor bij de afdeling Verloskundige Wetenschap Amsterdam UMC, Vumc / AR&D / UMCG / AVAG, InHolland. Goodarzi promoveerde in 2023 op risicoselectie in de geboortezorg. De focus van haar huidige werk is (anti-) discriminatie en rechtvaardigheid in de geboortezorg. Samen met Daan Borrel schreef zij het boek Baren buiten de box: over hoe de geboortezorg niet voor iedereen gelijkwaardig is dat in april 2024 verscheen. 

Harriët Bergman (moderator) is promovendus aan de Universiteit van Antwerpen waar zij onderzoek doet naar politieke emoties, klimaatrechtvaardigheid en activisme. Ze schreef het voorwoord van de Nederlandse vertaling van Andreas Malms How to Blow Up a Pipeline en publiceert regelmatig in Hard//Hoofd en Jacobin. Daarnaast geeft ze actie- en mediatraining aan activistische groepen en NGO’s met Stroomversnellers (NL) en TRACTIE (BE).

Gerelateerde programma’s
27 11 24
Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the city, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
03 12 24
Trots en Afgunst
De filosofie van emoties

Wat betekenen emoties als trots en afgunst voor ons begrip van het menselijk bestaan? Tijdens deze avond verkennen we de filosofie van emoties, waarin gevoelens niet zomaar stemmingen zijn, maar complexe en gelaagde aspecten van ons leven. Emoties vormen ons, sturen ons gedrag en beïnvloeden onze relaties – maar hoe goed begrijpen we ze werkelijk? En welke rol speelt de filosofie in ons begrip van de emoties?

Datum
Dinsdag 3 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25