Aan huis gekluisterd door corona blijkt onze boekenkast een schatkamer en portaal naar nieuwe avonturen en inzichten. In de rubriek Uit de Kast delen de mensen achter SPUI25 een of meerdere titels uit hun kast die hen inspireren en die de quarantaine van kleur voorzien. Deze week kijken we in de kast van Nugah Shrestha, gastheer bij SPUI25, lid van onze jongerenredactie en actief op Instagram met het platform @politieke_jongeren. Momenteel is hij bezig met de Research Master Urban and Economic Geography aan de Universiteit Utrecht

Gloria Wekker
Witte onschuld

In Witte onschuld schrijft emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker over een fundamentele paradox in de Nederlandse maatschappij: de woede en felheid die het benoemen van racisme losmaakt, terwijl het bestaan van racisme gelijktijdig op allerlei manieren wordt ontkend. Het boek heeft me waardevolle inzichten gegeven en biedt een heldere kijk op geïnstitutionaliseerd racisme in het dagelijks leven. Sinds ik Witte onschuld heb gelezen, is het een soort handboek geworden om bepaalde gedragspatronen en emoties te herkennen.

Chimamanda Ngozi Adichie
Americanah

Americanah is een veelgeprezen roman uit 2013 van Chimamanda Ngozi Adichie (onder andere bekend van We Should All Be Feminists). Adichie vertelt het verhaal van twee jonge Nigerianen die hun weg proberen te vinden in het buitenland. Het boek geeft de lezer een idee van de uitdagingen waar een jonge immigrant voor staat. Je krijgt een perspectief op de ervaringen van een zwart persoon in Amerika, Engeland en Nigeria. Met haar buitengewoon zelfbewuste schrijfstijl weet ze universele kwesties over de zoektocht naar identiteit en verbondenheid schitterend aan te kaarten.

Yuval Noah Harari
Sapiens: A brief history of humankind

Sapiens beschrijft de geschiedenis van de mensheid in een kort, maar krachtig boek. Bij het grotere publiek is dit werk inmiddels al langer bekend, zelf kreeg ik het boek pas tijdens de coronatijd in handen. Ik las het in een paar dagen uit. Schrijver, filosoof en geschiedkundige Yuval Noah Harari (schreef ook Homo Deus en 21 Lessons) neemt je in Sapiens mee terug in de tijd, helemaal tot het begin van de mensheid. Maar hij kijkt ook naar de toekomst. Hoe zal de mensheid zich vanaf hier verder ontwikkelen? Zijn manier van denken is excentriek en volgens hem maakt juist die kwaliteit om zo creatief te fantaseren, ons als diersoort op deze planeet uniek.

Gerelateerde artikelen