Arnold van Emmerik en Pier Prins over B.F. Skinner
B.F. Skinner is de meest invloedrijke psycholoog van de vorige eeuw. Hij stelde dat niet ons innerlijk leven bepaalt wat we doen, maar onze genetische aanleg, leergeschiedenis en omgeving. Pier Prins en Arnold van Emmerik brengen het gedachtegoed van B.F. Skinner opnieuw onder de aandacht en gaan op zoek naar zijn oplossingen voor de actuele problemen van mens en samenleving.
Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.
Dit programma is ook online bij te wonen.
B.F. Skinner (1904-1990) was een invloedrijk Amerikaans psycholoog en de grondlegger van het radicale behaviorisme. Hij werkte een groot gedeelte van zijn wetenschappelijke carrière aan Harvard. Pier Prins en Arnold van Emmerik schreven De ideale wereld van B.F. Skinner (Lannoo Campus), omdat Skinner volgens hen de meest invloedrijke en geprezen en tegelijkertijd de meest verkeerd begrepen en verguisde psycholoog is van de twintigste eeuw. Volgens Skinner zijn we wat we doen, en is wat we doen het gevolg van onze evolutionaire ontwikkeling, onze leergeschiedenis en de omgeving waarin we ons bevinden. Ons gedrag staat altijd en overal onder invloed van die omgeving. Als we ons gedrag willen veranderen om de grote problemen van deze tijd aan te pakken, moeten we daar de oplossing zoeken. In deze lezing bepleiten Prins en Van Emmerik, net als in hun boek, dat Skinners ideeën actueler zijn dan ooit.
Over de sprekers
Prof. dr. Pier Prins is emeritus hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie.
Dr. Arnold van Emmerik is universitair docent aan de Programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.