Grote denkers in SPUI25

Agneta Fischer over Sigmund Freud

Psycholoog Agneta Fischer presenteert (een deel van) het gedachtegoed van Freud en zijn betekenis voor de hedendaagse debatten over genderidentiteit. Specifiek zal zij ingaan op Freud, vrouwen en feminisme.

Freud is een van de bekendste psychologen ter wereld, niet alleen onder vakgenoten, maar ook bij het grote publiek. Begrippen als ‘het onbewuste’ of onze ‘driften’ zijn diepgeworteld in onze cultuur. Maar het zijn vooral zijn geschriften over hysterie, vrouwelijke seksualiteit en de vrouwelijke sekse meer in het algemeen die veel discussie hebben opgeroepen, met name binnen opeenvolgende feministische bewegingen. Maar wat bedoelde Freud eigenlijk precies? Hoe moeten we zijn opvattingen over vrouwen begrijpen? En moeten we met het afwijzen van zijn standpunten over vrouwen ook de psychoanalyse in het algemeen bij de vuilnisbak zetten?

Over de sprekers

Agneta Fischer is decaan van de FMG en hoogleraar Emoties en Affectieve Processen. Haar onderzoek richt zich op een breed palet van negatieve emoties, waaronder angst, haat en minachting, maar ook empathie. Zij bestudeert zowel micro-processen zoals gelaatsexpressies, als bredere maatschappelijke verschijnselen zoals collectieve haat of de emotionele determinanten van populisme.

Desiree Hoving (moderator) maakt als dagvoorzitter bijeenkomsten begrijpelijk, interactief en doelgericht, zodat deelnemers zich betrokken en gemotiveerd voelen. Desirees affiniteit met wetenschap is ontstaan toen ze haar carrière startte als onderzoeker bij TNO en vervolgens als promovendus bij de TU Delft. Daarna schreef ze jaren als wetenschapsjournalist voor landelijke kranten en tijdschriften. Inmiddels besteed ze al haar tijd aan het modereren, hosten en presenteren van zakelijke evenementen.
Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25