Boekcover2
Hoe kom je dichtbij een geradicaliseerd gezin?

Wat volgt op een vergissing

Met Wat volgt op een vergissing maakte Paulien Bakker een intiem portret van een zoekende jongen en een gezin dat zich staande moet houden in een door oorlog verscheurd land. Hoe kom je als journalist dichtbij zo’n moeilijk toegankelijk onderwerp?

Omar heeft geen gemakkelijke puberteit. Hij groeit op in een politiek instabiel Irak, zijn moeder overlijdt als hij tien is, en in de ogen van zijn vader lijkt hij alles verkeerd te doen. Op zijn dertiende sluit hij zich aan bij IS, weet het kalifaat te bereiken en krijgt een bomgordel om. En dan?

Paulien Bakker reist voor haar werk als journalist regelmatig naar Irak. In 2008 raakt ze bevriend met Omars vader en sindsdien komt ze als vriendin van de familie regelmatig over de vloer. Voor Omar is ze die gekke Nederlandse tante die hij kent vanaf zijn zevende. Vanuit deze unieke positie probeert Paulien te doorgronden hoe het kon dat Omar radicaliseerde. Een jongen die niet alleen staat. Want er dreigt een hele verloren generatie aan Omars in Irak te ontstaan.

Over de sprekers

Paulien Bakker volgt sinds 2008 de ontwikkelingen in Irak als freelance journalist, voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en Engelstalige media als Narratively en Al Jazeera English. Ze studeerde journalistiek en psychologie, en specialiseerde zich in psychische trauma’s en verhalende non-fictie. Tot voor kort was ze de directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek.

Corien van Zweden is journalist en auteur van onder meer Borsten. De levensloop van een intiem lichaamsdeel.

Alaa Abdulfatah is projectmanager en cultureel ondernemer, onder meer van ‘The Route to Damascus’.

Stephanie Heijtel is acquirerend redacteur fictie/non-fictie bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar.

Israa Abdullatif is werktuigbouwkundig ingenieur uit Bagdad, tegenwoordig boekhandelaar in Almelo.

Kemal Rijken (moderator) is publicist, schrijver, historicus en politicoloog. Eerder schreef hij onder meer de boeken Eigen volk (2019) en Van der Laan, biografie van een burgemeester (2016).

Gerelateerde programma’s
22 11 19
Over veerkracht en heimwee
Thuis en terug

Het verlangen naar een thuis, het creëren ervan: het is van alle tijden en plekken. Wat betekenen die verlangens, en wat betekent een thuis – in het bijzonder wanneer de zoektocht daarnaartoe onmogelijk is door allesverwoestend conflict? Met: Firoozeh Farjadnia, Pieter Hoexum, Nafiss Nia, Paulien Bakker en Jochem Kootstra.

Datum
Vrijdag 22 nov 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25