AI en de toekomst van populisme
In deze driedelige reeks gaat Ewoud Kieft in gesprek met experts van allerhande achtergrond over de toekomstige rol van AI in ons leven. Deze tweede editie gaat Ewoud Kieft in gesprek met filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers over AI en de toekomst van populisme.
In zijn roman De Onvolmaakten schetst Ewoud Kieft een samenleving waarin kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen: als praktische gids, luisterend oor, mental coach en bemiddelaar in de liefde. Wat begon als een handige applicatie, groeide uit tot een trouwe levenspartner onder de naam Gena, die de hoofdpersoon, Cas, in al zijn beslissingen begeleidt en als geen ander zicht heeft op de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. In De Onvolmaakten schotelt Kieft ons een realistisch toekomstscenario voor en laat hij zien hoe innig de relatie tussen mens en machine kan worden. Hoe zal AI onze politieke beslissingen beïnvloeden? Hoe zorgen we dat we fakenews en trollen blijven herkennen? En op welke manieren kunnen politici AI inzetten voor hun eigen doeleinden? Over deze vragen en meer gaat Ewoud Kieft in gesprek met Denker des Vaderlands Daan Roovers.
Over de sprekers
Daan Roovers is docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker en redacteur bij Human en oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zij is sinds 2019 Denker des Vaderlands en zet zich in voor de ontwikkeling van publieksfilosofie. Zo droeg zij onder meer bij aan de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy en de G8 van de Filosofie. Verschillende (publieks)filosofische boeken verschenen van haar hand, haar meest recente is een samenwerking met Marc van Dijk: Wij zijn de politiek (2019).
Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef eerder Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme. Met beide boeken stond hij op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. De Onvolmaakten is zijn romandebuut.