Anna Bolena
De opera Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares. In deze lezing onderzoekt Joep Leerssen de cultuurhistorische context van deze opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.
Let op! Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Klik hier om je aan te melden voor dit programma
Hendrik VIII, de Engelse Koning Blauwbaard met zijn zes vrouwen, spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Was hij een Realpolitiker à la Machiavelli of een paranoïde tyran? En waarom is uitgerekend Anne Boleyn zijn meest kleurrijke en aansprekende slachtoffer? Recentelijk zagen we de magistrale bewerking van het thema in de romans van Hilary Mantel en hun televisie- bewerking, maar de traditie reikt ver terug, en Donizetti’s opera uit 1830 vormt daarin een cruciale schakel. Kinderloosheid, overspel, en de strijd met de paus: zelden was het persoonlijke politieker dan in deze tragedie.
Cultuurhistoricus Joep Leerssen gaat op verkenning naar de wortels en de vertakkingen van het Anne-Boleyn-thema, Donizetti’s fascinatie met de Tudors, en zijn rol in de operakunst van de Romantiek.
Over de sprekers
Joep Leerssen is literatuurwetenschapper en historicus. Hij is een van de grootste autoriteiten op het gebied van de culturele geschiedenis van nationalisme. Voor zijn werk ontving hij in 2008 de Spinoza-prijs.
Diederik Burgersdijk (moderator) doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesium Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool.