Weijers en van Saarloos
De AUV-editie

Weijers en Van Saarloos

Niña Weijers en Simone van Saarloos interviewen in hun ‘seksistische’ talkshow vrouwen uit de literatuur, kunst, politiek en wetenschap. Deze speciale editie voor de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) zijn Manon Becher en Carina Benninga te gast.

In de veelbesproken talkshow van Weijers en Van Saarloos zijn vrouwen niet de uitzondering, maar de standaard. Zij voeren een gewoon en goed gesprek over hun werk, visie en fascinaties. Daarmee doen Weijers en Van Saarloos iets nadrukkelijks op een onnadrukkelijke manier. Zonder het onderwerp aan te snijden, agenderen zij sluimerend seksisme en de (on)zichtbaarheid van vrouwen.

Manon Becher en Carina Benninga werken beiden met mensen. Becher begeleidt hoogopgeleide starters in sociaal ondernemen terwijl Benninga als coach mensen motiveert het beste uit zichzelf te halen en talenten en capaciteiten optimaal in te zetten. Beeld-, geluid- en tekstfragmenten vormen de leidraad van een openhartig gesprek, waarin tal van onderwerpen aan bod komen.

Over de sprekers

Manon Becher won in november 2014 de AUV-alumnusprijs vanwege haar project starters4communities . Met starters4communities biedt zij hoogopgeleide starters een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen en bewonersgestuurde stadsontwikkeling. Starters gaan met bewoners aan de slag in een concreet project en ontwikkelen een bedrijfsplan. Zo doen zij werkervaring op en ontwikkelen zij hun vaardigheden. Tegelijkertijd werken ze samen met bewoners en andere partijen aan een betere buurt.

Carina Benninga is sinds begin november 2014 voorzitter van de AUV. Als aanvoerder van het nationale hockeyteam won zij een wereldkampioenschap en ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen. Benninga is algemeen directeur bij Van Ede & Partners, een bureau voor loopbaanbegeleiding dat jaarlijks duizend cliënten begeleidt naar een betere inzet van hun talenten en capaciteiten in hun werk. Zij hecht veel waarde aan netwerken en ziet de alumnivereniging als de plek waar vele netwerken samenkomen en mooie dingen kunnen ontstaan.

Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer (recensies en een online-column), is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil en won de Anton Wachterprijs 2014. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (Actes Sud) en Duitsland (Suhrkamp Verlag).

Simone van Saarloos studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze bespreekt literaire fictie en publiceert essays, interviews en verhalen in onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Das Magazin. Sinds 2013 is ze columnist bij NRC.next. Opvallend is dat ze steeds stevige maatschappijkritiek verpakt in
ogenschijnlijk luchtige verhalen. Van Saarloos was ook redacteur bij literair tijdschrift Tirade. Ze schrijft tevens verhalen en werkt aan haar eerste roman.

Gerelateerde programma’s
12 11 20
Oorlogen en Oceanen

Hij is zoon van verzetsheld Bastiaan J. Ader en broer van kunstenaar Bas Jan Ader: Erik Ader schreef in ‘Oorlogen en oceanen’ over de bewogen geschiedenis van zijn familie en zijn eigen leven als diplomaat. Hij gaat over beide in gesprek met Niña Weijers, Jaap Hamburger en Frank Westerman (moderator).

Datum
Donderdag 12 nov 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
01 12 20
Een tweegesprek
Sirius

Sirius is het nieuwste boek van dichter, essayist en schrijver Allard Schröder. De auteur gaat met Diederik Burgersdijk in gesprek over de thema’s uit deze sfeervolle en magische roman, en over welke plek dit nieuwste werk inneemt in zijn oeuvre.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
23 11 20
Presentatie van zijn verzameld werk
Paul Celans 100e geboortedag

Paul Celan geldt als de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. Op 23 november dit jaar is hij honderd jaar geleden geboren en vijftig jaar geleden gestorven.

Datum
Maandag 23 nov 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online