Amazonen en helden (m, v, x)

Wat maakt een held een held? En wat heeft gender daarmee van doen? Samen met Susanne Borowski en Maaike Meijer onderzoeken we deze vragen vanuit het perspectief van de klassieke literatuurwetenschap en genderstudies. Met een poëtisch intermezzo van Kyrke Otto.

De klassieke literatuurwetenschap definieert de held in het Grieks-Romeinse epos door zijn optreden in de strijd. Amazonen daarentegen, vrouwelijke krijgers uit het Zwarte Zee-gebied, worden in dezelfde situaties regelmatig op grond van hun geslacht en/of hun afkomst geïnterpreteerd. Op basis van haar proefschrift Penthesilea und ihre Schwestern legt Susanne Borowksi uit hoe ‘optreden in de strijd’ in het epos transgendered is en laat zien dat Amazonen helden (v) zijn. Maaike Meijer geeft vanuit haar onderzoek naar gender en diversiteit – in het bijzonder de constructie van mannelijkheid in hedendaagse literatuur en film – een lezing over de teloorgang van mannelijk heldendom. Vrouwelijke helden lijken het tegenwoordig over te nemen, in nieuwe vormen.

Over de sprekers

Susanne Borowski is docent klassieke talen in Amsterdam. Zij is in 2019 aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het proefschrift Penthesilea und ihre Schwestern – Amazonenepisoden als Bauform des Heldenepos.

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis, die zeven drukken beleefde. In 2018 verscheen Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek, genomineerd voor de Book Spot Prijs. Zij werkt nu aan een boek over verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film – werktitel ‘Radeloze helden’ – waaruit voorpublicaties verschijnen in De Groene Amsterdammer.

Kyrke Otto is als docent en promovenda in de geschiedenis van de filosofie verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen. Ze interesseert zich voor de verhouding tussen filosofie en literatuur, de geschiedenis van filosofische genres, en de receptie van antieke filosofie. Essays en gedichten van haar hand verschenen in De Gids, Tirade en De Nederlandse Boekengids.

Suzanne Luger (moderator) is sinds 1991 werkzaam als docent Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Daarnaast was zij ruim 14 jaar als vakdidacticus verbonden aan de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam. In 2020 is zij aan dezelfde universiteit gepromoveerd op het proefschrift Lost in Latin Translation, Teaching Students to Produce Coherent Target Texts.

Gerelateerde programma’s
24 10 24
A Conversation with Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí
Disrupting Colonial Practices of Gender

Professor Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí offers a transformative perspective on gender, challenging Western ideas and its global application. The pioneering sociologist will dive into her most influential research, discussing how African perspectives can reshape our understanding of gender, women’s rights, and knowledge production. 

**This program is fully booked, the livestream is available on this page**

Datum
Donderdag 24 okt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
01 10 24
Het neoliberalisme in Nederland
De marktconforme verzorgingsstaat

Van de privatisering van woningbouwcorporaties tot de inperking van de sociale zekerheid: onder invloed van neoliberale ideeën is de Nederlandse verzorgingsstaat diepgaand getransformeerd. Tijdens de presentatie van haar boek De marktconforme verzorgingsstaat gaat Naomi Woltring in gesprek over de vraag: Hoe kreeg het neoliberalisme voet aan de grond in Nederland?

Datum
Dinsdag 1 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25