Vier decennia ervaringen en beleid

Alleenstaand ouderschap

Er zijn vandaag de dag rond de 600.000 alleenstaande ouders in Nederland, waarvan ongeveer 90% een alleenstaande moeder is. Toch is het traditionele kerngezin – een man en vrouw plus kind(eren) – nog vaak het uitgangspunt in beleid en maatschappelijk debat. Welke uitdagingen ervaren alleenstaande ouders in Nederland sinds de jaren ‘80? Wat is er in al die tijd verbeterd – in het beleid en in de praktijk – en welke problemen bestaan nog steeds?

Alleenstaande ouders leven relatief vaak in armoede: drie op de vier gezinnen in de bijstand zijn een eenoudergezin. De problemen die hiermee gepaard gaan kunnen zich opstapelen: moeilijk aan (goed) betaald werk kunnen komen, geen toegang hebben tot betaalbare kinderopvang en passende zorg, sociale isolatie, stress en gezondheidsproblemen door geldgebrek en schulden, verminderd zelfvertrouwen, enzovoort. Dit raakt in het bijzonder alleenstaande moeders met een migratieachtergrond en een lager opleidingsniveau.

Al in de jaren ’80 vroegen Zwarte feministen daarom om intersectioneel beleid dat uitgaat van de ervaringen van de betrokkenen zelf. Maar in hoeverre is dat beleid er gekomen? Wat is er nog nodig? In dit rondetafelgesprek gaan ervaringsdeskundigen, politici en wetenschappers met elkaar in gesprek. Ze bespreken de geboekte vooruitgang maar ook langslepende issues. Ze buigen zich over de vraag: wat is nodig om de positie van alleenstaande ouders in de Nederlandse maatschappij duurzaam te verbeteren?

Over de sprekers

Anja Meulenbelt is feministe, schrijfster, politica en activiste. In de jaren zestig kreeg zij een zoon, en werd na de vlucht uit een gewelddadig huwelijk alleenstaande moeder. Dat was in een tijd dat vrouwen geacht werden vooral voor het moederschap te leven, omdat dat in hun aard zou liggen. Sinds 2018 is Anja weer meer professioneel bezig geweest met het onderwerp alleenstaand moederschap, en in 2022 publiceerde zij haar boek Alle Moeders Werken Al, dat hier ook over gaat.

Isra Lee is de oprichter van Stichting Single SuperMom. De stichting helpt alleenstaande moeders door ze vaardigheden en zelfinzicht te geven die een basis vormen voor economische zelfstandigheid en maatschappelijke participatie. Isra is deze stichting 16 jaar geleden begonnen vanuit haar eigen ervaringen met het alleenstaande moederschap en het gebrek aan hulp voor alleenstaande moeders in het maatschappelijk middenveld. Op deze wijze zet zij zich tot vandaag de dag met ziel en zaligheid in voor alleenstaande moeders.

Franca van Hooren is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verbonden aan het Amsterdam Institute for Social Science Research en is opleidingsdirecteur van de Social Science Research Master. Ze doet internationaal vergelijkend onderzoek naar ontwikkelingen van verzorgingsstaten op het gebied van kinderopvang, ouderenzorg en huishoudelijk werk. Daarnaast bestudeert zij de politieke vertegenwoordiging van werknemers in deze sectoren en onderzoekt zij hoe immigratie in verschillende landen wordt gezien als oplossing voor personeelstekorten in de zorg.

Eline Westra (moderator) is promovenda bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar postkoloniaal burgerschap en Surinaams-Nederlands activisme in Nederland. In een recent gepubliceerd artikel onderzocht ze hoe Zwarte feministen in de jaren ’80 naar de Nederlandse verzorgingsstaat keken en hoe hun politieke eisen zich verhouden tot hedendaagse maatschappelijke debatten. Ook schreef ze een intersectionele analyse van het toeslagenschandaal.

Gerelateerde programma’s
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 24
Reframing Nature: Tracing Shifting Ecologies through Art

Depictions of the natural world in art offer profound insights into historical perspectives on humanity’s relationship with nature. In conversation with Estelle Zhong Mengual, Julia Kantelberg and Colin Sterling, we discuss the relation between aesthetics and ecology. How might art help us rethink our place within the natural world?

Datum
Woensdag 25 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 07 24
Lecture Axel Honneth
One Step Forward, Two Steps Back. Postcolonialism and the West

There are many ways to understand the theoretical and political claims of recent postcolonialism. In this lecture, Axel Honneth understands it as a powerful and fully legitimate attempt to raise awareness of the fact that colonialism is still oppressively present in the West, even in an age that presents itself as postcolonial. In order to meet this challenge, Honneth will explore in what ways European culture needs to change its own self-understanding with regard to the past, the present and the future.

Datum
Donderdag 4 jul 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25