Grote denkers in SPUI25

Arnold van Emmerik en Pier Prins over B.F. Skinner

B.F. Skinner is de meest invloedrijke psycholoog van de vorige eeuw. Hij stelde dat niet ons innerlijk leven bepaalt wat we doen, maar onze genetische aanleg, leergeschiedenis en omgeving. Pier Prins en Arnold van Emmerik brengen het gedachtegoed van B.F. Skinner opnieuw onder de aandacht en gaan op zoek naar zijn oplossingen voor de actuele problemen van mens en samenleving.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

B.F. Skinner (1904-1990) was een invloedrijk Amerikaans psycholoog en de grondlegger van het radicale behaviorisme. Hij werkte een groot gedeelte van zijn wetenschappelijke carrière aan Harvard. Pier Prins en Arnold van Emmerik schreven De ideale wereld van B.F. Skinner (Lannoo Campus), omdat Skinner volgens hen de meest invloedrijke en geprezen en tegelijkertijd de meest verkeerd begrepen en verguisde psycholoog is van de twintigste eeuw. Volgens Skinner zijn we wat we doen, en is wat we doen het gevolg van onze evolutionaire ontwikkeling, onze leergeschiedenis en de omgeving waarin we ons bevinden. Ons gedrag staat altijd en overal onder invloed van die omgeving. Als we ons gedrag willen veranderen om de grote problemen van deze tijd aan te pakken, moeten we daar de oplossing zoeken. In deze lezing bepleiten Prins en Van Emmerik, net als in hun boek, dat Skinners ideeën actueler zijn dan ooit.

Over de sprekers

Prof. dr. Pier Prins is emeritus hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie.

Dr. Arnold van Emmerik is universitair docent aan de Programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 03 24
Migrants' Access to Social Benefits and Services
Welfare Chauvinism in Europe

Should migrants in Europe receive social benefits and services? Not according to the notion of welfare chauvinism, which is currently at the heart of political conflicts in many societies. With the launch of her new book Welfare Chauvinism in Europe, Gianna Maria Eick will discuss this concept, unveiling how the public in Europe really thinks about it.

Datum
Dinsdag 12 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 24
En nu? De mens als bedreigde diersoort

We stapelen crisis op crisis. De problemen zijn onderhand zo groot dat de constatering voor de hand ligt dat ook de mens een bedreigde diersoort is. Volgens filosoof Jan Bransen is het de hoogste tijd daar wat aan te doen en wel door anders te denken. Elf mentaliteitsveranderingen, daarvoor pleit hij in zijn nieuwe boek En nu? Vanmiddag licht hij zijn ideeën toe.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25