De akademie spreekt

Wim Brands in gesprek met Christine Mummery

Wim Brands interviewt Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Wie is haar inspiratiebron? Wat is de stand van zaken in haar tak van wetenschap?

Een gesprek met de mens achter de wetenschapper: filosoferend over het vakgebied, de wetenschap in het algemeen, de huidige maatschappij en de toekomst.

In de zesde aflevering: Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Over de spreker

Christine Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na haar studie natuurkunde aan de Universiteit van Nottingham voerde zij aan de Universiteit van Londen een promotieonderzoek uit op het terrein van de biofysica. Vanaf 1978 bezette Mummery een postdoc-plaats aan het Hubrecht Instituut in Utrecht, waar zij in 1985 groepsleider werd. In 2007 ontving ze eenHarvard Stem Cell Institute / Radcliffe Fellowship, en is nu Editor in Chief van Stem Cell Reports.

Mummery verricht baanbrekend onderzoek naar het kweken van stamcellen, zij en haar collega’s van het LUMC zijn gespecialiseerd in het maken van hart- en bloedvatcellen uit stamcellen. De komende jaren gaan ze proberen om met behulp van die cellen een echt stukje hart te maken. Dit doen zij met name om ziektes en aanleg voor ziektes beter te begrijpen en om medicijnen te testen. Christine Mummery is sinds 2010 lid van de KNAW. Sinds 2011 maakt zij deel uit van het
KNAW-bestuur.

 

Gerelateerde programma’s
06 02 19
Biologen op veldtocht in Nederland en Indië
Met de laarzen in de modder

Mede geïnspireerd door Darwin, trokken Nederlandse ontwikkelingsbiologen eind negentiende eeuw vanuit hun laboratoria naar buiten. Onder leiding van Pieter Harting bekeken en vergeleken zij de ontwikkelingsstadia van verschillende plant- en diersoorten. Waren er sporen te vinden van het evolutionaire verleden in de wijze waarop flora en fauna zich hadden ontwikkeld? Wat maakte het werk van deze biologen zo vernieuwend? En wat zien wij hiervan terug in de hedendaagse wetenschap?

Datum
Woensdag 6 feb 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25