De Onvolmaakten #2

AI en de toekomst van populisme

In deze driedelige reeks gaat Ewoud Kieft in gesprek met experts van allerhande achtergrond over de toekomstige rol van AI in ons leven. Deze tweede editie gaat Ewoud Kieft in gesprek met filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers over AI en de toekomst van populisme.

In zijn roman De Onvolmaakten schetst Ewoud Kieft een samenleving waarin kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen: als praktische gids, luisterend oor, mental coach en bemiddelaar in de liefde. Wat begon als een handige applicatie, groeide uit tot een trouwe levenspartner onder de naam Gena, die de hoofdpersoon, Cas, in al zijn beslissingen begeleidt en als geen ander zicht heeft op de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. In De Onvolmaakten schotelt Kieft ons een realistisch toekomstscenario voor en laat hij zien hoe innig de relatie tussen mens en machine kan worden. Hoe zal AI onze politieke beslissingen beïnvloeden? Hoe zorgen we dat we fakenews en trollen blijven herkennen? En op welke manieren kunnen politici AI inzetten voor hun eigen doeleinden? Over deze vragen en meer gaat Ewoud Kieft in gesprek met Denker des Vaderlands Daan Roovers.

Over de sprekers

Daan Roovers is docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker en redacteur bij Human en oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zij is sinds 2019 Denker des Vaderlands en zet zich in voor de ontwikkeling van publieksfilosofie. Zo droeg zij onder meer bij aan de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy en de G8 van de Filosofie. Verschillende (publieks)filosofische boeken verschenen van haar hand, haar meest recente is een samenwerking met Marc van Dijk: Wij zijn de politiek (2019).

Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef eerder Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme. Met beide boeken stond hij op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. De Onvolmaakten is zijn romandebuut.

Gerelateerde programma’s
17 06 20
Moeten we bang zijn voor AI?

Gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s, algoritmisch nepnieuws, Tinder-matches, deepfakes en sollicitatiegesprekken met een computerprogramma. Of we het nu willen of niet, we worden omringd door artificiële intelligentie. Maar wat betekent dat? Naar aanleiding van het nieuwe boek van Stefan Buijsman buigen we ons over de gevaren van AI. Met: Stefan Buijsman, Ewoud Kieft, Maaike Harbers en Miriam Rasch (moderator).

Datum
Woensdag 17 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
23 06 20
De Onvolmaakten #1
AI als psycholoog en bemiddelaar in de liefde

In deze driedelige reeks gaat Ewoud Kieft in gesprek met experts van allerhande achtergrond over de toekomstige rol van AI in ons leven. Deze eerste editie spreekt Ewoud Kieft met Tila Pronk en Nadja Muller-den Blijker over AI als psycholoog en bemiddelaar in de liefde.

Datum
Dinsdag 23 jun 2020 16:00 uur
Locatie
Online
06 03 19
De nationale cursus Artificial Intelligence
AI te slim af

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI, is niet meer weg te denken uit de samenleving, en met de dag groeit haar rol in onze levens. Maar waar staat AI eigenlijk voor? En is haar invloed louter positief of zitten er ook mindere kanten aan? Wegkijken is niet langer een optie

Datum
Woensdag 6 mrt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25