Aan huis gekluisterd door corona blijkt onze boekenkast een schatkamer en portaal naar nieuwe avonturen en inzichten. In de rubriek Uit de Kast delen de mensen achter SPUI25 een of meerdere titels uit hun kast die hen inspireren en die de quarantaine van kleur voorzien. Deze week kijken we in de kast van Karen Kraal, senior adviseur wetenschaps- en externe communicatie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Hoe zal de wereld er straks uitzien? Dat is een vraag die ons denk ik allemaal bezighoudt. Kunnen we deze crisis aangrijpen om positieve veranderingen in te zetten? Stel dat we nu wel een grote sprong voorwaarts kunnen maken naar een duurzame wereld? Of stel dat we ook op lange termijn beter gaan zorgen voor de kwetsbaren in onze samenleving? Vooruitblikken op een wereld die hopelijk straks een beetje beter is, geeft hoop en ook energie om het opvolgen van de maatregelen vol te houden.

Stephen King
22-11-1963

Dit denken over een andere wereld, de ‘stel dat-’ of ‘wat als’-gedachte, brengt ook een paar titels in mijn hoofd omhoog. Bijvoorbeeld 22-11-1963 van Stephen King (van wie ik fan ben – ook al begrijpt niet iedereen dat). 22 november 1963 is de dag dat John F. Kennedy in Dallas werd vermoord, wat een enorme impact had op de wereld. 22-11-1963 stelt de vraag hoe de wereld eruit had gezien als deze moord niet had plaatsgevonden. In het verhaal vindt de hoofdpersoon Jake Epping een poort in de tijd waarmee hij jaren terug kan gaan. Kan hij de moord voorkomen? Maar kan hij ook andere mensen in zijn huidige leven helpen, door in het verleden in te grijpen? Natuurlijk komt hij voor dilemma’s te staan omdat elke handeling in het verleden voor onvoorziene effecten in de toekomst zorgt, het ‘butterfly-effect’. Het is al weer een tijdje geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar mij is vooral bij gebleven hoe mooi King de wereld van het Amerika in de jaren zestig kon beschrijven. Meer geur, meer smaak, meer kleur. Die ervaring van dit andere Amerika  is in deze tijd best fijn.

Naomi Alderman
The Power

Een ander mooi gedachtenexperiment is The Power, een sciencefictionroman van de Britse schrijver Naomi Alderman. Wat als vrouwen met een simpel handgebaar elke man kunnen verslaan en hen zo te machtig zijn? In The Power krijgen vrouwen over de hele wereld, vooral de jongere generaties, een speciale kracht in de vorm van elektrische schokken die ze via hun handen kunnen sturen. Door deze bijzondere kracht kantelt de wereld en nemen vrouwen stapsgewijs de macht over, ook op plekken waar zij het meest onderdrukt waren. Hoe verloopt dit proces en hoe ziet deze andere wereld eruit? Zijn vrouwen betere machthebbers? Doordat Alderman meerdere personages belicht, in verschillende sociale en culturele contexten, werpt het boek ook een blik op de echte wereld, en de ongelijkheid die vooral voor veel vrouwen daarin een feit is  – al eeuwen lang. De schrijver is trouwens ook een gamedesigner en schreef The Power toen ze 22 was. Ze ontving er de prestigieuze Women’s Prize for Fiction voor.

Gerelateerde artikelen