Grote denkers in SPUI25

Arnold van Emmerik en Pier Prins over B.F. Skinner

B.F. Skinner is de meest invloedrijke psycholoog van de vorige eeuw. Hij stelde dat niet ons innerlijk leven bepaalt wat we doen, maar onze genetische aanleg, leergeschiedenis en omgeving. Pier Prins en Arnold van Emmerik brengen het gedachtegoed van B.F. Skinner opnieuw onder de aandacht en gaan op zoek naar zijn oplossingen voor de actuele problemen van mens en samenleving.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

B.F. Skinner (1904-1990) was een invloedrijk Amerikaans psycholoog en de grondlegger van het radicale behaviorisme. Hij werkte een groot gedeelte van zijn wetenschappelijke carrière aan Harvard. Pier Prins en Arnold van Emmerik schreven De ideale wereld van B.F. Skinner (Lannoo Campus), omdat Skinner volgens hen de meest invloedrijke en geprezen en tegelijkertijd de meest verkeerd begrepen en verguisde psycholoog is van de twintigste eeuw. Volgens Skinner zijn we wat we doen, en is wat we doen het gevolg van onze evolutionaire ontwikkeling, onze leergeschiedenis en de omgeving waarin we ons bevinden. Ons gedrag staat altijd en overal onder invloed van die omgeving. Als we ons gedrag willen veranderen om de grote problemen van deze tijd aan te pakken, moeten we daar de oplossing zoeken. In deze lezing bepleiten Prins en Van Emmerik, net als in hun boek, dat Skinners ideeën actueler zijn dan ooit.

Over de sprekers

Prof. dr. Pier Prins is emeritus hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie.

Dr. Arnold van Emmerik is universitair docent aan de Programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
23 06 23
Hoe een Nederlandse bergnaam in Suriname ons koloniaal bewustzijn verandert
De Toemoek Hoemak Expeditie

In de documentaire De Toemoek Hoemak Expeditie verdiept Freek de Goeje zich in de gelijknamige expeditie in Suriname van 1907. Hij loopt in de voetsporen van cartograaf en antropoloog Claudius de Goeje, die een deel van Suriname in kaart bracht. Hij legde ook de eerste contacten met de inheemse bewoners (Wayana’s) en vernoemde een gebergte naar zichzelf (het De Goejegebergte). Honderd jaar later legt Freek de expeditie-route opnieuw af naar het Wayana-volk, waarvan het bestaan en de cultuur bedreigd worden door illegale goudmijnen en razendsnelle ontbossing. Tijdens dit programma, georganiseerd in samenwerking met het Allard Pierson en de tentoonstelling ‘Open Kaart’, gaat De Goeje met anderen in debat over zijn film.

Datum
Vrijdag 23 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 03 23
Politics of Corruption and the Earthquake in Turkey, Syria, and Kurdistan

The two disastrous earthquakes that struck Turkey, Syria, and Kurdistan on February 6 were not isolated incidents. It is clear that this was not simply a natural disaster, but a catastrophe created by corruption, the erosion of institutions and politicization of disaster prevention. The inadequacy of mitigation measures, failure to implement regulations for safe urban planning, fraudulent construction practices, and lack of investments on emergency response made a preventable destruction inevitable.

Datum
Maandag 27 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 03 23
Ik ben alles. Boekenweekevenement 2023

Met dit feestelijke programma trappen we de Boekenweek 2023 af: Mirjam van Hengel interviewt Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong. Met een poëtisch intermezzo van Tsead Bruinja.

Koop hier je ticket.

Datum
Zaterdag 11 mrt 2023 14:00 uur
Locatie
Aula