20190306_AI
Photo by Alex Knight on Unsplash
De nationale cursus Artificial Intelligence

AI te slim af

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI, is niet meer weg te denken uit de samenleving, en met de dag groeit haar rol in onze levens. Maar waar staat AI eigenlijk voor? En is haar invloed louter positief of zitten er ook mindere kanten aan? Wegkijken is niet langer een optie

Welke wetten bestaan al om intelligentie van computers te reguleren? Wat is het verschil tussen Deep Learning en Machine Learning? Om alle Nederlanders toegang te geven tot basiskennis over AI, is onlangs de Nationale AI-cursus gelanceerd. Bij SPUI25 wordt de cursus ingeleid en kan iedereen de eerste stappen zetten om zich voor te bereiden op een slimme toekomst.

In navolging van het enorme succes van een nationale AI-cursus in Finland, waar 1 op de 10 Finnen de cursus met goed gevolg aflegde, is recentelijk in Nederland een online cursus gelanceerd. Op deze avond nemen enkele docenten van de cursus u mee in mini-colleges én debat over de groeiende intelligentie van algoritmes, bots en bijvoorbeeld uw eigen smartphone. Hoe worden wij beïnvloed, en hoe kunnen we zelf invloed en controle over onze levens en omgeving houden?

Een interactieve avond over en met AI, die een introductie en aanvulling vormt op de online cursus – voor iedereen van digitalenknobbels tot geïnteresseerde leken. U hoeft de Nationale AI-cursus (nog) niet gevolgd te hebben, maar dit mag natuurlijk wel. Speciale gast en presentator is Jim Stolze aanwezig, de bedenker en presentator van de Nationale AI-cursus.

Zie voor meer informatie over de Nationale AI-cursus: https://app.ai-cursus.nl/home.

Over de sprekers

Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van onder meer Over leven met Kunstmatige Intelligentie.

Maarten de Rijke is Universiteitshoogleraar Artificial Intelligence en Information Retrieval aan de UvA. Hij leidt het Innovation Centre for Artificial Intelligence en was directeur van Amsterdam Data Science.

Cees Snoek is hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems en expert op het terrein van video- en beeldherkenning. Hij leidt het Intelligent Sensory Information Systems Lab van de UvA en het QUVA Lab, het gezamenlijke onderzoekslab van Qualcomm en de UvA op het terrein van deep learning en computer vision.

Jim Stolze (moderator) is tech-ondernemer op Amsterdam Science park. Met zijn bedrijf Aigency levert hij oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie aan grote bedrijven. Hij is auteur van onder meer Hoe overleef ik mijn inbox? en schrijft een column in het FD.

Gerelateerde programma’s
12 04 21
Grasping AI’s True Intelligence
Bits of Bias

AI is all around us: from corona apps to TikTok and from facial recognition to deep fakes. During Imagine Film Festival 2021 we explore the world of Coded Bias, an intriguing documentary that confronts us with the dark sides of Artificial Intelligence. Following the screening of Coded Bias (get your free ticket here), we wonder: While AI is defining us, we should not forget asking who is defining AI – and with what results: AI that is caring and creative or biased and dangerous? 

Datum
Maandag 12 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
16 11 20
Smart Education
Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

De rol van ‘computational thinking’ in het onderwijs is de afgelopen jaren groeiende. Een specifieke computertechnologie wint momenteel terrein: kunstmatige intelligentie. Wat betekent deze verschuiving voor leerlingen in het primair en voorgezet onderwijs? Wat moeten zij weten van KI, welke vaardigheden hebben zij nodig en hoe pakken we dit didactisch aan?

Datum
Maandag 16 nov 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online
02 11 20
Intelligent, maar ook betrouwbaar?
Werken met AI

Artificiële Intelligentie biedt een wereld van nieuwe mogelijkheden. Maar is die wereld altijd een wenselijke? Praktische en verantwoorde toepassing van AI vergt nog de nodige kritische analyse.

Datum
Maandag 2 nov 2020 17:00 – 18:00
Locatie
Online