Waar krijgt onrecht een stem?
Wat is het verschil tussen onrechtvaardigheid en botte pech? Wanneer spreken we van een natuurramp en wanneer van een humanitaire crisis? In het net naar het Nederlands vertaalde Over onrecht laat Judith N. Shklar zien dat we bij zulke vragen niet met vastomlijnde begrippen, maar met een veranderende werkelijkheid te maken hebben.
Met haar inmiddels klassiek geworden The Faces of Injustice (1990) legde Judith N. Shklar de basis voor een geheel nieuwe theorie van recht en onrecht. In tegenstelling tot de traditionele politieke filosofie vertrekt Shklar niet vanuit een abstracte definitie van rechtvaardigheid, maar vanuit de vraag wat onrechtvaardigheid concreet betekent.
Over onrecht is een urgent pleidooi om niet doof te blijven voor wat slachtoffers van onrecht ons te zeggen hebben. We bespreken Shklars urgente betoog én haar eerste Nederlandse vertaling met Anne Polkamp, Thomas Nys en Martha Claeys. Thijs Kleinpaste draagt vanuit de Verenigde Staten bij middels een videocolumn.
‘Boeken over morele filosofie hebben de mond vol van rechtvaardigheid. Maar waar krijgt onrecht een stem?’
– Judith N. Shklar
Over de sprekers:
Anne Polkamp schrijft over filosofie, literatuur en feminisme. Ze studeerde Nederlands en Filosofie in Utrecht en promoveerde aan de KU Leuven op klimaatrechtvaardigheid en de filosofie van Iris Marion Young. Daarnaast is ze redacteur van filosofieplatform Bij Nader Inzien.
Thomas Nys is als filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert regelmatig in internationale tijdschriften over onderwerpen als autonomie, tolerantie, manipulatie en liberalisme. In 2019 verscheen onder zijn redactie (samen met Stephen de Wijze, University of Manchester) The Routledge Handbook on the Philosophy of Evil en in 2021 vertaalde hij samen met Henri Wijsbek Utiltarisme van John Stuart Mill (uitgegeven bij Boom).
Thijs Kleinpaste behaalde zijn Ph.D. aan Georgetown University in Washington D.C.. Eerder studeerde hij Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Intellectuele Geschiedenis aan de University of St. Andrews. Zijn tweede boek, Tegenover Dostojevski, verscheen in 2019. Op het moment werkt hij onder andere aan een bewerking van zijn proefschrift over Isaiah Berlin en een essay over Judith Shklar voor De Bezige Bij. Hij is redacteur van Jacobin Nederland en schrijft onregelmatig voor De Nederlandse Boekengids en De Groene Amsterdammer.
Martha Claeys (Moderator) is filosofe. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.